/////

Arkitekt: Låt flyktingarna bygga eget

IDÉ & DEBATT Låt flyktingarna bygga sina egna hus i Sverige.
Det föreslår arkitekt och samhällsplanerare Anders Nyquist.
– Att sitta i ett boende och vänta i åratal är inget annat än slöseri med pengar och mänskliga resurser, säger han.
I en debattartikel i Göteborgs-Posten den 11 december lade Anders Nyquist fram sitt förslag: att göra det möjligt för flyktingar att bygga sina egna bostäder, i syfte att lösa både integration och bostadsbrist.
Människor som kommer hit kan få sitta och vänta i åratal utan meningsfull sysselsättning. Det är inte bara tragiskt utan också kostsamt menar Anders Nyquist.
Erfarenhet av självbygge
Själv har han erfarenhet av liknande byggprojekt med arbetslösa.
– I Kalix fick arbetslösa ungdomar bygga egna bostäder i samband med utbildning. De tog tillvara gammalt byggmaterial och avverkade eget timmer. En grannby blev så fascinerad av detta att de lät bygga en förskola och en kyrka på samma sätt. Människor har i århundraden byggt hållbara hus av lokala material. Halm, lera och trä fungerar även i vårt klimat, säger han.
Men både byggbransch och kommuner är ofta konservativa i sitt sätt att tänka och rädda för att prova nya grepp menar Anders Nyquist.
– Det är många vackra ord och löften i olika policydokument men när det verkligen gäller så kommer man med undanflykter, ofta att det inte är genomförbart för att det är för dyrt. Men det är att tänka kortsiktigt. Och mark, det finns det gott om i vårt land.
Han har fått positiv respons från olika håll på sin artikel. Att flyktingar, kanske ihop med svenska ungdomar, skulle bygga hus i samarbete med byggbranschen kunde ge många samhällsvinster.
– Den kommun som nappar på det här kommer få en otrolig massa positiv PR, säger han.

Arkitekt Anders Nyquist
Arkitekt Anders Nyquist

Pionjär
Anders Nyquist är född i Sundsvall och har arbetat som arkitekt sedan 1962. Som samhällsplanerare var han tidigt ute med att tänka på miljö och hållbarhet.
– Jag har intresse för djur, växter och natur, och tänkte egentligen bli biologilärare. 1963 läste jag Rachel Carsons bok Tyst vår*, och blev väldigt gripen av den. Där började det gro, säger han.
Tillsammans med hustrun Ingrid, och hennes bror med fru, köpte Anders för snart femtio år sedan 18 hektar mark utanför Sundsvall och byggde en hel by, ”Rumpan” – nu en av Sveriges äldsta ekologiska byar.
Det program som utformades för Rumpan ryms på ett A4-ark men är i stort sett vad varje modernt byggprojekt strävar efter idag vad gäller ekodesign och hållbarhet, berättar Anders Nyquist.
Social vision
Sedan dess har det blivit många spännande byggprojekt runt om i världen.
– Ingrid, som är ekonom, och jag valde att sortera bort allt oväsentligt, vi sänkte våra egna löner i firman med hälften och såg till att vi hade låga omkostnader. På det sättet har vi kunnat tacka nej till slentrianmässiga jobb och jobb med låg höjd.
I dag bor paret i en lägenhet i Göteborg halva året och i Rumpan halva året. Bostadsrättsföreningen i centrala Göteborg är vald med omsorg. Här finns en annan av Anders Nyquist idéer om boendemiljö förverkligade.
– Vi har egen restaurang, gemensamt bibliotek, gym, snickeri, väveri och annat. Jag brinner för den här sociala visionen om att leva tillsammans. Tänk att få bygga nästa generations boende, att få göra något unikt och spännande av det!
Nattförvaring
Dagens bostäder är en förvaring av människor om natten anser Anders.
– Man går in genom entrén, tar hissen upp till lägenheten, går in och låser med sjutillhållarlås. Inga naturliga kontakter skapas. En social vision som beskriver livet i huset saknas.
Det enda som skapas är ensamhet, och många gamla vågar knappt öppna entrédörren när någon ringer på.
– Vi kan bättre om vi vill! Vi har visat det i kvarteret Sjöjungfrun i Umeå, två loftgångshus på var sin sida om ett grönt rum – husets naturliga torg året om. Husets naturliga mötesplats.
Kända projekt
Några av Anders mest kända projekt, utöver Rumpan, är Laggarbergs skola i Timrå och GreenZone utanför Umeå. Det sistnämnda ett unikt stationsområde för bilburna. Ett ekologiskt och kretsloppsanpassat kvarter, som byggts i samarbete med Ford, McDonalds och Statoil.
– Ingen anslutning till fjärrvärme, dagvatten eller kommunalt avlopp. Kvarteret är självförsörjande på energi.
Anders Enquist har också arbetat med den kände skådespelaren Will Smith.
– Han hade hört om mig genom Gunter Pauli [grundare av teorin Blue Economy] och en dag fick jag ett mail från Los Angeles. Jag visste inte vem Smith var, mina döttrar fick förklara att han då var den högst betalde skådespelaren i Hollywood. Han ville ha hjälp med en skola som han driver i Los Angeles.
Lumla buddhistiska flickskola/nunnery
Lumla buddhistiska flickskola/nunnery

Nybyggt i Indien
Anders Nyquist är nu över 75 år men han arbetar fortfarande. Hans och Ingrids ena dotter är arkitekt i Göteborg, den andra dottern bor i Holland och är involverad i ett projekt för att bygga en flickskola i Indien.
– I nordöstra Indien, där få flickor får utbildning och blir bortgifta som tolvåringar, har de byggt ett nunnekloster och en skola för 80 flickor. Jag har gjort ritningarna för anläggningen. Den första etappen är klar och jag är oerhört stolt över detta. Bara lokala material har använts i bygget: sten, lera och trä.
– Det är nog det vackraste hus jag ritat.
TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se
BILDER INDIEN: privata
*I Tyst vår beskrev den amerikanska biologen Rachel Carson (1907–1964) förödande effekter av användandet av bekämpningsmedel. Hon menade att om myggor utrotas kommer även fåglarna dö och därmed blir våren tyst. Boken blev en storsäljare och finns med på flera listor över världens viktigaste facklitterära böcker. Carson blev en ledare i den tidiga miljörörelsen och har fått mängder av utmärkelser, de flesta efter sin död. [källa: Wikipedia]
LÄS Anders Nyquists debattartikel i GP 2015-12-11
HEMSIDA Anders Nyquist arkitekt
Flickskolan i Indien

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Vägarbete klart i Tollered

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Seniorer kan få åka gratis

Senaste artiklarna