//

Fina fisken på Bagges Torg

Klart på lördag!

Den sista dagen i februari får Bagges torg en ny fiskaffär – Lerum Fisk och Delikatesser. Det är Mikael Edvardsson 38 år och Magnus Andersson 33 år som står bakom etableringen. Båda kommer från Hönö och har fiskarblod i ådrorna.

– Varför åker ni ända till Floda och Lerum för att sälja fisk?
Mikael: Det började med att en kompis till mig tog över fiskaffären på Öckerö. Jag hjälpte honom i affären efter mitt vanliga jobb, på kvällar och helger. Det blev ju snabbt fem- sexhundra timmar utöver mitt vanlig jobb. Jag hade ju egentligen två jobb då.

När det blev dags att expandera sa han att det är väl bättre att du går in och blir delägare. Då hade vi en kompis som körde fiskbil i Floda, som var lite le på det. Han hade hållit på några år och hade familj och barn. Det blev att vi tog över hanses verksamhet – fiskbilen. Han fick börja jobba för oss istället och han kund jobba lite mindre då. Och då började jag att köra fiskbilen.
– När var det?
– Det var 2010 i februari. Jag är tidigt på morgonen och köper fisk inne i fiskehamnen. Det är inte så många båtar som lossar där, men det är några hemifrån (Hönö).

– Nu flyttar du från Floda till Lerum! Varför flyttar du från Floda?
– Jag har ju vart där i tio år. Floda är bra, men det bor lite för lite folk där. Vi har kommit till en gräns där det inte går att komma vidare. För att komma ett steg till behöver man fler kunder. För att kunna vara två att dela på det behöver man sälja lite mer. Jag har ju jobbat med det här i tio år och räknar man på dom timmarna som jag har gjort på tio år så är det vad en normal person gör på tjugofem år. De börjar ju enna kännas som om man skulle vilja ha nån lördag ledig nån gång ibland eller kunna gå hem lite tidigare nån gång nu när man har en liten grabb också.

– Ska ni servera mat också?
– Jaah – till enklare form till en början, men det får man ju känna sig in på. Vad finns det för behov? Take away är det väl i första hand,  men även lite lättare. Du kanske kan sätta dig och ta en soppa, en gratäng eller ta en räkmacka i butiken.
– Var det  bättre att sälja i fiskbilen än i affären?
– Det går inte att jämföra egentligen. Det är två helt olika saker. När jag började med bilen  var när fisk och skaldjur börja stiga i pris och det blev svårare att få tag i grejer. Och nu är det mycket högre priser än vad det var när jag började med bilen. Då var det lätt att vara fiskhandlare. För tjugo år sedan hade det varit en peace of cake att vara fiskhandlare. Det är bättre med butiken för då kan vi göra allting själva. Man kan stå inne. Det var inte så roligt när allt var fröset på vintern och avloppet var kass och det gick inte att städa eller nånting. Det var inget att ha. Det saknar jag inte.
Sen var man så utlämnad. Jag hade ju problem med den bilen. Det var växellådor och topplock och det ena med det andra. När bilen pajade stod ju verksamheten helt still. Men har man butik och är två, då har man två bilar och då kan han hämta mej, jag kan ta en taxi eller jag kan ta en buss. Jag kan till och med cykla om det krävs. Bara jag kommer hit så kan jag öppna.

– Vad skall du göra för att få folk att komma till Bagges Torg och handla fisk?
Magnus: Vi ska bli bäst, ha hög kvalitet och ett brett utbud.
– Jag skulle vilja tillägga nytänk också.
– Vad är nytänket?
– Vi kan ha fredagskasse – en trerätters som är förberedd. Du behöver bara värma på det sista därhemma. Det gäller att ha det där lilla extra.

Magnus och Mikael
Magnus och Mikael

Mikael: Folk kan ju inte rensa och filea en fisk. Dom är osäkra på hur dom ska laga fisk. Jag har ju kunder som inte vet hur man steker en spättafilé, fast dom är långt över 40 liksom. Eller också tar dom en lax och så kör dom den i ugnen på 200 grader och tycker att det är OK.
– Ni kanske ska ha utbildning?
– Ja, det ska vi ha. Många tror att det är svårt, men det är det inte. Det är ju världens enklaste. Mycket lättare än kött.
Vi har haft lite utbildningar i butiken i Floda och det ska vi fortsätta med i nya butiken.

– Men Magnus, varför blev det fisk? Du har väl varit fiskare?
– Nej, jag fick inte det för farsan. Jag har fiskat mycket, men jag har aldrig varit fiskare. Men Magnus har varit fiskare.
– Mitt första jobb var på en oljebåt men jag har ett genuint intresse för fisk. Sen är vi ju en fiskarsläkt. På en fiskebåt har jag ju varit, men inte mycket. Men jag har varit en riktig sportfiskeidiot. Jag fiskade allt man kunde få med ett spö och med burar. Vi var lite extrema. Vi var långt ute på vrak och sökte efter storfiskar. Jag var till och med uppe i Norge en gång och bodde i en båt i fem dygn. Det var jag och tre man till. Då satte jag svenskt rekord faktiskt. Nu är det slaget, men det stod sig i många år. Det var en blålånga som togs på 360 meters djup utanför Langesund. Det var 2005 och fisken vägde 7,835 kilo.

– Det är konstigt det här med priser. Folk köper lax för 300 kronor, men kostar torskfilen 250 kronor tycker dom det är dyrt. I min värld äter jag ju den benfria torskfilén hellre än laxen, som är odlad, med allt vad det innebär. Man behöver utbilda kunderna och förklara för dom när dom frågar varför kostar den si och så.

Magnus: När man står och säljer kan man se att den här människan kommer att köpa räkor eller att den människan ska ha torsk. Det kan man se i ögonen. Men att få en kund att vända – från att de ska ha torskfilé till att  nu ska vi ha grillad Marulk. Dom kommer tillbaka och är jättenöjda för att man ha vänt dom.
Mikael: Det är väldigt roligt när man får visa sin kunskap och kan dela med sig av sina tips.
– Lagar ni mat själva?
Magnus: Självklart. Jag har ju jobbat i 11 år som kock. Jag var på Villa Bel Parc direkt efter kockskolan. Sen jobbade jag på en krog på Öckerö. Efter det har det blivit ett antal krogar. Fisk var en självklarhet. Jag kommer ju från en fiskarsläkt.
Sen drog jag till Norge och jobbade med kött. Fisk kunde jag, men kött hade jag liten erfarenhet av. Jag kunde inte helavägenkedjan. Jag var i en butik och styckade kött i åtta månader. Sen åkte jag till Frankrike och jobbade innan jag återvände till Göteborg.
– Nu har jag jobbat i fyra år i yrkesfiske. Jag kom hem i torsdags – det var sista dagen.
– Vi har känt varandra hela livet, fortsätter Magnus. Vi har till och med bränt granar tillsammans ute på öarna. Fast det var några år sedan. Och nu ska vi sälja fisk tillsammans.

Båda är genuina öbor och av fiskarsläkt.
Den 29 februari är det premiär med många festligheter i affären och på Bagges Torg. Läs mer om invigningen här.

Text och bild: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Elvis blir blöt om fötterna

Nästa Berättelse

Debatt: Demokratins framtid

Senaste artiklarna