Jan Jörnmark i Stora Ensos gamla pappersbruk som lades ner 2006.
(Bilden beskuren)
Foto: Anna Rehnberg
Från snabbast till långsammast. Jan Jörnmark har studerat tillväxt och utveckling i Lerums kommun från 1960-talet fram till idag. Vad var det egentligen som hände när Lerum tappade tätpositionen? För den som kommer till Garveriet i morgon torsdag, avslöjar han sitt svar.
Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia och känd för sina fotografier på övergivna platser i Sverige och runt om i världen. Ett antal fotoböcker har det blivit, dessutom blogg, hemsida och återkommande föreläsningar på Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg liksom runtom i Sverige.
Nu sitter han vid skrivbordet hemma i Vasastan och väljer ut bilder till utställningen som startar på Garveriet den 30:e augusti. Det är lite svårt för katten Artemis ligger i knät och vill ha all uppmärksamhet.
-Det kommer att bli bilder från Lerum, Gråbo och Floda, men förmodligen även från Manchester och Liverpool, säger Jan Jörnmark och skrattar när musketörskatten kittlar honom på magen.
FÖRÄNDRINGAR FASCINERAR
Förändring har alltid fascinerat honom. Han fokuserar på tillfälligheternas inverkan på samhällsutveckling, globalisering och företagsamhet. Hur kommer det sig att en stad eller region börjar blomstra, drar till sig entreprenörer och unga arbetsföra människor för att kanske några årtionden senare mest likna en bortglömd sovstad med industrilokaler som ekar tomma?
Jan Jörnmark föddes i Karlstad i slutet av 1950-talet och växte upp på det politiskt medvetna 1970-talet.
-Jag var intensivt samhällsintresserad och läste om allt, minns han. Historielektionerna på gymnasiet älskade han.
Men att han skulle forska i ekonomisk historia hade han inte en aning om då. Jan arbetade som sophämtare och hoppade in som lärarvikarie på grundskolan, två jobb han trivdes utmärkt med. Samtidigt pluggade han nationalekonomi, sociologi och företagsekonomi för att skrapa ihop till en högskoleexamen. I samband med detta blev han pappa och kom efter med studierna. För att snabbt komma ikapp valde han en kurs i ekonomisk historia.
-Jag hade hört att det var lättförtjänta poäng så därför valde jag den, säger han rättframt.
KÄRLEK VID FÖSTA ÖGONKASTET
Det var en av dessa tillfälligheter som förändrar – om inte ett lands framtid så i varje fall den här individens framtid.
-Det var kärlek vid första ögonkastet, alla bitar föll på plats, säger Jan. Ekonomisk historia har allt!
På torsdag har alla som beger sig till Garveriet klockan 18 möjlighet att höra Jan Jörnmarks teorier om varför Lerum gått från Västsveriges snabbast växande kommun fram till 1973 till regionens, enligt honom, segaste utveckling. Vad var det egentligen som hände?
TEXT & BILD: ANNA REHNBERG