/

Centrumvärdens veckorapport vecka 4, 2020

Centrumföreningen i Lerum har fått pengar från EU för ett rent- och snyggtprojekt i Lerums centrum. Bengt Helgius, som leder projektet, rapporterar varje vecka vad som gjorts.

Tisdag.
En gråmulen men varm dag, +7grader. Har en kort bildvisning med Solkattens butiksansvariga om vad vi gjort hittills hunnit göra inom rent och snyggt. Därefter plockar vi upp skräp som virvlat runt pga. av hårt väder. Tyvärr hittar vi massor av skräp i buskrabatten bakom Taxi-Gbg stationen samt i rabatterna invid återvinningscentralen och parkeringsplatserna.  Anmäler potthål till kommunen och till fastighetsägare vid Takåsen. Vi får låna en kärra av kommunen och kör upp till Hultet och tömmer ett tiotal sopsäckar fulla med löv, plast och plåt. De gamla kvarglömda gula plaströren vid transformator/elcentralen Lerums Stationshus är till vår glädje äntligen borttagna, tack så mycket säger vi till hen som tog bort dom.

Onsdag.
Sol, äntligen en solig fin dag, ca 5 grader varmt. Vi städar och sopar Brobackens trottoarer, husliv och p-platser rena från fimpar och skräp. Någon har lämnat en mängd betongplattor vid trappan upp till Café Motto.…. Vi städar vidare ned till Göteborgs Taxistation och städar runt deras gula lilla trähus. Här är totalt igenvuxna rabatter, fulla av gammalt skräp och även en trasig gummimatta från en bil… Vidare städar vi bort till återvinningen och där någon även lämnat sina hushållssopor invid en container. Råttor och fåglar kalasar på innehållet och skräpar ned. Vidare fortsätter vi städningen ned till Aspedalen och tillbaks till Vamme bro längs med Säveån. Gammalt sly förfular åns miljö, här i åbranterna behövs röjas och rensas. Jag får under eftermiddagen intervjua tre tillkommande till arbetslaget som förhoppningsvis kan börja i slutet av nästa vecka. Anmäler några brister om återvinningstationen till kommunen, (röda planket trasigt).

Torsdag.
Lätt duggregn under hela dagen. Vi börjar vid Lerums station med att plocka skräp uppe på perrongerna och vidare ned till Lidl, Servett och Aludden. Utanför Stationen har någon ställt en kundvagn från LIDL, den blir utmärkt lastbärare för oss att köra tillbaka till sin plats utanför Lidls entré. Vi plockar skräp utefter vägbanken upp över Järn och motorvägarna. Utanför Aspenäs Bilverkstad är rabatten full av skräp(plast). Vidare går vi tillbaka till Bagges Torg och skräpplockning(plast o aluminiumburkar). En runda förbi Vattenpalatset bort mot gymnasiet och vi fyller lätt en hel sopsäck med plastskräp ifrån rabatterna längs vår väg. Vidare tillbaka över Vamme Bro. Kommunen sätter ut nymålade betonggrisar vid parkering Brobacken, ser snyggare ut än dom gamla. Vi behöver få fram en tomtkarta med lagfarna ägare och kontaktpersoner för att meddela åverkan, skador och brister på deras fastigheter. Idag fann vi nytt byggavfall tippat vid tomtgräns nära Takåsens fastigheter. Trasigt räcke/ledstång vid pendelstationen Lerum, anmält till Västtrafik i november, är ännu ej åtgärdat kanske har vi anmält till fel ägare av pendelstationshuset.


Text: Bengt Helgius
Centrumvärd

Här behövs lagas, målas och snyggas upp (Lerums stations Entré)

Här behövs lagas, målas och snyggas upp (Lerums stations Entré)


Brobacken – Kommunen snyggar till och byter till nymålade betongsuggor.


Staketet vid konsumtomten skall lagas.


Anmält Klotter bullermur vid Lerums Gymnasium

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Författarträff med Karin Wahlberg

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Camping till sommaren?

Senaste artiklarna