///

Skönhets- och kroppsvård vid Lilla torget i Lerum

Vid Lilla torget ökar utbudet av skönhets- och kroppsvård. Sedan läge finns där Lindas hårstudio och Lerum Nails.
Från första februari finns där också  en hudvårdssalong. Det är i lokalen där det tidigare serverades thaimat. Hudvårdssalongen drivs av Zaneta Slusniené, som under åtta har haft sin verksamhet i Floda.

Zaneta Slusniené

– När kom du till Sverige Zaneta?
– Jag kom hit 2010, i juli.
– Vad gjorde du innan i Litauen?
– Jag jobbade som socionom och samtidigt läste jag juridik. Men livet vände. Jag bestämde mig för att lämna Litauen och allt som jag hade där. Och så flyttade jag till Sverige, säger en uppenbart glad Zaneta.
– Hur var det att komma till Sverige?
När jag kom hit började jag ett nytt liv och allt var från noll.
– Vad kom du att jobba med?
– Jag jobbade med allt möjligt. Jag kunde inte språket och visste ingenting. Först gock jag på SFI och lärde mig svenska. Efter det började jag med städning och sen blev det bakning. Jag har jobbat i café och i kök. När jag lärt mig lite svenska blev det hemtjänsten. Under dryga tre år sprang jag lite hit och dit. Men jag har en dotter som jag måste hinna vara med. Hon gick i skolan och hade många aktiviteter. Jag var tvungen att hinna med saker överallt, och jag hann med allt.
– När dök tanken upp på att bli egen företagare?
– Jag hade kommit till en punkt där jag började fundera över livets mening. Jag kände att jag inte kunde fortsätta att jobba som jag gjort. Först hade jag en förskollärarutbildning i mitt hemland och sedan blev det socionom och studier i juridik. Nu hade jag kommit dit att jag funderade över vad jag ville göra av fortsättningen av mitt liv. Allt förändrades när jag började tänka att jag ville uppfylla min dröm.
– Vad var det för en dröm?
– Jag bestämde mig för att åka till mitt hemland och utbilda mig till hudterapeut.
– Det var väl 2014? Vi hade ju träffats på Garveriet i Floda hösten 2013. Vi jobbade båda för Garveriets ägare Christer Harling. Hur kom du på tanken att bli hudterapeut? Var det hudterapeut som var din dröm?
– Ja, det var min dröm.
– Var det en dröm du hade även när du läste juridik?
– Nej, inte då. När jag började på juristutbildningen tänkte jag att det skulle vara bra med kunskaper i juridik i mitt arbete som socionom. Alla tyckte att jag passade som socionom eftersom jag såg sträng ut, och att det passade mig som person. Men utsidan stämmer inte med insidan – där är jag en mjuk person – helt annorlunda.
– Och nu är du hudterapeut med en egen salong?
– Ja, jag kände att det här är min grej, men det var inte lätt att ta det beslutet. Men jag valde det här, och det innebär också att jag valt bort många andra saker.
– Så modigt det var av dig att helt byta spår.
– Ja, man vågar ibland. Jag lämnade Sverige under nästan ett år och fick min yrkesutbildning. Sen återvände jag till Sverige och fick den fantastiska möjligheten att öppna salong i Floda. Nu har jag hållit på i åtta år och trivs jättebra.
– Jag var nog din första kund, eller hur? Jag fyllde 70 år 2015 och fick som present en behandling i din nyöppnade salong.
– Ja, det tror jag Lennart.
– Zaneta, varför flyttar du nu till Lerum?
– Jag har funderat på det i flera år. Kan inte riktigt svara på varför. Jag är en person som inte kan vara stilla. Jag vill utvecklas hela tiden. När den här lokalen dök upp slog jag till. Kanske bidrog att jag bor i Lerum och att min lägenhet ligger tvärs över gatan. Men även om jag inte bodde här så passar den här lokalen perfekt.
– Vad säger dina flodakunder om flytten?
– Dom är glada för min skull. Både Floda och Lerum är små orter. Under sista månaderna när jag bestämt mig för att flytta började jag fråga mina kunder – Var bor du? – Det visade sig att nära tre fjärdedelar är från Lerum. Alla var bara glada. För dom som bor i Floda är det inte långt. Det är inte några kunder som hoppat av.
– Har du några planer på att utvecklas vidare, eller är du färdig nu?
– Nästa helg åker jag hem till Litauen. Då ska jag fortsätta min utbildning. Det blir inte något nytt utan bara utveckling. Jag ska fördjupa mina kunskaper med något som kallas permanent make-up. Jag har redan börjat göra det, men jag vill lära mig mer.
– Jag som är okunnig om make-up undrar givetvis vad permanent make-up är för något.
– Jag tatuerar ögonbryn och läppar. Det är make-up som stannar lite längre. Det är ett ansvarsfullt jobb som kräver mycket kunskap och det är inte alls lätt. Jag vill, jag vågar och jag känner mig redo.
– Kommer du att stanna i Sverige resten av ditt liv?
– En sådan fråga går inte att svara på. Ingen vet vad som händer i morgon. Så länge jag trivs bra stannar jag här. 9:33 Jag har min dotter här och hon är det dyrbaraste jag har. Jag vill vara nära henne. Så länge som hon är här stannar jag här.
– Vad sa din dotter när du skulle vara borta från henne i ett helt år för att utbilda dig?
– Hon var tio år då. Jag sa till henne att jag inte kunde lämna henne i Sverige, men hon ville stanna här med min dåvarande man. Hon sa: Mamma gör det så att du blir lycklig. Vi klarar oss här. Jag blir stark och väntar på dig tills du kommer tillbaka. Hon stöttade mig i det jag gjorde.
– Vilka behandlingar kan man få hos dig?
– Jag har ett brett utbud. Om en kvinna vill göra sig fin så fixar jag huden, ansiktsbehandling och man kan också koppla av med massage. Jag fixar fransar, färgar och gör fransförlängning, jag fixar ögonbryn, gör hårborttagning på alla möjliga ställen och nu också permanent make-up.
– Lycka till Zaneta.

Text: Lennart Lauenstein

1 Kommentar

  1. Så glad att få mina behandlingar hos Zaneta. Hon är bara enastående och unik. Har varit hos många duktiga och riktigt bra hudterapeuter men Zaneta toppar de alla i varenda lilla detalj. En upplevelse för alla sinnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Byggandet minskar i lågkonjunkturen

Nästa Berättelse

Sportlovsfinal i Solkatten

Senaste artiklarna