///

Nääs fabriker utökar

Fler hotellrum, fler kontor – och fler besökare.
Det är målet när Nääs fabriker nu satsar för att utveckla sin verksamhet.
Först ut är ett nytt café som öppnar i sommar.

Nääs Fabrikers vd Linda Pettersson har en treårsplan för att utveckla området. En plan är att bygga ut hotellet med nya rum i Mellersta fabriken, dit man tar sig via loftgången i bakgrunden.
Nääs Fabrikers vd Linda Pettersson har en treårsplan för att utveckla området. En plan är att bygga ut hotellet med nya rum i Mellersta fabriken, dit man tar sig via loftgången i bakgrunden.
Nääs Fabrikers vd Linda Pettersson har en treårsplan.
– Vi vet vad vi vill göra, bara inte när vi kan eller riktigt hur, säger hon.
Det handlar om att förädla, utveckla och utnyttja hela potentialen för området menar hon.
Varför inte allt går att göra direkt förklarar hon med att Nääs Fabriker är klassat som riksintresse och dessutom ligger i strandskyddat område.
– Varje förändring vi gör i något av husen kräver bygglov, utredningar och tillstånd. Det samma gäller de förändringar vi vill göra utomhus.
Det första bygglovet man har ansökt om gäller förändringar i Mellersta fabriken. Det är den största byggnaden, där butiken Bomullsfabriken ligger, granne med hotellet.
Där finns idag också inredningsbutiken Brique, ett stort antal kontor och där hade tidigare Lerums vuxenutbildning sin hantverksutbildning på 2000 kvadratmeter.
– Nu vill vi ha kontor på våning två och fyra och bygga hotellrum på våning tre, berättar Linda Pettersson.
Hotellet har idag 57 rum, men ska få ytterligare 23. De nya rummen ska nås via den loftgång som redan finns mellan byggnaderna. Men Linda är noga att påpeka att det ännu inte finns några beslut fattade, som medger att det blir så.
Idag finns kontor på våning tre, så först måste man bygga kontor på andra våningen, så nuvarande hyresgäster kan flytta.
– Vi är väldigt måna att göra allt i samråd med våra hyresgäster. Vi har idag ett 50-tal företag här och kontorsdelen är en viktig del i vår verksamhet.
 Redan nu i sommar öppnar ett nytt café och lunchrestaurang i gamla Pannrummet.

Redan nu i sommar öppnar ett nytt café och lunchrestaurang i gamla Pannrummet.
Klart är i alla fall att en ny inredningsbutik, Steningekompaniet med framför allt glas och porslin, ska öppna i bottenplanet på Mellersta fabriken i anslutning till Bomullsfabriken.
Klart är också att det blir ett helt nytt café i byggnaden Pannrummet.
– Det ska stärka området som besöksmål, men också serva våra hyresgäster, förklarar Linda Pettersson.
Det nya caféet är noga inrett med industrikänsla och ska servera dagens lunch på veckorna, men också erbjuda lättare rätter under helgerna. Maten lagas antingen i caféets kök eller i hotellets restaurangkök.
Det nuvarande, mer provisoriska caféet i Färgeriet stängs då. Där vill man i stället på sikt ha in några fler butiker, liksom i Tvättstugan.
Ytterligare ombyggnadsplaner är att inreda kontor huset närmast motorvägen, där Skönhetsfabriken låg. Och att låta det bli konferenslokaler i hela Bomullsmagasinet, närmast sjön, där det idag också är kontor.
– Vi har en stor efterfrågan på större lokaler för konferens, men också för fester. Idag har vi två bröllop här nästan varje helg, men många vill också ha andra typer av fester här, berättar Linda Pettersson.
Utöver att utöka hotellet, konferenserna, butikerna och kontorsuthyrningen vill Linda Pettersson och hennes gäng göra även utemiljön ännu mer lockande som besöksmål. Här finns tankar på en promenadslinga utmed sjön, ett utegym och en lekplats för barnen.
 Nääs Fabriker har vunnit flera priser. Mest gläds Linda Pettersson åt gästernas uppskattning, som gjort att hotellet hamnat högt på Tirpadvisors 25-i-topplista.

Nääs Fabriker har vunnit flera priser. Mest gläds Linda Pettersson åt gästernas uppskattning, som gjort att hotellet hamnat högt på Tirpadvisors 25-i-topplista.
Linda Pettersson gläds åt att allt fler upptäcker Nääs Fabriker som ett besöksmål – och åt de priser man fått, både som hyresgäst och hotell. Den senaste utmärkelsen var Kundkristallen, som bästa hyresvärd. Men att Nääs Fabriker nu finns med – och klättrar – på Tripadvisors 25-i-topplista är också något Linda Pettersson är stolt över:
– Extra roligt eftersom det är en utnämning vi får av våra gäster.
– Vi är både stolta och ödmjuka. Varje dag jobbar vi på vårt erbjudande, att leverera bästa möjliga service till våra gäster.
Christina Lundin
Fotnot: Ernst Rosén AB har ägt Nääs Fabriker sedan 1990. Hösten 2011 tog man även över driften av hotellet, som stod klart 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Illustration: Per Myrhill
Tidigare Historien

Tunneltvisten: parterna förlikar

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Sommarkrönika - Att hamna mellan stolarna i svensk sjukvård

Senaste artiklarna