//

“Det är tillsammans som vi tar oss igenom det här”

Lill Jansson (L) är tillförordnad ordförande för kommunstyrelsen nu när Alexander Abenius (M) är föräldraledig. Och hon fick omedelbart handskas med coronakrisen.

Lill Jansson (FP) Foto: Helene Bergman
LIll Jansson (L)

Mellan den 9 mars och 6 april är den ordinarie ordföranden för kommunstyrelsen, Moderaternas Alexander Abenius, föräldraledig. Liberalernas kommunalråd Lill Jansson är vice ordförande och blir därför tillförordnad (tf) ordförande under perioden. Men för att Abenius skulle få tillåtelse att gå på föräldraledigt röstade kommunfullmäktige (KF) om saken.

Om det rent formellt krävdes en omröstning i KF, det kan jag faktiskt inte svara på. Här handlade det nog mer om att ta det säkra före det osäkra och det var självfallet ingen i fullmäktige som var emot. Att en kommunstyrelseordförande är föräldraledig är ingen historisk händelse, men faktum är att lagen som ger politiker rätt att vara föräldralediga är ganska ny. Den har bara ett par år på nacken, säger Lill Jansson som, bortsett från att det är en speciell tid med covid-19, tycker att det varit oproblematiskt att ta över ordföranderollen då hon har lång politisk erfarenhet och känner organisationen väl.

Politik är dessutom ett lagarbete och vi har ett bra lag i Lerums kommun, både i alliansen och i oppositionen.

Men någon mjukstart blev det alltså inte för kommunalrådet som slängdes in direkt i den stora coronakrisen att handskas med.

Jag är helt trygg i rollen som tf ordförande för kommunstyrelsen, även under en kris som den här. Politik är ingen one-woman-show utan alla hjälps åt. Sedan ska man komma ihåg att i en sådan här situation, är det inte jag eller andra politiker som gör det stora jobbet. Det görs av alla fantastiska medarbetare, alltifrån ledningsstaben här i kommunhuset till alla dem som arbetar i kommunens verksamheter, säger Lill Jansson och fortsätter:

Ett väldigt stort lass dras nu av företagarna i kommunen, många har det tufft. Jag vill verkligen uppmana alla att fortsätta att handla varor och tjänster av de lokala företagen och fortsätta äta lunch på de lokala restaurangerna.

Hon tycker så här långt att “Lerum har klarat coronakrisen bra” då kommunen har en stabil organisation samtidigt som alla anstränger sig till sitt yttersta för att verksamheterna ska fungera. En av de stora utmaningarna handlar om att säkerställa tillgången på personal och att ställa om vissa verksamheter.

Lerums gymnasium ställde snabbt om sin ordinarie undervisning till distansundervisning, det var imponerande. Precis som äldreomsorgen, där man gör allt för att skydda de äldre från att smittas av covid-19. Mycket handlar om att skydda de äldre och andra riskgrupper och se till att hälso- och sjukvården klarar att vårda alla dem som trots allt blir riktigt sjuka. I dagsläget vet ingen hur länge det här kommer att pågå, men vi planerar för att läget kan bli värre. Vi hoppas på det bästa men vi planerar för det värsta och vi är väl medvetna om att läget kan förändras snabbt.

Hur arbetar kommunen just nu för att hjälpa sina invånare?
Många av våra invånare är i behov av kommunens verksamheter, alltifrån förskola och skola till äldreomsorg. Så att säkra de verksamheterna har högsta prioritet. Men vi vet också att många företagare behöver stöd på olika sätt. Tillsammans med representanter från kommunens företagarföreningar ser vi över hur vi bäst kan stödja det lokala näringslivet. En rad åtgärder kommer att presenteras, men vill man ha mer information redan nu kan man kontakta kommunens Företagslots.

Men som sagt, situationen är speciell och mycket kan förändras på kort tid. Därför är det viktigt att vi alla håller oss uppdaterade. På kommunens hemsida lerum.se finns bra information för alla oss som bor och verkar i kommunen, så gå gärna in regelbundet och läs där. Det ligger ett stort ansvar på var och en av oss, men det är tillsammans som vi tar oss igenom det här.

Själv vill jag rikta ett tack till kommunens alla medarbetare, ingen nämnd och ingen glömd, och tack till alla kommuninvånare som har förståelse för att allt inte alltid fungerar som vanligt. Vi är alla i en ovanlig situation och det är viktigare än någonsin att vi hjälper och stöttar varandra.

Jonas Bengtsson

jonas@lokalpressen.eu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Kommunens snabbutredning om näringslivsåtgärder klar

Nästa Berättelse

SPORT NUTRITION DISTANSLOPPET 2020

Senaste artiklarna