///

Svårt för rörelsehindrade – hissen fungerar inte

Hissen fungerar inte.

Hissen mellan stationshuset och tunneln vid Lerums tågstation har varit ur funktion i över två månader. Vid kontakt med Lerums kommun anges som skäl att hissen behöver genomgå en omfattande renovering. Någon tidplan för renoveringsarbetet har inte redovisats.

För att komma till tågen måste man nu ta sig från stationshuset genom parkeringshuset – en sträcka på ca 450 meter. Informationen på hissdörren hänvisar till hiss i parkeringshuset. Men det finns ingen skyltning på vägen till parkeringshuset. För den som inte är bekant med Lerum är det svårt att hitta hissen. När väl hissen är hittad måste man att åka upp till fjärde våningen i parkeringshuset, ta sig genom parkeringshuset för att sedan ta hissen ner till perrongen. För rörelsehindrade och för äldre personer som har svårt att gå är det en omöjlig uppgift. För rullstolsbundna är det nästan lika svårt.

Inte bara personer med funktionsnedsättning påverkas av att det inte finns någon fungerande hiss. Även familjer med barnvagn är hänvisade till att ta den långa omvägen via parkeringshuset.

Kommunens miljö- och byggnadsnämnd är tillsynsmyndighet för tillgänglighetsfrågor. Lerums Nyheter har uppmärksammat nämnden på problemen vid Lerums station.

Hänvisning

Problemet kan enkelt åtgärdas med en tillfällig trapphiss, något som Trafikverket tillämpat i bland annat Kungsbacka. Lerums Nyheter har ställt frågan varför så inte skett i Lerum och fått svaret att ”det har vi inte diskuterat”. Det skulle också vara möjligt att erbjuda rörelsehindrade taxi från Lerums station till Aspedalens station.

– Det är mycket olyckligt att hissen är ur funktion, säger kommunalrådet Eva Andersson. Den är gammal och sliten och arbete är igång för att se till att få en fungerade hiss på plats. Hissfabrikören ligger i Milano och nuvarande världssituationen påverkar möjligheterna till leveranser. Tyvärr kommer det dröja till hösten innan hissen är igång igen, vad vi kan se nu. Jag beklagar verkligen och den olägenhet det innebär för dem som behöver hissen. Förvaltningen ser över skyltning så att de som åker hiss hittar till den fungerande hiss som finns i parkeringshuset.

Tex: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Nu handlas lokalt!

Nästa Berättelse

Restaurangen i Parasollen har stängt

Senaste artiklarna