/

Skräckböckerna nådde målet

30 000 kronor sökte Joakim Hanner och Mårten Dahlrot i sin Kickstarterkampanj för de mörka bilderböckerna ”Det som kommer i natten” och ”Dödisgubben”. Och det fick man.

– Askul, säger Joakim Hanner från Lerum.
Det blir en fortsättning på illustratören Joakim Hanners och författaren Mårten Dahlrots berättelseserie ”Sagor för döda barn” vars första del ”Flickan i hörnet” släpptes förra sommaren. Del två och tre – ”Det som kommer i natten” och ”Dödisgubben” – nådde nämligen i dagarna sitt mål på gräsrotsfinansieringssajten kickstarter.com som var satt till 30 000 kronor. I skrivande stund är summan uppe i exakt 31 406 kronor.
–  Det känns superbra för vi hade ganska höga förhoppningar. I fjol så ville vi upp till 15  000 kronor men nu dubblade vi den summan. Så även om de som stödjer och förhandsköper får två böcker nu så var det ändå nervöst. Men nu känns det skönt att vi rodde det i hamn, säger Joakim Hanner på telefon från Stockholm där han bor nuförtiden.
–  Jag jobbar som ekonom och projektledare och blivit mer av en kreativ chef det senaste. Jag producerar inte själv lika mycket längre, så behovet att rita av sig på fritiden har blivit större, skrattar Joakim.
Finansieringskampanjen pågår till och med 29 maj så det finns fortfarande tid kvar att backa projektet för den som vill.
–  De 30  000 kronorna tar framförallt hand om kostnaderna. Allt jobb är i princip redan klart, men nu blir det möjligt att producera och trycka själva böckerna. Skulle det komma in ännu mer pengar kan det ju bli en liten försäljningsvinst, säger Joakim men ändrar sig snabbt angående det sista påståendet.
– Men det vettefan, konst är inget man sysslar med för att tjäna stora pengar. Det handlar faktiskt mest bara om att det är kul att kunna ge ut små obskyra saker och det är superhärligt att så många människor vill se det här projektet bli verklighet.
Det ser ut som barnböcker, men vilken är egentligen målgruppen?
–  Första boken var mer en roligare ”take” på det klassiska barnboksmanéret. Dessa två blir något i en annan riktning. Det blir mer detaljerade illustrationer och ett misch-masch av saker som skräck, barnbok och lite ”artsy”. Men en målgrupp är väl skräcknördar, och sådana som gillar concept art och illustrationsböcker. Och det är väl en fördel också om man tycker om serier.
Hur ser du på Kickstarter?
–  Jag tycker det är svinbra, det blir nästan som en marknadsundersökning. Man får direkt ett kvitto på om folk tycker det är intressant. Kickstarter har möjliggjort väldigt många roliga projekt, särskilt rollspel men även konstprojekt i allmänhet.
Duon Hanner och Dahlrot har faktiskt bara träffats ”typ två gånger”, men enligt Joakim funkar det väldigt bra ändå.
–  Mårten kommer med en grundtanke som vi bollar och sedan skriver han en text som jag tolkar. Jag har tagit bild för bild och tänker inte att allt ska hänga ihop eller ha ett tydligt narrativ, jag vill att det ska vara mer ”artsy” och en fin illustration i sig själv, säger Joakim som själv gett ut egna serier men även tror på en ännu längre fortsättning för skräckböckerna som ges ut på förlaget Swedish Zombie.
–  Vi har inga planer på att sluta göra de här böckerna. Men vi får se om det blir samma uttryck och form även i fortsättningen. Vi pratar åtminstone mycket om vad som kan bli nästa steg.
Text: Jonas Bengtsson
jonas@lokalpressen.eu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Lerum klättrar bland Sveriges miljökommuner

Foto: Jonas Bengtsson
Nästa Berättelse

Studentfirandet blir av men inte enligt traditionen

Senaste artiklarna