//

Ännu en pedagog i Lerum nominerad i tävlingen Årets UF-lärare

Malin Ternestedt är lärare på ekonomiprogrammet vid Lerums gymnasium och har nu nomineras till Årets UF-lärare av organisationen Ung företagsamhet. Gymnasiet uppmärksammades också i fjol med två nomineringar varav man kammade hem Årets UF-skola.

Malin Ternestedt
– Jag är stolt över hur vi på gymnasiet vidareutvecklar projektet och tror att vår samverkan med närings-livet väcker nyfikenhet, säger hon.
Malin Ternestedt är en av fem nominerade gymnasielärare från Göteborgsregionen. En nominering kan göras av elever, lärarkollegor, skolledning, tidigare UF-alumner eller av det regionala UF-kontoret. Organisationens syfte är att utbilda gymnasieelever i entreprenörskap, och sedan 2010 finns utbildningen även på grundskolenivå.
–  Eleverna startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår. Ung Företagsamhet anordnar årligen en rad tävlingar, bland annat Årets UF-företag, Årets UF-skola och årets UF-lärare. Fem lärare som väljs ut i Göteborgsområdet får sedan träffa en oberoende jury som genomför intervjuer.
Enligt kriterierna söker man en lärare som “under året har utmärkt sig lite extra i sin ansträngning för sina elever. Vinnaren här är en lärare som ser till att alla sina UF-företagare presterar på högsta nivå, samtidigt som hen ser till att eleverna gör det med ett leende”.
Den 2 mars ska Malin intervjuas om sitt arbete med UF-verksamheten.

Hur känns det?
–  Det känns spännande. Juryn vill veta mer om hur man ser på UF-företagande, hur man samverkar inom, och mellan, andra program på skolan och hur man samverkar med näringslivet lokalt. I Lerum har vi ett väl upparbetat kontaktnät som fungerar bra, säger hon.
Malin vill understryka att det är själva upplägget med UF-verksamheten på Lerums gymnasium som är nyckeln till utmärkelsen “Årets UF-skola” i fjol. Det är lagarbetet inom och mellan programmen som är styrkan, särskilt nu med de utmaningar som pandemin fört med sig.

Hur har undervisningen sett ut under de här förutsättningarna?
–  Det har varit en omfattande digital omställning, naturligtvis. Den försäljning som tidigare kunde göras på torg och marknader har flyttats ut till digitala marknadsplatser. Distansundervisningen har fungerat oväntat bra för UF-företagen, fortsätter hon.
Under vecka 11 i mars är det digital UF-vecka, E-WEEK, då vinnarna i samtliga tävlingsklasserna tillkännages. UF-företagarna ges möjlighet att ställa ut i den digitala montern, ta del av föreläsningar,  delta i tävlingarna och boosta sin försäljning. De bästa UF-företagen tar sig vidare till SM senare i vår. Veckan avrundas med prisutdelningen den 18 mars som sänds live med start klockan 18.00.

Vad tror du om dina chanser att vinna?
–  Det finns så många duktiga UF-lärare som alla formar UF-undervisningen på sitt sätt, så det är omöjligt att säga. Jag ser nomineringen i sig som en vinst och som en sporre att fortsätta utveckla vårt koncept, säger Malin Ternestedt.
aron mikael sik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

UF-företagare ger ut kokbok som är “rätt i tiden”

Nästa Berättelse

Uteserveringen som blev isbana

Senaste artiklarna

Bokrean har startat

Förbeställda bokkassar i stället för trängsel i bokhandeln.  Bokrean brukar vara störst