///////

Maktuell: Johan Trouvé

140926 J trouve 11-Ge Lerum dess rätta identitet, att vara absolut bästa kommunen för unga att växa upp i! Miljövisionen är fel målsättning. Det anser Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren och Lerumsbo sedan 20 år, som i dagarna har mottagit utnämningen Årets kommunikatör.
Johan Trouvé är en typisk tävlingsmänniska. Sätter upp visioner och mål och sedan kör på. Han är Västsvenska Handelskammarens ansikte utåt och en av de drivande profilerna i ett lobbyarbete för det västsvenska näringslivet.
Härom dagen fick han utnämningen ”Årets kommunikatör” av Marknadsföringen i Göteborg, MIG. Hans insats att lyfta fram Göteborgs framsida har gett eko i sociala medier, dagspress och i olika beslutande rum.
-Jag vill se Göteborg som en växande miljonstad med framåtanda, flow och självkänsla. I dag har Göteborg 570 000 invånare, men målet och all planering är att bli en miljonstad, säger Johan och pekar på Västsvenska paketet som ett exempel.
Han beklagar att kommunikationen mellan styrande och medborgarna har brustit, att man inte lyckats koppla ihop stadens utveckling med infrastrukturen samt att nejsägarna i folkomröstningen om Trängselskatt också setts och hörts mest i media.
Johan är stark förespråkare till Västsvenska paketet, som han menar är en av förutsättningarna för att staden ska kunna växa.
-Man bygger inte Haga station för folk ska dricka caffe latte, utan för att det är en av stadens tre noder som förtätas och där kollektivtrafiken blir knutpunkter till från olika ytterområden.
VÄSTLÄNKEN BEHÖVS
Västlänken behövs för människor och arbetsmarknad i och utanför Göteborg. Resandeströmmen beskriver han i en radie om fyra hållpunkter 1) Uddevalla, Trollhättan och Lidköping; 2) Borås och Jönköping; 3) Skövde samt 4) Halmstad.
Trouvés recept för att vända Göteborgs nedåtgående spiral är de tre B:na:
Befolkning – invånarna i en miljonstad ska ha ett ”mindset” därefter, alltså rätt beteende i tanke och förhållningsmönster.
Boosta -lyft upp och förstärk det som är bra, allt från duktiga människor och företag till spännande aktiviteter. Och att man hjälps åt med att berätta det.
Benchmarking – hitta det som är bra i och med staden och göra jämförelse med andra framstående företeelser, lyft fram det med rankning som är toppklass.

Här är uppväxtmiljön trygg och ger ett bra liv

UNGAS KOMMUN 
För Johan, född i Täby och uppväxt i Ljungskile, har Lerum varit en exemplarisk plats för hans barn att växa upp i.
-Kommunen är fantastisk, närheten till fin natur, centrum, bad och alla aktiviteter som det rika idrotts- och föreningslivet erbjuder. Och för tonåringen som vill vidga vyerna är närheten till Göteborg oslagbart, säger Johan och fortsätter.
-Här är uppväxtmiljön trygg och ger ett bra liv.
Nackdelen som han ser med kommunen är styrningen.
-Lerum är politiskt misskött. Man har schabblat. Trots många höginkomsttagare och lite sociala problem har man inte lyckas växa. Härryda, Kungsbacka och Kungälv är kommuner som sprungit förbi.
Han anser att man måste vara självkritisk, fråga sig vad som gick fel och satsa framåt.
BYT VISION OCH MÅL
-Ta vara på tätorterna och förtäta centrum. Mer människor skapar större utbud i allt från shopping till kultur. Ta vara på sjöarna och vattendragen. Bort med det gamla reningsverket vid Aspedalen och bygg bostäder nära kommunikationer. Att bygga ett bostadsområde i Norra Hallsås, två kilometer från centrum är hål i huvudet, tycker Johan.
Han vill att Lerum satsar på att bli den bästa kommunen för barn och ungdomar istället för dagens vision om att bli Sveriges främsta miljökommun.
-Det skulle resultera i att familjer med bra inkomster flyttar hit, skatteunderlaget ökar och tillväxten ökar, säger Johan och fortsätter:
-Fokusera på det och släpp andra saker. Det gäller att lägga pengarna på rätt saker. Se till att här finns bra skolor, förskolor, daghem och fritidshem.
 TEXT & BILD: TITTI THORSELL
[box type=”info”] NAMN:Johan Magnus Trouvé

ÅLDER: 54, 9/9 1960

BOR: Aspenäs Lerum

FAMILJ: Lisa och tre döttrar 16, 18 och 20 år gamla

KARRIÄR: Sj, Schenker, Sverige Teknisk attaché

LIVSFILOSOFI: Att i livet ständigt vara i utveckling, utmana sig själv genom att försätta sig utanför trygghetszonen.
INTRESSE: Triáthlon, multisport, randonnée skidåkning och bridge[/box]

1 Kommentar

 1. Vi gör Västsverige starkare 


  Detta citat från Handelskammarens hemsida är Johan Trouvés ledstjärna som jag bara kan hålla med om. Men även om jag kan helhjärtat stödja mycket annat som han säger, som t.ex. att kommunen är politiskt misskött, så är vi långt ifrån överens i allt.
  Frågorna om Göteborg som en möjlig miljonstad och innehållet i det Västsvenska paketet kan gott lämnas till en annan dag. Men även då ser vi på tillväxt och miljö med helt olika ögon.
  Johan Trouvés recept för att vända Göteborgs nedåtgående spiral kan väl appliceras på Lerum. Att befolkningen i vilken stad eller samhälle som helst borde ha ett ’mindset’ som matchar målen och framtiden är helt självklart. Lika korrekt är tanken att lyfta fram den egna kommunen och på så sätt förstärka den, s.k. ’boosting’. Enligt Göteborgs universitets egna syften är benchmarking ”en metod för att systematiskt lära av goda förebilder. Syftet är att få insikt och kunskap som omsätts till effektiva förbättringar i den egna verksamheten.” Det finns inget där som inte kan appliceras i Lerum.
  Men det är i tolkningen av dessa ord som Johan Trouvé och jag går olika vägar. Låt oss gå vidare med ännu några citat från intervjun: – Ge Lerum dess rätta identitet, att vara [den] absolut bästa kommunen för unga att växa upp i! Och med hans ett eget svar: – Kommunen är fantastisk, närheten till fin natur, centrum, bad och alla aktiviteter som det rika idrotts- och föreningslivet erbjuder. Och för tonåringen som vill vidga vyerna är närheten till Göteborg oslagbart. Här är uppväxtmiljön trygg och ger ett bra liv!
  M.a.o. Johan Trouvé levererar både en definition och en utvärdering väl värt att läsa. Men sen vill han slänga verktyget i sjön – målet att bli Sveriges ledande miljökommun 2025.
  Jag var del av den grupp som tog fram målet. Syftet och intentionen var att arbetet skulle genomsyra alla beslut och alla aktiviteter. Strävan skulle ge energi och näring åt en organisk tillväxt i befolkning och bostäder, utbildning på alla nivåer, näringsliv och infrastruktur samt kultur och natur. Det skulle utveckla ett framtids ’mindset’ som gör alla som arbetar och bor här stolta samt skapa tillsammans ett fungerande samhälle som andra använder för benchmarking. Detta har inte hänt!
  Lerum kan bli en kommun i toppklass om vi accepterar att den värld vi lever i håller på att förändras. Verktyget är redan antaget. Nu måste invånare och politiker greppa det med fokus och vilja. Vi måste göra Lerum starkare!
  Sven Borei, Koksås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Eva Andersson (C)
Tidigare Historien

Förvaltningen får bakläxa

Kommundirektörerna Håkan Pettersson och Gunnel Lorentzon är styrande i Kommunhuset. på bilden ses de i entrén. Foto Titti Thorsell
Nästa Berättelse

Kommundirektören Lorentzon lämnar sin andra hälft: Del I

Senaste artiklarna