///

Lerum går mot strömmen

”Kris för stans bokhandlare”. Så stod det i Göteborgs-Posten igår. Så är det inte i Lerum. ”Vi säljer bra”, säger Anna-Lena Johansson, Akademibokhandeln.
När affärerna i centrala Göteborg blöder går det bra för butikerna i centrala Lerum. Flertalet butiker har ökat sin omsättning markant. Orsakerna är flera. Många arbetar hemma och handlar därför på hemmaplan. Ett annat skäl kan vara att butikerna i centrum aktivt arbetat för att vara coronasäkra.

Coronasäkrat
Flertalet butiker erbjuder hemleverans genom hemkortlerum.se.
Många av butikerna har ingång från torget.
Köande är organiserat så att ingen trängsel uppstår.
Aktiviteter på torget utan trängsel. Ledstänger, handtag, bankomat mm spritas regelbundet.Allt bidrar till att lerumsborna känner att de kan handla säkert.
Alis frukt och grönt på torget lockar många utsocknes eftersom försäljningen sker utomhus. Kaffedoppet säljer bröd utomhus med swishbetalning. Systrarna Fasth har infravärme på sin uteservering. Handsprit utplacerad på ett antal ställen i Solkatten.

Forcerad ventilation
För att skapa en säker inomhusmiljö har ventilationen forcerats. Luftväxlingen är nu 10 gånger så hög mot normalt. Det innebär en luftväxling på 10 liter per person och sekund. Därtill finns ingen återluft. Enligt ventilationsfirman finns det ingen lokal i hela Lerum som ur ventilationssynpunkt är säkrare än Solkatten.

Besökssiffrona
Registreringen av antalet besökare i Solkatten visar på en mindre nedgång under vissa perioder, men visar också att det aldrig är någon trängsel i butikerna. Inför julhandeln finns en viss oro för att det ska bli trängsel och Solkattens ledning har därför vidtagit försiktighetsåtgärder. Eventuella köer kommer att ledas via Bagges torg till de butiker som har ingång från torget. Kön till Systembolaget kommer att ledas från Adelstorpsvägen. Personal kommer att vara utplacerad för att påminna om att hålla avstånd.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

För den vetgirige - arkiv i Lerum

Nästa Berättelse

Centrumvärdarnas rapport vecka 47

Senaste artiklarna

Vattenpalatsets hjältar

Vattenpalatset personal vill inte kommentera de närmare omständigheterna kring det drunkningstillbud som