///

Vattenpalatset räddas

Vattenpalatset fortlever och hyresavtalet med Actic Sverige AB förlängs enligt det förslag som Lerums kommun skall ta ställning till på onsdag. Hyresavtalet skall enligt förslaget förlängas med två år.  Därefter kan det förlängas ett år i taget. Hyran skall vara oförändrad.
Vid sitt sista sammanträde 2019 beslöt kommunstyrelsen att säga upp hyresgästen i Vattenpalatset. Så här motiverade kommunen uppsägningen 2019:
”Den befogade anledningen för uppsägning utgörs alltså av två faktorer, dels att det eventuellt inte rör sig om ett hyresavtal utan en tjänstekoncession dels att det föreligger ett otillåtet statsstöd.”  Så står det i den tjänsteskrivelse som kommunstyrelsen då tog ställning till.

Vattenpalatset

Har riskerna försvunnit?
Av den nya tjänsteskrivelsen framgår inte om det har skett förändringar under året som gör att det inte längre föreligger någon risk för upphandlingsskadeavgift. Inte heller framgår det om det otillåtna statsstödet har upphört? Om riskerna finns kvar kan det bli dyrt för kommunen och förödande för hyresgästen. Om det inte finns några risker är det märkligt att avtalet sades upp 2019 istället för att omförhandlas.

Förlikningsavtal
Actic vände sig i februari 2020 till Hyresnämnden i Göteborg och begärde medling. Kommunen och Actic har nu i ett förlikningsavtal enats om att något skadestånd inte skall utbetalas mot att Actic får ett nytt hyresavtal som löper på två år med möjlighet till förlängning.

Länkar:
Tjänsteskrivelse
Hyresavtal
Förlikningsavtal
Tjänsteskrivelse 2019

Text: Lennart Lauenstein

5 Comments

 1. Svar till Johan angående Aspen Camping.
  Politikerna liksom tjänstemän i Lerums kommun
  trodde att det skulle vara enkelt att få en ny arrendator till campingområdet, men med en s.k. ”Tjänstekoncession” som reglerade allt och var ett veritabelt slavkontrakt för en arrendator var det ingen som nappade. Vad gör kommunen då? Jo, man begär strandskyddsdispens på kolonilottsområdet för ytterligare 80 nya campingtomter och ytterligare en servicebyggnad som ” lockbete” vid nästa tjänstekoncession. Inte heller då nappade någon. Nu skall kommunen tydligen gå ut en tredje gång och försöka locka till sig en ny arrendator. Det skall bli intressant och se om någon vill satsa minst 50 miljoner på att bygga upp och driva en camping utan gäster halva året? Detta torde vara ekonomiskt självmord för den som arrenderar området. Det gäller ju att få ”pay back” på investerade pengar.Beträffande det du säger om att kommunen bara skall syssla med ”kärnverksamhet” så undrar jag om Växtrum, rättslig process mot Systemteknik, en fordonspark på ca 140 leasade fordon och överanställning i kommunen jämfört med andra kommuner gynnar kärnverksamheten. Kommunen skall skydda, hjälpa och ställa saker och ting tillrätta för medborgarna och företagarna i kommunen, INTE skymfa, stjälpa och ställa dem inför rätta…….eller? Politiker och tjänstemän skall vara medborgarnas ödmjuka tjänare och inget annat. Varje förslösad skattekrona är en stöld från medborgarna.

  • Jag förstår att du är bitter, men vad jag förstår så lämnades det inte in några anbud till att driva campingen vidare. Då finns det ju inget förhandlingsläge. Sen kastar du en rad argument omkring dig om tjänstefordon. Det är ju inte så att några enskilda tjänstemän eller politiker åker omkring i dessa. Du vet att dessa fordon används av hemtjänsten, hemsjukvården och teknisk service, hur tycker du annars att de skall kunna utföra sitt arbete?

   Sen är det ju så att om det finns misstankar om brott så skall ju den saken ha en rättslig prövning, det är så vårt rättssamhälle fungerar. För övrigt tycker jag att Växtrum är ett trevligt inslag i vår kommun.

 2. Varför så mycket kommunalisering i Lerum?

  Lerums kommun ville slänga ut Actic som operatör för badet för att
  kommunalisera driften av badet och i nästa steg riva Vattenpalatset
  för att bygga en ny simhall i Stenkullen.
  Vattenpalatsets framtid i Lerum är hotad, inte räddad.
  Får politikerna som de vill är det bara en tidsfråga innan Lerums tätort avlövas även
  För två år sedan var det Aspens Camping och för tre år sedan den uppskattade privat drivna fritidsverksamheten Kreativ Fritid.

  Kommunens borgerliga allians är flitiga när det gäller att stänga ner privat drivna
  verksamheter i kommunen.
  3 nedstängningar på mindre än 3 år.
  Vad är näst i tur?

  Sign. Motionären

  • Nu har nog ”motionären” fått det mesta om bakfoten.

   Vattenpalatset kommer drivas vidare med Actic som operatör.
   Däremot är skicket dåligt, vilket inte är ovanligt på gamla badanläggningar och det pågår en diskussion om man skall totalrenovera eller bygga nytt, Stenkullen är bara ett förslag. Nu skall Vattenpalatset renoveras så att det funkar i några år till med Actic som operatör. Kommunen har inte för avsikt att driva ett Vattenpalats av den enkla anledningen att den politiska majoriteten anser att kommunen skall syssla med kärnverksamheten.

   Aspen Camping lades ner därför att det inte fanns någon operatör som lämnade in anbud för fortsatt arrende. Kommunen har inte för avsikt att driva camping av den enkla anledningen att den politiska majoriteten anser att kommunen skall syssla med kärnverksamheten.

   Kreativ Fritid som drevs som en ekonomisk förening lades ner därför de helt enkelt inte var lönsamma. Det var en mycket bra verksamhet, och det var synd att det inte höll ekonomiskt. Det var för övrigt under en period då Lerum styrdes av Socialdemokraterna.

   Så dina ord om att Alliansen ”kommunaliserar” faller ju platt till marken.

   Tre fel av tre möjliga således.

 3. Självklart väljer redaktören att bortse från det positiva och bra beslutet att säkerställa att vattenpalatset kan fortsätta hålla öppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Ordförande ska vara föräldraledig – partikollega tar över under tiden

Nästa Berättelse

Bokrean har startat

Senaste artiklarna

Halvtid för Viktor

Viktor Lundblad har nu vikarierat som kommunstyrelsens ordförande i snart två månader.