/

Allt väl på Bagges torg

Under hösten och inför jul har det varit uppskattade aktiviteter på Bagges torg. Nästan alla har uppskattat verksamheten, men på kommunens Facebooksida är det några som krävt att all verksamhet på torget skall stoppas. På min fråga om kommunens senaste beslut kring torget svarar kommundirektör Gull-Britt Eide:

Mig veterligen har inga beslut fattats i närtid gällande Bagges torg då inga ansökningar kommit in till kommunen eller polisen.

Jul på Bagges torg

Marianne Sörling är projektledare för Centrumföreningen.

Har Centrumföreningen tillstånd för verksamheten på torget?
Torghandel kräver inget tillstånd. Den sköts av kommunen, Centrumföreningen och Solkatten i samverkan. Ett samarbete som fungerat väldigt bra hittills.

Vad har gjorts för att göra torget coronasäkert?
Vi ser till att utställarna håller avstånd och att kunderna kan handla utan risk för trängsel. Det finns även handsprit på torget. 

Har ni fått några klagomål på verksamheterna?
Inga klagomål har nått oss, utan besökarna är väldigt nöjda.

Kommer ni att göra några förändringar med anledning av pandemin?
Inte mer än det vi redan gjort. Vi delar ut gratis munskydd och håller med handsprit. I praktiken har verksamheterna på torget avlastat Solkatten på så vis att mötesplatsen har blivit ute på torget istället för inne på Solkatten.

Hur tycker du att torget fungerar?
Fungerat väldigt bra. Inte bara torget utan hela centrum. Vi har bland annat gratis hemkörning av varor för den som handlat för mer än 300 kronor och vi har sålt 3000 presentkort så att lerumsborna kan välja att handla efter jul.

 Annika Anderson, verksamhetschef teknisk service säger:
Tillsammans med Centrumföreningen planerar vi vårens verksamheter på torget. Höstens arbete har varit framgångsrikt och tillsammans kommer vi att fortsätta arbetet med ett levande torg.

Christer Harling, du är en av huvudägarna till Solkatten. Hur har ni organiserat verksamheterna för högsta säkerhet?
Vi har personal på plats som ser till att kunderna håller avstånd. Kön till Systembolaget är välorganiserad och de släpper bara in ett begränsat antal i taget. Vi har markeringar i golven, handsprit utplacerad på många ställen. Ledstänger och handtag tvättas regelbundet och ventilationen är forcerad.

Du är också med och organiserar verksamheten på torget. Vad har du att säga om den.
Torgverksamheten har egentligen inte med coronan att göra. Den planerades långt tidigare. Jag kan konstatera att den har varit ett lyckokast. Människor kan träffas utomhus och äta utomhus.

 Men är det inte risk för smitta?
Vi håller kontinuerligt kontakt med de som har kunskap om smittskydd i Lerums kommun.  Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och vi uppmuntrar att folk skall hålla avstånd och vistas utomhus.

Lerums Nyheter och  filmaren Göran Hartman intervjuade några nöjda besökare på Bagges torg. Resultatet kan du se här.

Text: Lennart Lauenstein
Film: Göran Hartman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

JO avstyrker förslag till pandemilag. JO:s remissvar pekar på flera brister i förslaget.

Nästa Berättelse

Unga företagare ger ut kokbok

Senaste artiklarna

Bokrean har startat

Förbeställda bokkassar i stället för trängsel i bokhandeln.  Bokrean brukar vara störst