//

Del 1 Bortjagad från kommunen

 

Arne Kamperin

”De tog Lerum ifrån mig! Min släkt har bott i Lerum sedan 1700-talet, men kommunen jagade bort mig,” säger Arne Kamperin, driftsingenjör och före detta anställd på Lerums kommun.
För drygt fyra år sedan tvingades han att lämna sitt jobb på kommunen, efter att ha varit anställd där i 30 år. Efter det att den sociala pressen blivit för stor flyttade han och hans familj också från Lerum.
 Polisanmälan
Allt började när Lerums kommun polisanmälde Calle Hilmarch, vd för Systemteknik AB i oktober 2014. Polisanmälan gällde misstanke om grovt bedrägeri.
Polisen och åklagaren utredde såväl Calle Hilmarch, som Arne Kamperin, men konstaterade senare att ingen av dem begått något brott. Däremot kritiserade åklagaren, vilket är oerhört unikt, Lerums kommun för bristande organisation, ledning och styrning.
Nytt jobb
Efter drygt fyra år har Arne Kamperin kommit på fötter igen och fått ett nytt jobb. ”På en dag fick jag tre jobberbjudande!”
Arne och jag träffas på ett gammalt anrikt arbetarcafé i Mölndal. Café Skåne som har öppet dygnet runt. När jag går in i kaféet ser jag honom sitta längst in. Han reser sig när jag kommer. Han är stor och lång med en grå hästsvans. Hans ögon är vänligt och nyfiket iakttagande. Han frågar om det var jag som skrev artikeln i Lokalpressen och Floda Nyheter om Härskarteknikerna. 
Jag svarar ja och Arne säger: ”Jag kände igen mig i beskrivningen av Lerums kommun.”
Avlägsna chefer
Han berättar att han tidigare hade goda kontakter med dem däruppe, det vill säga politikerna och de höga cheferna.
”Men de senaste åren orkade jag inte upprätthålla de kontakterna. Cheferna blev svåråtkomliga. Jag hade till exempel aldrig träffat sektorschefen Maria Sigroth, förrän hon avskedade mig.”
Lerums kommun har omorganiserats under senare år. Täta skott har upprättats mellan politiker och tjänstemän, mellan chefer och underlydande och mellan olika avdelningar. Kommunikationsvägarna har stängts av. Det har bland annat såväl Lennart Wassenius (c) före detta kommunfullmäktiges ordförande och före detta kommunalrådet Rutger Fridholm (mp) vittnat om.
Denna organisation har inneburit att människorna längst ner i den kommunala hierarkin har blivit anonyma för de höga cheferna och politikerna. Den naturliga kommunikationen människor emellan på en arbetsplats har upphört.
Från elektriker till driftsingenjör
Arne anställdes först som elektriker, sedan blev han driftstekniker och därefter driftsingenjör.
”Vi fick utbildning i huset. Det var det som var så bra, man kunde utbilda sig och avancera inom kommunen. Det roligaste var när jag fick börja med att datorisera installation, värme och ventilation. Jag var med om att skapa driftsenheten. Det var där jag sprang på Calle Hilmarch som också jobbade som driftsteknikern. Vi jobbade ihop ett tag, men sedan startade Calle Systemteknik AB.  Själv hamnade jag mer och mer bakom skrivbordet.”
Dottern fick jobb
Inför ett sommarlov för många år sedan frågade Arne Calle om inte Arnes dotter Elin kunde få sommarjobba på Systemteknik AB. Calle sa ja och det visade sig att Elin var så duktig att hon fick fast jobb som montör på Systemteknik AB.
Detta skulle kunna ha varit en solskenshistoria, men Lerums kommun använde Elins anställning på Systemteknik AB som bevis på att Calle Hilmarch och Arne Kamperin hade något fuffens ihop. Skälet till att Arne Kamperin fick gå från Lerums kommun, var att kommunen ansåg att det förelåg en jävsituation.
”Calle och jag hade aldrig något fuffens ihop, mer än att min dotter jobbade hos honom,” säger Arne och säger med förakt i rösten: ”Polisanmälan mot Calle Hilmarch var vidrig!”
Systemteknik ett fantastiskt företag
Arne Kamperin påpekar upprepade gånger att Systemteknik AB är ett fantastiskt företag. ”De gör billiga och bra jobb. Det var lätt att samarbeta med dem,” säger Arne Kamperin och fortsätter:
”Systemteknik lyckades ta hem alla avtal från kommunen. Det var nästan som att Systemteknik hade ett monopol. Det började irritera konkurrenterna, mig och vissa andra på kommunen. De försökte stoppa Calle, men Calle vann alltid. Calle gjorde aldrig något fel utan använde sig kort och gott av systemet!

Helene Bergman
info@flodanyheter.se
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Blå tåget avgick i tid

Nästa Berättelse

Del 3: Avskedad

Senaste artiklarna