//

Fåglar och andra djur i Säveåns dalgång

I ett samarbete med Lerums Naturskyddsförening visar Hans Falklind foton från Säveåns dalgång i Dergårdsgalleriet. Utställningen pågår från den 25 april till den 7 maj, med invigning klockan 12 den första utställningsdagen. Lerums Naturskyddsförening inviger utställningen klockan 12.30 på den första utställningsdagen.

Kungsfiskare
Foto: Hans Falklind

Hans Falklinds foton av fåglar och andra djur i Säveåns dalgång har samlats till en utställning. Hans har fotograferat fåglar i drygt femton år under utflykter i naturen men också på resor i Sverige och runt om i Europa. Han fångar fågelns karaktär i sin miljö och han fångar också fångar ljuset som ger bilder med speciellt uttryck. De senaste åren har hans intresse alltmer också riktats mot fjärilar, trollsländor och andra djur, och hans bilder visar vilken rikedom den biologiska mångfalden utgör.
Hans Falklind är naturfotograf från Lerum. 2012 blev Hans invald i Naturfotograferna och 2013 vann han Fågelfoto-SM. Han medverkar regelbundet i fågeltidskrifter med fotografier och artiklar och har bidragit med foton i ett flertal böcker, utställningar och med bildspel på konserter. Hans är också engagerad i fågelskyddsarbete och utställningen har tagits fram i samarbete med Lerums naturskyddsförening, som också håller flera föredrag om den biologiska mångfalden i Säveåns dalgång i Dergårdsgalleriet i anslutning till utställningen.

Steglits
Foto: Hans Falklind

Tisdag den 26 april kl 18: Barbro Andreasson om fågellivet i Säveåns dalgång
Torsdag den 28 april kl 18: Stefan Larsson om vattenmiljön/fiskarna i Säveåns dalgång
Tisdag den 3 maj kl 18: Håkan Jernehov visar bilder och pratar om trollsländor

Hans Falklind om utställningen:
Människan är, i likhet med alla levande varelser, helt beroende av naturen för sin överlevnad. Allt vi behöver får vi från den: Luft, vatten, mat, material till kläder, bostäder.

Bävrar
Foto: Hans Falklind

Alla andra arter samverkar på olika sätt för naturens bestånd. Men vad gör människan?
Vi är bara en del av den. Inbjudna en gång som gäster, men uppträder numera som erövrare. /Stefan Jarl
Utmed Säveån finns fortfarande en rik biologisk mångfald tack vare att stora delar är skyddade reservat. Men mångfalden behöver värnas/skyddas överallt – inte bara i reservat, äger Hans Falklind.
Drygt 150 fågelarter har observerats i dalgången inom Lerum/Jonsered. Utställningen visar ett trettiotal av dessa fågelarter, samt några andra djur, som kan ses i Säveåns dalgång/Säveåns vattensystem.

Jag har bara valt att visa sådana bilder jag själv intuitivt gillar, fortsätter Hans Falklind. De flesta är tagna under de senaste åren. Alla fotografier är tagna på fri hand. De är slumpmässiga, helt oplanerade tillfälligheter, som oväntat dykt upp på mina strövtåg framför allt utmed Säveån i Lerum och Jonsered, men också i åns omgivningar. Ofta har jag bara haft någon sekund på mig att ta bilden innan chansen är borta. Snabbt kollat ljus och bakgrund, justerat kamerainställningarna och knäppt.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Liberalt företagsbesök

Nästa Berättelse

Lerums kommun är topp tre i företagsamhet.

Senaste artiklarna

Mannen från Dingle

”Jag är från Dingle”. Så brukar körledaren Gunnar Eriksson inleda sina något