//

Front fortsätter överfakturera

GöteborgsPosten har tidigare avslöjat att Front advokater har fakturerat för mer arbete än vad de utfört. Detta bekräftas av den undersökning som Göteborgs kommun själva gjort. I dagens GP rapporteras hur Fronts överfaktureringar kan drabba tredje man.

Front advokater har haft ramavtal med ett flertal av göteborgsregionens kommuner, däribland Lerums kommun. Även Partille kommun har haft avtal med byrån. GP: ”I ett nyligen avklarat mål i tingsrätten fakturerade Front Advokater Partille kommun
650 685 kronor. Det hela rör sig om en tvist i vilken öjersjöbo stämde kommunen för att han fick en faktura för 793 000 kronor för en väganslutning till hans fastighet.”

Öjersjöbon förlorade i tingsrätten och därför tvingas han nu betala för kommunens advokatkostnader. Men Tingsrätten godkände inte Front advokaters fakturering. Tingsrätten bedömde att advokatbyråns arbete var värt 102 000 kr. Dvs. en minskning med
548 685 kronor (84%).

Partille kommun har uppenbarligen problem med hanteringen av sina upphandlingar. De har godkänt fakturor för en tjänst som enligt tingsrätten var sexfaldigt övervärderad. De har uppenbarligen  inte haft problem med att låta en enskild kommuninvånare få betala för  konsekvenserna av den undermåliga hanteringen och kontrollen av fakturorna för utförda juristtjänster.

GP skriver: ”Tur att tingsrätten faktiskt synade det här spektaklet som Front Advokater iscensatt och som Partille kommun villigt spelat med på.

Uppenbarligen har Front Advokater inte dragit några djupare slutsatser av kritiken som uppkom i sambandet med vårens avslöjanden. Kanske sitter kulturen av övervärderade arbetsinsatser i väggarna? Men hur kan Partille kommuns politiska ledning acceptera uppenbart överdrivna fakturor? Kanske är det dags att syna hur de berikar en advokatbyrå på medborgarnas bekostnad.”

I februari i år meddelade Lerums kommun att ekonomienheten fått ett uppdrag att granska Fronts fakturor. Samtidigt uppgav kommunen att de anser att Front advokater utfört uppdraget på ett korrekt sätt. Någon redovisning av granskningen har ännu inte presenterats.

Front har fakturerat Lerums kommun 5 993 928 kr (ex moms) för ett arbete som inte gav något ekonomiskt resultat för kommunen.  Systemteknik fick  fullt ut betalt för utfört arbete – 3,2 miljoner kronor och därtill dröjsmålsränta på 1,2 miljoner kronor.

Länk: Är slutnotan klar 

 

Text: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Vattenpalatset: Förvaltningen vill riva och bygga nytt på annan plats

Nästa Berättelse

Kommunen får bakläxa i kammarrätten

Senaste artiklarna