//

Krönika: Inte bara Lerums Nyheter som oroar sig för elfakturan i januari.

Så här skriver Wolfgang Hansson i Aftonbladet: Den har legat där ett bra tag och tickat. Alla har hört det men ingen har gjort några allvarliga försök att desarmera bomben. När stora delar av svenska folket öppnar sina elräkningar om några veckor kommer den att explodera med full kraft.
Trots att villa- och radhusägare borde vara förberedda kommer de inte att tro sina ögon. Elräkningen för december som för två år sedan låg på runt 5 000 kronor kommer nu att ligga på över 20 000 om man ska tro prognoserna. För en månads förbrukning.
För de som bor i hyreslägenheter och bostadsrätter kommer smällen med en viss fördröjning i form av kraftigt höjda månadsavgifter för många.
Jag hoppas att energibolagen kallat in extrapersonal till sina kundtjänster för de kommer att bli nedringda av förtvivlade och förbannade konsumenter som inte kan betala sina räkningar.
Vilket i sin tur leder till att långt fler lär hamna hos kronofogden. För många kommer lönen inte att räcka till mycket mer än elräkningen vilket leder till kraftigt minskad konsumtion. Vilket i sin tur leder till en djupare lågkonjunktur och ökad arbetslöshet.
För att inte tala om alla företag som riskerar att gå i konkurs med tiotusentals förlorade arbetstillfällen som följd.”

Lerums Nyheter har ställt följande fråga till Lerum Energi:
Hur kommer Lerum Energi att hantera kunder som inte klarar av att betala elfakturan i januari? Med nuvarande priser är risken stor att många inte klarar av betalningen.

Lerum Energi svarar:
Lerum Energi har under hela hösten sett ett minskat antal påminnelser och kravdelar jämfört med förra året och vi ser också att Lerumborna är duktiga på att trycka ned elanvändningen som också är en stor del som påverkar fakturornas storlek efter årsskiftet. Totalt i Lerum har vi kunnat se en minskad elenergiförbrukning om hela 19% för november månad och det återstår nu att se om den goda effekten följer med december ut. 
För hushåll med hög förbrukning så kommer räkningar som hör till den kalla perioden att mildras av regeringens och Svenska kraftnäts inplanerade stöd till elanvändare i februari. För företag  kommer utbetalningarna ske strax efter det att hushållskompensationen betalats ut av Försäkringskassan. Pengarna som betalas ut bör absolut användas som en krockkudde för kommande fakturering. Med det sagt menar vi inte att det inte kommer att finnas hushåll som kan komma att få det tufft med räkningarna i januari till mars. Vi på Lerum Energi arbetar alltid med att hitta bra lösningar för våra kunder och vi är ödmjuka inför den ansträngda situation som råder för kunder med framförallt rörliga avtal. Som kund kontaktar man vår kundservice så tittar vi på kundens unika situation och betalningshistorik för att hitta lösningar framåt. Vi kommer göra vårt yttersta för att hjälpa kunderna.

 Som jag har erfarit verkar det vara få som inser vilken smäll som väntar i januari både för hushållen och för företagen. Då är det lugnande att Lerum Energi är ödmjuka inför situationen och kommer att göra sitt yttersta för att hjälpa kunderna.

Länk: Halva elräkningen går till  staten

Lennart Lauenstein
Lennart Lauenstein, chefredaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Långdraget kommunfullmäktige valde ny kommunstyrelse

Nästa Berättelse

Stipendium till Jan Jörnmark

Senaste artiklarna