///

Sämre villkor för flyktingboenden

LERUM Efter flertalet misstänkta flyktingbränder i höst kan den som vill använda en lokal eller fastighet till flyktingboende räkna med sämre försäkringsvillkor.
En av dem som råkat ut för detta är Missionskyrkan i Gråbo, som ställt upp med sovplatser vid den akuta flyktingkrisen.

– Det kom väldigt plötsligt. Vi meddelades att det avtal vi hade inte gällde längre. Det nya avtalet innebär kraftigt höjda premier och halverad ersättning i händelse av skada, berättar Markus Larsson, ordförande i Stora Lundby Missionsförsamling.
Konsekvensen av ändrade försäkringsvillkor kan bli att kyrkor och andra fastighetsägare som erbjuder flyktingar tak över huvudet får ta en större risk.
– Det är inte säkert att vi har råd att ta den risken, säger Markus Larsson, och tillägger:
– Man fick nästan känslan av att de inte vill ha oss som kunder längre.
Om branden är anlagd
Victor Fridén, pressansvarig för Länsförsäkringar Älvsborg förklarar:
–Det som har förändrats i det aktuella avtalet är att vi inte längre kan erbjuda fullvärdesförsäkring vad gäller återuppbyggnad efter anlagd brand. Det innebär att vi ersätter för återuppbyggnaden, men med ett fast belopp, och inte rörligt som det är i en fullvärdesförsäkring. Men detta gäller endast vid anlagda bränder. I övrigt är ingenting ändrat, säger han.
Länsförsäkringar är ett kundägt bolag. Tar bolaget en stor risk är det kunderna som drabbas påpekar Victor Fridén.
Ökad risk
– Vi har ju sett en ökad risk för bränder den senaste tiden och vår uppgift att bedöma risker. Och det ser olika ut från fall till fall.
Victor Fridén inser att ändringen kan föra med sig oönskade konsekvenser, som att organisationer och fastighetsägare med små resurser inte vågar ta risken.
– I vissa fall har kommuner gått in och stöttat fastighetsägare som ställt upp med boenden, genom att betala försäkringspremien. Länsförsäkringar vill självklart också ta ansvar och hjälpa till, vilket vi gjort på andra sätt. Till exempel har vi utrustat Lerums kommun med släckgranater, säger han.
Men visst finns ett dilemma med riskbedömning kontra försäkringsvillkor och höjda premier konstaterar han.
– Vi försöker göra gott, och är mycket noga med kontroller och brandsäkerhet för de boenden vi försäkrar.
Riskbedömer
Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har inte ändrat sina villkor alls på grund av senaste tidens händelser. Enligt presschef Hanna Axelsson nyförsäkrar man fortfarande lokaler som ska användas till flyktingboenden, likaså förnyar avtal med kunder som ändrar inriktning på tidigare verksamhet, som till exempel från vandrarhem till asylboende.
– Vi tittar på varje individuellt fall och gör en riskbedömning, tittar på omsättning och beläggning. När fler än tidigare nyttjar en fastighet finns också förhöjd risk för både brand- och vattenskador, säger Hanna Axelsson.
Nya riktlinjer
Jessica Källman, pressansvarig på försäkringsbolaget If, säger att bolaget ändrade sina säkerhetsföreskrifter för asylboenden före sommaren.
– Vi tecknar fortfarande försäkringar, men med guidelines som förändrades i våras. Det är framför allt ett sprinklerkrav samt brandlarm kopplade till Räddningstjänsten som vi infört, vilket bidrar till bättre trygghet och säkerhet för de boende. Ersättningarna har inte ändrats något.
Informerar
Gunilla Norström är säkerhetssamordnare på Lerums kommun, som både äger boenden och hyr lokaler av andra för dylik verksamhet.
Det åligger fastighetsägarna att ansvara för fastighetsförsäkringen och för hyresgästen inkluderas försäkringen i hyran säger hon.
Men olika försäkringsbolag har olika villkor.
– När privatpersoner kontaktar oss för att de vill starta ett boende upplyser vi dem alltid om att de ska informera sitt försäkringsbolag om ändrad verksamhet och att det kan få konsekvenser. Många är inte medvetna om detta.
Försäkringsbolagen kan ställa olika krav på fastigheten. Efter höstens attentat har många av dem varit ute och tittat närmare på sina objekt. Räddningstjänsten ställer också vissa krav och inspekterar boendena utifrån dessa.
– Men Räddningstjänsten har ett annat perspektiv, för dem handlar det om att rädda liv. Försäkringsbolagen försäkrar byggnaderna, och de är vinstdrivande företag, säger Gunilla Norström.
TEXT: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Julbasar i Floda

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Edo Bumba till Floda

Senaste artiklarna