//

Ordförande ska vara föräldraledig – partikollega tar över under tiden

Alexander Abenius

Kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius (M) har begärt föräldraledighet under våren och tidiga sommaren. Men i stället för kommunstyrelsens vice ordförande Lill Jansson (L) föreslås partikollegan Viktor Lundblad (M) att bli tillförordnad ordförande under tiden.

– Det ska bli roligt och spännande att gå på föräldraledighet och jag är väldigt glad i att det blir Viktor som föreslås som min ersättare fram till midsommar, säger Alexander Abenius.
Det är andra gången Alexander Abenius tar ut föräldraledighet från sin tjänst som ordförande i kommunstyrelsens i Lerum. Första gången var en kortare period under fjolåret då vice ordförande Lill Jansson (L) gick in och täckte upp för honom.
– Förra gången jag var ledig var bara en kortare tid och då var det rimligt att kommunstyrelsens vice ordförande fullgjorde mina uppgifter. Nu är jag borta en längre period och då är vi överens om att Moderaterna fortsätter leda kommunstyrelsen, säger Alexander Abenius.
Hans ersättare väntas bli partikollegan Viktor Lundblad som av en enig partigrupp på senaste medlemsmötet nominerades till rollen som tillförordnad kommunstyrelseordförande. Viktor Lundblad är blott 24 år och redan inne på sin andra mandatperiod som kommunfullmäktigeledamot i Lerum och sin första som ledamot i kommunstyrelsen. Han har tidigare varit ordförande för Moderata ungdomsförbundet, MUF, Västra Götaland västra. Just nu arbetar han som politisk sekreterare för kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M) – en roll som Viktor kommer att vara tjänstledig från under tiden han är tillförordnad ordförande för kommunstyrelsen i Lerum.
Kommer ersättaren att erhålla samma arvode?
– Viktor Lundblad ska erhålla samma arvode som mig då han ska utföra samtliga av mina arbetsuppgifter. Arvodet bestäms av uppdraget och har inget med utbildningsnivå, ålder eller erfarenhet att göra, säger Alexander Abenius.
KOMMUNSTYRELSENS VICE ordförande i Lerum, Lill Jansson (L), har inga problem med att det nu blir en moderat partikollega som tillförordnad ordförande i stället för henne.
Är det inte praxis att vice ordförande går in?
– Nej, praxis ser olika ut i olika kommuner. I Lerum har vi det så att under kortare perioder, en månad eller så, så går vice ordförande in och täcker upp men om det är en längre period så kan man lösa det på ett annat sätt. Vi har kommit överens om att det parti som innehar ordförandeposten också ska se ta fram en ersättare.
Om du fått bestämma, hade du velat gå in som ersättare?
– Jag ser inte på det på det sättet, när jag behövs så hoppar jag in. Självfallet hade jag gjort det om det hade varit den dealen, men nu är det inte så. Jag litar på att Viktor Lundblad kommer att göra ett bra jobb, säger hon.
Kommunfullmäktige ska formellt fatta beslut om Alexander Abenius föräldraledighet den 25 februari.
____________________________________________________________________________________

Kostnader ledamöter i kommunstyrelsen
Ordförande 69 900 kr/mån (heltidsarvoderad)
Vice ordförande 39 950 kr/mån
Ledamot 11 184 kr/månad
Suppleant 5 592 kr/månad

Ersättning till heltidsarvoderad vid föräldraledighet:
Ersättning från kommunen 29 949 kr/månad

Kostnad för ersättare
Med vice ordförande  som ersättare blir det en kostnadsminskning på ca 50 000 kr (inklusive sociala avgifter) under ledighetsperioden. När särskild ersättare går in blir det en kostnadsökning ca 40 000 kronor. Skillnaden blir således ca 90 000 kronor.
Källa: Kommunens arvodesbestämmelser
info@lerumsnyheter.se

7 Comments

 1. 🤔… tur att finns skattepengar att ta av… mer för en del o mindre för andra… måste ha missat ngt under min föräldraledighet…

  • Nu är det iofs regler som fattats av kommunfullmäktige, oavsett om du är Sosse eller Moderat är det samma regler.

   Allt finns att läsa på Lerums kommuns hemsida.

   Läs gärna på före du kommenterar!

 2. “Arvodet bestäms av uppdraget och har inget med utbildningsnivå, ålder eller erfarenhet att göra, säger Alexander Abenius”

  Tur för AA att det är så, då han är så ung, HELT utan arbetslivserfarenhet och HELT utan eftergymnasial examen.

  Varför låter de välutbildade och erfarna lerumsborna personer som närmast är barn styra sin kommun?

  Ripa, Abenius, Lundblad… Vad kommer härnäst?

  • Sån tur att du är Civilingenjör och kan med den titeln bedöma andra människors kompetens som politiker och ledare, eller inte?.

   Nu har ju just Lerums mest begåvade och välutbildade människor gått till val och gett Moderaterna förtroendet, med en jordskredsseger, vänt en Socialdemokratisk majoritet till en borgerlig Allians.

   När det gäller ålder så kan du vara lugn, det går över. Men gamla gubbar och kärringar ser sig själva som mest passande att leda, tyvärr för er och till glädje for oss andra, valde Lerums väljare ett parti som hade Alexander Abenius som förstanamn. Han var för övrigt den politiker som fick flest personrösterna, faktiskt mer än de övriga kommunalråden tillsammans. Så något rätt gjorde han.

   Men jag är inte förvånad att folk födda på stenåldern kritiserar unga och ambitiösa personer, speciellt när de gör det självklara att ta sig den lagstadgade rätten att ta hand om sin familj.

   Som du säkert inte känner till så finns det många olika sätt att bygga kompetens och erfarenhet och gör man det särskilt fokuserat så blir man dessutom väldigt bra på sin sak, i det här fallet är inte en akademisk titel en garanti för att man skulle vara en duglig politiker, eller ledare. Det har vi sett många exempel på.

   Ställ upp själv i nästa val , lyckat till din ålder och titel imponerar säkert på väljarna!

 3. Hur kan en heltidsanställd kommunpolitiker få 29949kr i lön från sin arbetsgivare Lerums kommun när han ska vara föräldraledig? Han får väl få föräldrapeng från FK som alla andra när de är föräldraledig. Detta är vad våra skattepengar går till i Lerums kommun. Vart tog värdegrunden vägen? Allas lika värde! Det kostar alltså lerumsborns 30000 mer i månaden på hans post då den som ersätter honom får hans lön 69900kr/mån och 29949kr till den som är föräldrarledig S:a 99849 kr.

  • Hej Margreth,

   Jag ska inte kommentera min egen ersättning beträffande belopp. Det lämnar jag åt någon annan. Men en sakupplysning som Lerums Nyheter inte informerar om är att vi politiker omfattas av kollektivavtalets förmåner när det kommer till föräldraledighet. Det är alltså exakt samma kollektivavtal som gäller för alla anställda i Lerums kommun. Det finns alltså inget ”special-avtal” för oss politiker. Vi behandlas exakt lika som kommunens anställda i frågan om föräldraledighet. Det tycker jag är rättvist.

   Varför får jag då ett belopp utöver föräldrapenningen från försäkringskassan?
   Först ska jag svara att det har alla anställda i Lerums kommun rätt till. I kollektivavtalet finns det nämligen något som heter föräldrapenningstillägg och föräldralön. Dessa tillägg betalas av arbetsgivaren utöver bidraget från försäkringskassan och finns till för att skydda alla anställda (och politiker) från att tappa för stor del av sin inkomst under föräldraledigheten.

   För transparensens skull kan du läsa om föräldrapenningtillägg och föräldralön i kollektivavtalet som jag länkar till här (paragraf 29. Mom 1 & 2):
   https://skr.se/download/18.303bc5d51768421ffcb22fb4/1608623163837/AB-20.pdf

   Önskar dig en trevlig söndag! Allt gott!

   Alexander Abenius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

”Konsumtomten” ska göra plats för bostäder

Nästa Berättelse

Vattenpalatset räddas

Senaste artiklarna