///

Lerums kommun snabbutreder

Lerums kommun: Kommunen snabbutreder hur vi bäst kan stötta det lokala näringslivet inom vårt uppdrag. Ett åtgärdspaket är under framtagande. Vissa beslut kräver politisk hantering, andra kan hanteras inom förvaltningen (exempelvis anstånd med tillsynsavgifter i tre månader).

Alingås kommun har vidtagit följande åtgärder:

 1. Kommunen kommer att tidigarelägga möjligheterna för restauranger att börja med uteserveringar och även göra det möjligt för butiker att ställa ut varor på gatan utanför butikerna, så att kunder kan äta och shoppa utomhus där smittspridningsrisken är lägre.
 2. Kommunen förlänger möjligheten till förlängt anstånd på fakturor.
 3. Kommunen tar bort dröjsmålsräntan och avgifter för betalningspåminnelser.
 4. Kommunen skickar tillfälligt inte ut några inkassokrav.
 5. Kommunen har en generös hållning till kortare betalningstider till leverantörer om behovet finns.
 6. Kommunen tar inte betalt för planerad livsmedelskontroll under 2020 (tillsynen utförs givetvis ändå).
 7. Kommunen kommer heller inte göra planerad tillsyn av företag som bedriver hygienisk behandling (skönhetssalonger, fotvård, tatuerare, etc) under 2020
 8. Lokaler och hallar som avbokas med kort varsel debiteras inte.
 9. Kommunen har en e-tjänst där personal hos företag med arbetsbrist kan anmäla sitt intresse för tillfällig anställning som timavlönad inom kommunen när det blir arbetskraftsbrist i samhällsviktiga funktioner.
 10. Kommunen kommer att subventionera gymnasieelever, som i nuläget pluggar hemifrån, som äter dagens lunch vardagar på valfri restaurang i kommunen. Subventionen blir 75 kronor per elev och dag.Tom lokal

Vårgårda kommun:

 • Vi beviljar anstånd på de fakturor som kommunen skickar ut, d v s avgifter för vatten och avlopp, sophantering och tillstånd och tillsyn.
 • Kommunen strävar också efter att korta betaltider till våra leverantörer för att stärka företagens likviditet om det behövs.
 • Kommunen kan pausa tillsynsprocessen om företag vill med hänsyn till personalbortfall eller annan anledning kopplat till coronaviruset.
 • Även hyror i kommunens och Vårgårda Bostäders lokaler kan få anstånd.

Flera andra kommuner, t ex Partille och Kungälv, har beslutat om liknande åtgärdsprogram. Lerums kommuns åtgärdsprogram kan förväntas vara klart nästa vecka.

Text: Lennart Lauenstein

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Lerums kommuns coronaåtgärder

Nästa Berättelse

Kommunens snabbutredning om näringslivsåtgärder klar

Senaste artiklarna