Nu handlas lokalt!

Det verkar som om Lerums tätort klarar krisen bättre än storstaden Göteborg. I Göteborgs centrum har besökssiffrorna rasat. De senaste dagarna har det varit runt hälften så många besökare i centrala Göteborg, jämfört med före coronakrisen. Så illa är det inte i Lerums centrum. Besöksräknarna i Solkatten visar på en minskning med ca 15 %.

– Det är mindre än vad vi befarat, säger Solkattens VD Christer Harling.

Antal besökare

1/3 – 22/3 2020 1/3 – 22/3 2019 1/3 – 22/3 2018
71 371 84 339 76 970

En minskning , med 15,4 % jämfört med 2019 och med 7,3 jämfört med 2018.

– Våra besökare vet att vi är extra noga med hygienen. Vi rengör regelbundet dörrhandtag och andra ytor. Toaletterna städas med ökad frekvens.

Solkatten

Restaurangerna i centrum har anpassat sig till rådande läge genom att erbjuda take away och och även hemkörning av mat. Restaurangerna serverar inte längre buffé utan all servering sker på tallrik.

– Vi har köpt in en eldriven transportcykel som handlarna får nyttja för hemkörning, fortsätter Christer Harling. Vi förhandlar med ett städföretag om hjälp med hemkörning av mat och annat.

Cykelbud

Lerum är en typisk pendlarort där många nu arbetar hemifrån. Det är en förklaring till att handeln drabbats mindre hårt i Lerum än i centrala Göteborg. Nu handlar många på hemmaplan vilket gynnar den lokala handeln.  Eftersom många inte åker kollektivt nu är det gått om plats i kommunens parkeringshus. I parkeringen under Solkatten är det gratis första timmen. Det underlättar för de som jobbar hemma och därför handlar lokalt.

– Vad kommer ni att göra om hyresgästerna inte kan betala hyran?
– Som fastighetsägare kommer vi att göra allt som står i vår makt för att hjälpa hyresgästerna. Vi lever i symbios. Går det bra för hyresgästerna så går det också bra för fastighetsägaren och vice versa. Genom samverkan kommer vi att klara det här. Om vi alla drar åt samma håll är jag övertygad om att vi kan hantera krisen. Influensan är övergående, men de samhällsekonomiska konsekvenserna lär vi få leva med under en längre tid.

Text: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Debatt: Coronaepidemin och företagarna

Nästa Berättelse

Svårt för rörelsehindrade – hissen fungerar inte

Senaste artiklarna