Dalahästkreatören i Floda

Inredningsdesignern Ulrika Lindén gick efter tips från sonen en utbildning till dalahästtäljare. Idag är hon en av få kvinnliga tillverkare av den svenska landssymbolen och täljer dalahästar i alla möjliga storlekar.

Hon är född och uppväxt i Gråbo men tillbringade somrarna sedan tidiga år i Orsa finnmark i Dalarna, med en morfar som var just dalahäst-täljare. Ulrika har samlat på dalahästar i alla år, och drömmen att själv ägna sig åt täljning har funnits lika länge.

Efter att hennes son sett en annons på en privatutbildning kontaktade hon en kursverksamhet i Nusnäs i Mora och fick några veckors introduktion i att tälja dalahästar. Hon levererade sina första hästar i december 2018 och redan i januari 2019 medverkade hon i Nyhetsmorgon i TV4 och visade hur man täljer den rödmålade hästen. Därefter var hon med i Landet runts nyårsprogram i SVT, och tittarna trodde att hon satt i Dala-Floda i Dalarna och täljde när hon i själva verket är verksam i Floda, Lerums kommun

Nu sitter hon i vardagsrummet hemma i Floda, där hon numera bor, och täljer varje dag. Ungefär sju stycken brukar det bli dagligen, i olika storlekar. Totalt har hon täljt över 4000 sedan hon började för två år sedan och hon levererar till två återförsäljare, Lelles Dalahästar och Grannas A. Olsson Hemslöjd, det senare är äldst i branschen och firar 100-årsjubileum år 2020.

Under pandemin har hon även börjat tillverka dalahästsmycken som kan köpas på Spinneriet i Lindome. Ulrica Lindén har satt Floda på kartan när det gäller tillverkandet och upprätthållandet av dalahästen som symbol både i Sverige och vidare ut i världen.

Text och foto: Tommy Holl

redaktionen@lokalpressen.eu

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Tätt med golfbanor i Lerums kommun

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Poängpromenad genom Gråbo

Senaste artiklarna