///

Insändare: PARASOLLEN  –  EN GÅNG GRÅBOS HJÄRTA

Jag minns när Parasollen invigdes för ganska många år sedan. Jag minns inte vilket år, men jag minns stämningen. Musik, bandklippning, politiker som höll tal och mycket folk. Själv hade jag en grupp blockflöjtselever som spelade. De stod uppe på ”läktaren” ovanför folket och jag stod därnere och dirigerade.

Detta skulle bli en plats för alla. Bibliotek, restaurang, små möteslokaler, bad, anknytning till äldreomsorg och förskola. En foajé med reception, biljardbord, TV och sittplatser där man kunde slinka in och bara vara.  Jag minns något år senare att jag av någon anledning deltog i ett möte i Lerum tillsammans med andra föreningar och kommunalrådet och kommundirektören. Lokalbehov togs upp och jag yttrade mig naturligtvis, men blev närmast avspisad av kommundirektören: I Gråbo har ni ju Parasollen – en fantastisk anläggning!

Först försvann biljardbordet som hade en central plats i foajén. Om det var i vägen eller om det var ömtåligt? Det användes i alla fall vet jag.  Sedan försvann receptionen. Saknad av alla. Till exempel när man behövde en möteslokal bokade man där och nyckeln lämnades ut. Tror att den även tjänstgjorde som hemvårdens sambandscentral. Nu blev det krångligare. Bokningen övertogs av en person i hemvården som ofta var svår att få tag i.

Under senare år har man förstått att restaurangen upplevdes som en börda för kommunen. Inte lämpligt för en kommun osv. Huvudskälet var väl kostnaden. Plötsligt övergick den i privat regi. Jättefort gick det i början av 2019 och man hann inte informera alla som bokat kvällsmöten. I samma veva stängdes badet. Simskola och vattengympa. Handikappanpassat. Var tydligen i behov av reparation, men det ansågs för dyrt. För liten beläggning angavs också som skäl. Marknadsföringen var dock minimal. Jag hörde flera i Gråbo som sa: Oj, fanns det ett bad i Gråbo!

Nu har restaurangägaren gett upp. Coronakrisen blev för mycket. De trogna stamgästerna har inget att se fram mot när detta är över. Restaurangen var så mycket mer än ett matställe. Social samvaro, många ensamstående, änkemän, änkor. Tack gode Gud för Parasollen hörde jag en dotter säga, när pappan blivit ensam före jul.

Iréne Johansson

 

2 Comments

  1. Vi hade också stor glädje av förskolan (med underbar personal) där våra barn åt i matsalen med pensionärerna, lånade böcker i biblioteket och hade simskola i samma byggnad .
    /Fam Stävlid Magnusson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Coronasäker påskhandel på Bagges Torg

Nästa Berättelse

Parasollen: Kommentar från Lerums kommun

Senaste artiklarna