//

Vad trevligt det är på torget nuförtiden

Får jag sätta mig här? Ja, naturligtvis.Det är en av vårens finaste dagar och jag tar en promenad till torget. Bagges torg, som blivit mötesplatsen för Lerums invånare. Det är fortfarande morgon och solen har ännu inte blivit tillräckligt varm för att jag ska ta av mig jackan. Det gör ingenting, ty uteserveringen på caféet har infravärme och där sitter redan stamgästerna och en del andra besökare och dricker morgonkaffe. En lockande doft av nybakade bullar och andra bakverk slår emot mig. Jag kan inte motstå och tar en kardemummabulle till kaffet. Det förs livliga diskussioner bland cafégästerna och unga, gamla, mammor och barn har redan kommit. Barnen leker vid den lilla lekplatsen, mammorna kopplar av och pratar förmodligen om vardagen, barnen och måhända om livets upp och nedgångar. Jag kan bara ana. Alla gästerna ser nöjda ut och det smittar av sig.
Är det någon, som vill ha påtår. Cafépersonalen kommer ut med påtårskannan lite då och då. Torget är fyllt av stolar och bord och du kan sätta dig var du vill och njuta av mat från alla lockande matställen.
Den lilla trucken serverar välsmakande hamburgare med delikata tillbehör, och kön blir snart längre och längre, men det är det värt. Precis bredvid i en enkel container, kan du välja mellan svenska och utländska delikatesser lagade med omsorg. Lite längre bort bjuder torget på ett stort utbud av mat från andra länder. Det är bara att välja mellan kryddiga rätter från Indien, japanska läckerheter och tacos.
SOLEN LYSER ÖVER blomsterhavet, som fyller en stor del av torgets yta. Det doftar vår, ja nästan sommar. Där kan du välja mellan blommor i tusental, röda, vita, gula, blå, perenner och buketter. Ja, till och med små träd och blommor för att hänga på verandan eller som en välkomnande gest vid entrédörren. Utbudet är stort och snart trängs besökarna i blomsterhavet. Det märks tydligt att det är dags att plantera och göra fint hemma i trädgårdarna, på balkongerna och på verandorna. Det är svårt att välja bland alla skönheter. Allt är lockande, men pelargonier är ändå favoritblomman så här års. Men hur ska man välja? Det finns så många sorter. Hos blomsterhandlaren kan du även handla frukt och grönsaker, exotiska inläggningar, bröd, ägg och oliver. Utbudet är stort och snart är kommersen i full gång.
Jag sitter fortfarande på caféet, men har nu flyttat ut vid ett av borden där solen värmer. Jag betraktar och lyssnar. Ibland kommer någon bekant förbi och vi pratar en stund. På torget möter man alltid någon, vän eller bekant. Luften fylls av behagliga dofter från kaffe, nybakade bakverk, grillrätter och blommor. Alla bord på torget är upptagna och samtalen är i full gång. Jag lyssnar. Oh, vad trevligt det är på torget nuförtiden. Ja, det är verkligen tur att det finns i dessa tider.
Har du varit på pianobaren? Pianobaren? Ja den ligger alldeles vid ingången till torget och nu har de fått en fin uteservering också. Dit måste vi gå en kväll, jag har hört att de serverar riktigt god mat. De bjuder på det lilla extra och är ett perfekt ställe om man vill fira något. Vi kanske kan fira din födelsedag där? Ja, det skulle vara trevligt.
I närheten av pianobaren ligger fiskaffären med alla havets läckerheter och de har även färdiga rätter att ta med hem. Personalen är trevliga göteborgsfiskare och du kan även få ett och annat tips. Go fisk expedierad av goa gubbar helt enkelt.
FRÅN HÖGTALARNA VID den lilla trucken ljuder bekanta toner från Italien. Det är nästan så man får lust att ta sig en svängom. Kön till burgarna blir längre och längre och kocken jobbar intensivt och alltid med ett leende på läpparna.
Snart är det många som drar sig till den lilla gallerian för att lyssna på skön pianomusik. Pianisten spelar bekanta toner och folk stannar till en stund. Lyssnar, nynnar med och njuter av en liten paus.
I gallerian är det full aktivitet med omflyttning av livsmedelsaffären, som ska utvidga och få en mycket större lokal. Apoteket ska flytta och snart är det dags för den stora öppningsdagen. Det gäller att hinna med allt. Allt uträttas medan affären och apoteket håller öppet. Allt för kundens bästa och till glädje för de kunder som av olika anledningar inta kan ta sig till mataffärer längre bort.
Magen kurrar och jag går och köper en vegetarisk burgare från den lilla trucken. Får jag sätta mig här? Ja, naturligtvis, här får man sitta var man vill.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Nya bygglovschefen: ”Folk vill realisera sina drömmar”

Nästa Berättelse

Hallå Ronny Johansson, ordförande i NyföretagarCentrum i Lerum!

Senaste artiklarna