Låt dina prylar vara med länge – det är bra för miljön och klimatet.

Det är bra för både miljön och klimatet om vi sköter om våra kläder, möbler och andra prylar och på så vis förlänger deras liv. En stor del av miljö- och klimatpåverkan sker vid tillverkningen av produkterna och transporten av dem från tillverkare till butik och köpare. För att förlänga prylarnas livslängd finns två huvudspår att följa, dels att vårda och reparera dem, dels att låta någon ta över saker du inte behöver längre.

Det första innebär att du lagar eller reparerar dina saker när de går sönder. Du kan ta hjälp av en hantverkare eller reparatör när du inte själv kan laga dina saker. Lerums Naturskyddsförening har sammanställt en lista över företag i Lerum som kan hjälpa dig att laga och reparera kläder och skor, möbler, cyklar, mopeder och trädgårdmaskiner. Listan är publicerad på https://lerum.naturskyddsforeningen.se/handla-miljovanligt/.

På listan finns även adresser till second hand-butiker i Lerum. De tar emot sådant du inte behöver längre, men som fortfarande är användbart. Där kan du själv fynda sådant du behöver.

Genom att ta hand om och vårda dina saker bidrar du till en mer hållbar framtid samtidigt som du själv sparar pengar.

Catharina Pettersson, Lerums Naturskyddsförening

1 Kommentar

 1. Så enkelt är det bara för enkelspåriga miljömuppar, tyvärr.

  Man måste ha god kännedom om både produkttypen och återvinnings- och produktionskedjor.

  (Jag gillar att vårda och laga mina grejor – men alltid med egna händer, dock är följande sant)

  Om en ny produkt av samma slag är effektivare och renare och stora delar av nuvarande produkt kan återvinnas ä r d e t b ät t r e att köpa ny.

  Tänk t.ex. energi- och vattensnål tvättmaskin som tvättar renare och sliter mindre på kläder. Tänk elmoped i stället för tvåtaktare….

  Miljömupparna har sina heliga kor som tomma tåg och bussar m e n v e t i n t e

  Att ett flygplan har lägre bränsleförbrukning per personkm än den snålaste personbil. Och flygplan flyger kortaste vägen.

  Att en buss som jämförs med privatbil skall räknas upp med faktorn 2,6 (1,3 för att samåkning är typiskt 30% längre och sedan 2 för att bussen inte parkerar vid destinationen utan åker i princip tom hem och kommer tillbaka tom senare). Det gör att en buss med 10 passagerare och 3 liter/mil har en förbrukning som en modern bil med en person i!

  Att tomma och försenade tåg är d y r a o c h t u n g a. Det rör sig om ca 10 ggr mer kr/sittplats och kg/sittplats. Då hjälper den lägre friktionen mot rälsen föga. Särskilt om tåget stannar ofta och sedan skall accelerera igen.

  Tyvärr, alla Greta-fas. Ni och flickan kan för litet att kunna göra rätt val.

  Och flickan har tre allvarliga psykiska diagnoser och skall endas få vård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Birger Rosén lämnade oss natten till den 2 oktober

Nästa Berättelse

Gråbomuren

Senaste artiklarna