////

Yogastudion i Stenkullen

Fr v Karin Hilmarch, Jessika Humleklo och Jonas Humleklo
Yogastudion i Stenkullen

 

 

 

 

 

 

 

 

I yogasalen i Stenkullen väntar de tre lärarna Karin Hilmarch, Jessica Humleklo och Jonas Humleklo på Lerums Nyheter. De tre har ett långt förflutet tillsammans. Jonas och Jessica, som båda är från Värnamo, har varit gifta i 25 år. De träffades genom ett band som Jessica först sjöng i och Jonas sedan spelade gitarr i, men inte samtidigt. Senare blev de ett par och gifte sig. Karin och Jessica lärde känna varandra för över trettio år sedan när Jessica vickade för Karin i ett annat band. Sedan sjöng de ihop och blev vänner. Båda upptäckte tidigt yogan på varsitt håll.
Sedan slumpade det sig så att Jessica och Karin, utan att ha talat med varandra, bokat in sig på samma yogalärarutbildning. Där började deras gemensamma yogaresa. Det här inträffade 2009, det vill säga för 14 år sedan.
Jessica berättar att hon varit yogalärare sedan 2006. Då började hon undervisa i yoga i Jonsered och det gör hon fortfarande. Samarbetet med Karin började 2012.  Karins man skulle hyra ett hus för sin verksamhet och i huset fanns det en sal över, där skulle man kunna hyra in sig och ha yoga. Huset är en gammal skola och klassrummet är som gjort för yogaundervisning. Det här var starten till den gemensamma yogastudion. På den vägen är det sedan 2012 och nu har studion tagit över hela huset.
Efter hand kom Jessicas man Jonas in i verksamheten.
– Så fort barnen blev lite större och kunde vara själva så hängde jag på och tränade. Jag hoppade in som ersättare för Jessica några gånger, säger Jonas. Jag började med att prova på att undervisa och sen hittade jag min utbildning. Det finns lite olika yogatraditioner och jag har en annan inriktning. All yoga är i princip samma – samma ursprung och samma rörelser – men det finns olika infallsvinklar.
– Det ni har gemensamt från början är musiken?
– Ja, det kan man ju säga, svarar Jonas.
– Men musiken har också sin plats i vår yogaundervisning, fortsätter Karin. Jag har haft mycket mamma-/barnyoga, alltså med bebisar, och då väver jag in rytmik. Det är yoga och rytmik i en skön blandning. Mycket dans, sång och ramsor och så där. Och på våra klasser så sjunger vi ju en del mantran och vi sjunger lite för våra elever när de ligger i avspänning. Musiken finns med och den ska få ta ännu mer plats framöver.
– Håller ni bara på med Yoga eller har ni också andra jobb?
– Jag har ett annat jobb också, svarar Jessica. Jag jobbar med kommunikation i ett kommunalt bolag i Göteborg.
– Jag är högstadielärare på Rydsbergsskolan, säger Jonas.
– Och jag jobbar deltid som musiklärare, säger Karin.
– Kan ni kort förklara: Vad är yoga?
– Ordet yoga betyder förening, ordet är detsamma som det svenska ordet oka, som i att ”oka fast ett dragdjur till plogen”, svarar Karin. Att oka samman motsatser – själ och kropp, det yttre med det inre. Vi har ju många ord från sanskrit.Vi använder yoga som ett verb, men egentligen är yoga det tillstånd vi vill uppnå. Att vara i yoga är att vara hel.
– Man brukar prata om att yoga har tre pusselbitar, fortsätter Jonas. Det är rörelserna (positioner), andningsträning och meditation. De praktiseras var för sig och ihop, ibland utan skiljelinjer.
– Många börjar med yoga för att de har ont någonstans, säger Jessica. Det kan vara ont i ryggen eller någon annanstans. Det är ofta något fysiskt, eller att man är stressad. När man har yogat ett tag känner man att det här gör gott i kroppen, och då hittar man kanske in i det förlängda andetaget, sedan sänker man sin stressnivå och mår bättre av det. Nästa steg blir kanske att man naturligt kan sitta ner i meditation och uppleva hur tankarna stillas i huvudet. Att utöva yoga är en process. Det finns ju även en jättestor filosofi kopplat till yoga. Ur den kan man välja hur mycket eller lite man vill ta till sig. Har man yogat ett tag så brukar det väckas en nyfikenhet på filosofiska frågor. Det blir mycket av vem jag är, hur jag hör ihop med omvärlden. Det är de stora filosofiska frågorna – varför är just jag, just här, just nu?
– Är yoga en trend nu? Jag upplever ju att för 20-30 år sedan pratade man inte om yoga så mycket. Nog har det hänt något under de senaste 10-15 åren?
– Jessica och jag yogade på var sitt håll på nittiotalet, säger Karin. Det fanns två studios i Göteborg. Det fanns absolut ingenting här i Lerum. Det fanns en och annan entusiastisk instruktör som tog yoga till gymmen. Då var det lite mer poweryoga. Det var den fysiska aspekten av yoga som betonades. Men nu är det något helt annat. Vi tre här är ganska eniga om att det finns en andlig upplevelse och en andlig daning och det behovet tycks öka i samhället. Jag brukar betona att jag tycker att yoga är en fredsrörelse. Den tar fram de sidor hos oss som är benägna att samarbeta snarare än att slåss mot varandra. Vi upptäcker när vi känner den egna kroppen och själen att vi alla hör ihop.
– Man ser ju sällan män komma med yogamattor på ryggen, men väldigt ofta kvinnor.
– Det tycker vi är synd!
– Varför är det så?
– Jag tror att det finns en förutfattad mening om att man måste vara väldigt vig och koordinerad för att gå på yoga, förklarar Jessica. Det måste man inte! Och det är ju inte alla kvinnor heller… Yoga passar alla, stela och mjuka, kvinnor och män, unga och gamla.

Öppet hus den 19 augusti
Lördagen den 19 augusti är det öppet hus på Yogastudion i Stenkullen med gratis ”prova på”. Föranmälan på mail yoga@yogastudionstenkullen.se.
Kl 11 är det Hatha Yoga med Jessica,
kl 12.30 Vinyasa med Jonas och
kl 14.00 Meditation med Karin.
Mingel mellan 17 och 20.

Karin och Jessica är Experienced Registered Yoga Teachers by Yoga Alliance E-RYT 500. De startade Yogastudion i april 2012. Båda är utbildade Hathayogalärare genom Omyoga i Stockholm med huvudläraren Ulrica Norberg samt i ISHTA Yoga, by yogiraj Alan Finger, New York. Jonas har studerat hos GlobalYoga & Yogamonks Vinyasa Teachers training, med Jonathan Monks &  Mithila Kara.

Text: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Var är Säveån?

Nästa Berättelse

Miljonte besökaren på Solkatten - Julia Franzén

Senaste artiklarna