///////

Folkstorm mot Herrgårdsbacken

Herrgårdsbacken
 
Drygt ett hundratal människor är kritiska till kommunens planerade byggnation på Herrgårdsbacken i Floda 3:20. Kritiken vänder sig dels mot själva hanteringen av ärendet, dels mot byggnationen som sådan.
Många känner sig lurade av att det från början utlovades låga byggnader på den obebyggda tomen nedanför Säteriet, som med tiden vuxit upp till höghus varav det högsta blivit ett torn på 25 meter. Det går att utläsa av de skrivelser som kommit in till Lerums kommun.
De människor som bor kring Herrgårdsbacken har engagerat sig djupt i den planerade byggnationen och bland annat gått runt med namnlistor.
I princip är de berörda inte kritiska till byggnation på Herrgårdsbacken. Vad man är kritisk till är höjden på byggnaderna, placeringen av byggnaderna, antalet lägenheter, som också vuxit i antal sedan senaste samrådet, och trafikmiljön.
SKRIVELSER
Så här står det i några av skrivelserna:
Bostadsrättsföreningen Floda hus 1:
”Föreningen ställer sig undrande till hur tanken var och vilken hänsyn kommunen har tagit till befintliga boenden i Flodahus 1 och Flodahus 2 eftersom kommunen vill tränga in ett stort sjuvåningshus som fullständigt kommer att dominera området. Likaså kommer befintliga hus att skuggas, de kommer att skymma utsikten samt att insynen i befintliga hus ökar. ”
Ingela och Håkan Lindberg skriver :
”att det i dagsläget är en trevlig vy man ser utöver byn om man skådar västerut från Säteriområdet eller när man går längs Herrgårdsbacken. Enligt föreslagen planbeskrivning kommer man i framtiden enbart att skåda baksidan av tre höga hus, en sorglig tanken. Likaså skulle då intrycket västerifrån av Säteriet med vackra murar, park och allt, att överskuggas och döljas av tre stöddiga huskolosser.
Ingela och Håkan Lindberg vill att antalet planerade bostäder minskas till ett femtiotal.
Naturskyddsföreningen Lerum, LNF, ifrågasätter tillämpningen av parkeringspolicyn för planområdet, där 90 parkeringsplatser är planerade. LNF skriver:
”Bebyggelsen ligger mycket nära stationen för tåg och bussar, vilket minskar behovet av biltransporter och parkeringsplatser. Behovet av bilar borde åtminstone delvis kunna tillfredställas genom bilpool för området.”
FlodaNyheter.se har sökt Henrik Ripa (m), kommunstyrelsens ordförande för en kommentar om den starka kritiken, men inte lyckats nå honom.
TEXT&BILD HELENE BERGMAN
Läs också: Sektorschef Sigroth om kritiken
 
 

Kommentarer

  1. Jag tycker det är ett riktigt obehagligt samhälle du målar upp som en framtid för Floda/Lerum. Ett vitt rikemansgetto där icke passande får söka sig annanstans. Har du hängt med i de senaste 50 årens forskning om vad som skapar ett tolerant samhälle där människor kan leva i harmoni? Det gäller att försöka blanda så mycket som möjligt – fattiga, rika, vita, svarta osv osv. Men det kanske skulle vara obehagligt för dig om ”Mohammed” bodde på andra sidan din välansade villahäck? Det du faktiskt säger, det är att låt oss sparka ut de som inte har råd att köpa sig ett hus i Floda till en mindre rik grannkommun – samla sociala problem där. Du kanske ska ta en titt på delar av USA där en tydlig gräns finns mellan fattig och rik, där starka motsättningar existerar människor emellan. Tycker du det är en förebild? Det kanske är du som ska flytta? Och så kommunistargumentet… Suck.

  2. Innan jag anger mina åsikter vill jag lämna några mer allmänna och – enligt min uppfattning – objektiva påpekanden.
    Om världen skulle växa med 1 % om året, blir vi 14, 7 miljarder 2100. Det vill eller tror ingen. Ökningen är alltså lokal och innebär minskning på andra håll. Och i en zon där emellan bör det bli nolltillväxt.
    Vidare måste varje aktör; företag, kommun och person, formulera sin egen strategi och ta konsekvenserna av denna. Då får vi mångfald och alternativ. En förort kan koncentrera sig på billiga hyresrätter, en på lyxvillor i täta samhällen och en annan på glest landsbygdsboende.
    Slutligen känner individen inga kommungränser. Man gör inköp, umgås, arbetet med mer, där det passar. Och med fria vård- och skolval spelar kommungränsen allt mindre roll.
    Då till mina åsikter:
    Jag vill inte ha en enda hyresrätt i kommunen. Jag vill helst slippa flerfamiljshus också.
    Om det innebär att det blir mindre utbud av handel, service och arbeten, så är det ett pris jag kan betala.
    Jag vill inte ha trängseln och stressen som finns i Sisjön/Frölunda.
    Jag vill inte ha problemen som finns i Angered, Bergsjön och Biskopsgården.
    Jag vill inte ha knarkhandeln som finns i Östra Nordstaden.
    Jag vill inte ha andra länders tiggare framför de affärer jag handlar i. Dem skall hemlandet ta om hand och framförallt skall de själva arbeta för sin försörjning.
    Jag vet vad många kommer att svara, men tänk ett steg till. Jag skriver bara hur de flesta röstar med fötterna. Ingen bjuder hem tiggaren, ingen gör bostadskarriär TILL Angered o.s.v.
    Jag tror att ni inflyttade Lerumsbor som kommit till min kommun (och de andra två; Skallsjö och Stora Lundby) har kommit för att det inte är förtätat, för att de flesta bor i egna hem och för lugn och ro och mycket natur. Låt oss behålla det.
    Lämna Herrgårdsbacken som den är. Inte en lägenhet till! Någonsin!
    Sedan replik på MP:
    Ja, fler invånare kan ge mer skatt, men mer kostnader också. Det måste gå att driva en kommun med nolltillväxt i befolkning. Annars är alltihop ett pyramidspel. Fast det är väl det kommunisterna hållit på med jämt?
    Naturligt i ett villaboende är att seniorer flyttar ut, till tätare kommun (man ändras inte som människa av en kommungräns) och blivande barnfamiljer flyttar in. Innan de får barn och efter barnen vuxit upp är dessa nettoskattebetalare och med ökad rörlighet – bort med flyttskatterna! – skulle Lerum må prima!
    Vi har inget sjukhus i kommunen. Ingen flygplats. Ingen hamn. Men vi skall tydligen ha en egen variant av Angered, om kommunisterna skall råda. Nej tack!

  3. Problemet är att det inte spelar någon roll vilka byggen som planeras i Lerums kommun. Usch. Fy. Inte här. Inte nu. Inte högt. Usch… Hela debatten har fel fokus. Göteborgsregionen (Göteborg med förorter som t.ex. Floda) växer med mer än1% per år. Lerum har stagnerat på mindre än 0,5% Faktum är att detta innebär en ”avfolkning” med relativa mått! I Sveriges näst största storstadsregion!
    Fokus är hela tiden på fel saker. Det handlar om att bygga ikapp 15 års slarvande. Det handlar om att fortsätta bygga – framför allt tätare, mer centralt, billigare och med plats för våra ungdomar och andra.
    Nu går Lerums kommun miste om åtskilliga skattemiljoner som kunnat utveckla kommunens verksamhet. Nu går det bakåt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

LEDARE: Rädsla får inte bli censur

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Frödingpaviljongerna blir hyresrätter

Senaste artiklarna