/

Jag var där

 

img_7968
Påven på väg in i Lunds domkyrka

Min hustru har alltid velat se påven. Det föranledde att jag ordnade biljetter till Malmö Arena där påven framträdde den 31 oktober. Anledningen till påvebesöket var att gemensamt med Lutherska världsförbundet uppmärksamma reformationens femhundraårsjubileum. En världshändelse som fått förhållandevis liten uppmärksamhet i svenska massmedia. Utanför domkyrkan kunde vi se journalister och TV-team från hela världen. Amerikansk, italiensk, tysk, dansk och norsk TV var på plats.
Lutherska världsförbundet och Vatikanen har gemensamt velat att högtidlighållandet skulle hållas i Lund – dels därför att Lund representerar en tusenårig kristen närvaro före och efter reformationen, dels därför att Lutherska världsförbundet bildades i Lund för snart 70 år sedan.
img_7935
Poliser överallt

Kontroll
Vi var på plats utanför Domkyrkan redan på förmiddagen. Det var inte lätt att komma innanför avspärrningarna. Ett sällan skådat polisuppbåd svarade för säkerheten. Säkerhetskontrollen inför en flygresa är rena skämtet jämfört med det vi utsattes för. Visiteringen var så närgången att det krävdes kvinnlig polis för kontrollen av kvinnor och manlig polis för kontrollen av män.
Väl inne på det avspärrade området fick vi på nära håll se påven komma tillsammans med representanter för alla världens kyrkor. Kungen och drottningen var på plats tillsammans med regeringsrepresentanterna Löwén, Kuhnke och Wallström. Även det före detta göteborgskommunalrådet Anneli  Hulthén var där, i sin nya roll som landshövding i Malmöhus län.
Påvemässa
I mässan fick bara särskilt inbjudna delta. Vi andra fick ta del av mässan via storbildskärm på torget strax söder om domkyrkan. Gudstjänsten var baserad på den nyligen publicerade katolsk-lutherska ”Common Prayer”, en gemensam bön som i sin tur bygger på rapporten ”Från konflikt till enhet”.
I domkyrkan undertecknade påve Franciskus och Lutherska världsförbundets Munib Younan fem åtaganden, så kallade ekumeniska imperativ, som talar om enhet och öppenhet och om att man ska vittna tillsammans om Gud ”genom tjänst i världen och för medmänniskan”.
 Malmö Arena
Malmö arena
Malmö arena

 Sen blev det tåget till  Malmö för att delta i evenemanget på Malmö Arena. Höjdpunkten på dagen var undertecknandet av överenskommelsen om samarbete mellan Lutherska världsförbundets biståndsarbete World Service  och den katolska hjälporganisationen Caritas Internationalis. Överenskommelsen är slutet på 500 års stridigheter – en historisk händelse.
Uppmärksammat
Även om överenskommelsen inte har blivit särskilt omskriven har påvens uttalande i samband med att han lämnade Sverige blivit det.” ”Jag har hört att svenska kvinnor är mycket starka och mycket duktiga. Och därför finns det en och annan man som söker kvinnor från andra länder.”
Läs Kristina Kappelins dagbok så får du även frågan som är bakgrunden till det uppmärksammade svaret.
Upplevelse
Trots att jag för många år sedan – efter mina teologistudier – lämnade det kyrkliga var det fantastiskt att få uppleva påvebesöket. Påven representerar ca 1,2 miljarder människor och det Lutherska världssamfundet ca 1 miljard. En överenskommelse mellan dessa rörelser kanske är av större betydelse än det amerikanska presidentvalet.
Lennart Lauenstein
Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Skatteutjämningen gör oss fattigare

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Meröppet på Floda bibliotek

Senaste artiklarna