/

Nedväxling för stationschefen på Circle K i Floda

Med 50 år i branschen har Hans “Hasse” Törnqvist noggrant följt bensinstationernas utveckling. Efter 16 år på Circle K i Floda går stationschefen nu i pension.
–  Jag har haft 16 fantastiska år här på macken.
Från 1970-talets tankstationer där personalen fyllde på olja iklädda overaller. Till dagens stationer där fräscha frallor och nybakade bullar finns till hands. Hans Törnqvist, numera nypensionerad, har sedan 15 års ålder jobbat i branschen. I 16 år har han drivit Circle K i Floda och det med stor skicklighet. Med flera diplom och vinster i ryggen tackar han nu för åren på macken och lämnar över stafettpinnen.
Hans brygger vant en kopp kaffe i maskinen. Det ångar och fräser när maskinen fyller den bruna pappersmuggen. Han frågar sedan snällt om han får låna personalrummet för intervjun. Tjejen i kassan ler när Hans skämtar. Det är trots allt inte hans personalrum längre.
Född i Holland spenderade Hans en uppväxt i Europa. När han väl kom hem till Sverige som tonåring började han sommarjobba på Shell i Askim.
–  Jag arbetade för två tvillingbröder, Ulf och Göran Berglund. Det var dem som la grunden för min kunskap om bensinstationsbranschen, säger Hans.
Bröderna Berglund på macken i Askim lärde den unga Hans mycket som skulle visa sig nödvändigt när han fortsatte sin karriär.
Efter 10 år hos bröderna fick han sin första egna station, Shell på londongatan. Efter flera år hos Shell valde dock Hans att jobba på hemmaplan och då även byta bolag.
–  Det var mycket ångest att byta bolag. Jag hade jobbat på Shell i trettio år och sedan byta till Statoil som det då var… Men det var det bästa jag gjort. Jobba lokalt på hemmamarknaden med mycket lokala kunder, säger Hans.
Den 27 Januari 2004 stod det en ny person i kassan på Statoil i Floda. Det var med spänning Hans tog emot sina första kunder.
–  Jag kommer ihåg första dagen jag stod i kassan. Då kommer det fram en kund och tittar lite barskt på mig. Så säger han “Ah, och du är den nya stationschefen. Du bor uppe i Slätthult, gift med Pernilla, har tre barn och håller på med hästar. Ja vi har allt kollat upp vem som kommer hit ska du veta”, säger Hans med en barsk röst tills skrattet bubblar upp.
Hans avskräcktes inte av den väl informerade kunden. Tvärtom såg han det som en charm med att jobba på hemmaplan.

–  Man får en väldigt fin relation till kunderna. Gör man rätt så är dem verkligen trogna och vi har lyckats skapa ett team här på station som kunderna tycker om. Vi trivs med kunderna och kunderna trivs med oss.

Foto Tommy Holl
Det omtyckta teamet består av 18 stycken anställda varav fyra av dessa har hängt med sedan starten.
–  Jag har varit noga med att anställa folk som bor i kommunen. Och jag tror att det är viktigt, dels för ungdomarna som jobbar extra samtidigt som de pluggar. Jag menar, vi har nattöppet så det är mycket personal och många timmar, säger Hans.
Till en början tog det lite tid. Hans och personalen valde att fokusera på merförsäljning och bilisten. När det fanns möjlighet så hjälpte dem till med att byta lampor eller torkarblad.
Åren gick och macken förändrades. Från att ha varit en bensinstation med fokus på att fylla tanken fylldes hyllorna i butiken med varor.
–  Det var på den tiden när livsmedelsbutikerna inte hade öppet så sent och hade stängt på söndagar. Då hade vi ett samarbete med Ica där vi tog in och sålde väldigt mycket varor.
År 2016 förändrades macken ytterligare. Från den blåa skylten med Statoils logotyp till den röda som pryds av namnet Circle K. Det kanadensiska bolaget som hade köpt upp Statoil fokuserade mindre på bensinen och mer på butiken och försäljning.
–  Det fortsatte egentligen som vanligt men med ett uppsving. Vi tog in mycket egna produkter och idag är det till exempel mycket mer fokus på snabbmat.
Genom åren har det hänt mycket på macken längs med E20. Circle K i Floda är idag den enda stationen i Sverige som har vunnit alla tävlingar mellan landets olika Circle K stationer.
–  Vår station tävlar mot andra likvärdiga butiker i Sverige. Man har då olika tävlingsmoment som gäller till exempel hygienen och försäljning. Vi har vunnit alla tävlingar än så länge, säger Hans stolt.
Vinsten är en resa för personalen och inne i personalrummet hänger diplomen inramade. Hans pekar på ett av diplomen och säger att den första resan gick till Miami.
Utöver flera diplom för en förstklassig bensinstation så har Hans och hans team vunnit pris för årets tjänsteföretag i kommunen. Det är en prisvinnande och omtyckt butik som Hans den 29 april i år sa hejdå till.
–  Jag började egentligen tänka i de banorna för ett år sedan. Avtalet säger att man ska gå vid 65 så en försäljning låg ändå bra i tiden. När man fortfarande är ung och pigg, säger Hans och skrattar åt det klämkäcka skämtet.
Men onsdagen var något speciellt och kändes, enligt Hans, lite konstigt.
–  Det var en dam som kom in, som har varit här i alla år, väldigt trevlig. Så tycker hon att det är mycket folk i butiken. Då säger hon i kassan att det inventeras för att Hasse ska sluta. Och då börjar damen gråta. Det var så att man blev tårögd själv.
Nu är det en ny tid som väntar. En tid för intressen, barnbarn och lugn och ro. Att anta att den pigga nypensionerade Hans helt ska ge upp branschen är dock fel.
–  Jag har ju lite hästar hemma och barnbarn. Så jag kommer inte vara sysslolös. Sedan har jag en automatstation, Ingo i lerum, där jag har skötselavtal. Så det är väl en timmes jobb per dag, något att åka till sådär.
matilda falk
om
Hans “Hasse” Törnqvist
Ålder: 64
Hobby: Elvis, jag har ett stort intresse för Elvis och har rest många gånger till USA.
Familj: Fru Pernilla med tre barn och numera även två barnbarn.
Bästa med Lerum: Att det finns ett stort lokalt engagemang och naturen, närheten till naturen.
Vad kommer du sakna: Den dagliga kontakten med kunder och personal, all glädje.
Vad kommer du inte sakna: Jag kommer inte sakna jouren jag har haft.
Text: Matilda Falk
Foto: Tommy Holl

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Veteranpingis i coronans tid – kompisarna spelar i källaren 

Nästa Berättelse

Krönika: Rädda Hedegårdens äldreboende

Senaste artiklarna