/

På pendlarorterna blomstrar företagen

På pendlarorterna blomstrar företagen. Det skriver ekonomijournalisten Kenny Genborg på sin blogg. Kenny Genborg har tidigare skrivit artiklar för Floda Nyheter.

Solkatten

”När storstädernas krogar, frisörer och butiker går på knäna, har den lokala servicenäringen istället fått ett uppsving. Pendlare som jobbar hemma erbjuder en oväntad chans till revansch ­för samhällen som håller på att somna in.”

Kennys iakttagelser bekräftas av utvecklingen i Lerum. Christer Harling, delägare i Solkattens affärscentrum säger: Solkatten med sina 20 butiker hade en 20 procentig nedgång i besöksantalet under mars/april. Men återhämtningen har varit stark. I juli ligger vi 3,1% över 2019 års besökssiffror. Centrum har återhämtat sig starkt och ligger nu i juli 3,1 % över 2019 års besökssiffror. Merparten av butikerna visar dessutom försäljningsökningar på mellan 5-30%.

– Nu har det börjat bli flyt, säger Pierre Gustafson, Sellmans Herrmode. Mars och april var katastrof. Då tappade vi försäljning till studenter och brudpar. Men i juli har vi sett en försäljningsökning jämfört med tidigare år. Vi har ju klarat oss väsentligt mycket bättre än butikerna i storstäderna.

Pierre Gustafson

Även Fikri Sezkir, som driver skomakeriet i Solkatten, är optimistisk.

– Jag har inte sett någon minskning när det gäller lagningar. Däremot har försäljning stannat upp. Jag utökade mina lokaler i våras och tror på en försäljningsökning till hösten.

Fikri Sezkir

Fiskaffären, Swedish Taco, La Famiglia (med glass och pizza) lockar nya besökare till Lerums centrum. Alis grönsaker får utsocknes att komma och handla coronasäkert på torget.

Även utomhusaktiviteter lockar eftersom centrum är en mötesplats som ger möjlighet att ses ppå ett säkert avstånd. På lördag är temat hälsa. Vaccinbussen erbjuder vaccinering mot TBE och lunginflammation samt test avseende antikroppar mot covid-19.

 

2 Comments

  1. Jättebra idé gärna på torget framför kommunalhuset.

    Förresten behöver kommunalhuset ligga på torget räcker väl med KomIn. Gör lägenheter för unga i kommunalhuset så blir torget ännu trevligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Henrik Ripa (M) Fotograf: Helene Bergman
Tidigare Historien

Jag saknar dig Henrik!

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Debatt: Vad svenska journalister måste lära sig

Senaste artiklarna

Ingen deponi i Vråssered

Insatserna från kommunen, Naturskyddsföreningen  och från olika aktionsgrupper  har gett resultat. Länsstyrelsens

Vi delar sorgen

Sedan lunchtid idag flaggar Lerums Kommun och Solkattens köpcentrum på halv stång