///

Krönika: Växtrum, ett bortglömt besöksmål?

Växtrum, ett bortglömt besöksmål?
Jag och min fru besökte barnbarn och barnbarnsbarn i Enköping för några veckor sedan. Barnbarnet, som är utbildad trädgårdsmästare, tog stolt med oss på en rundtur i Enköpings fina parker. Anläggningarna är imponerande. De varierar med olika teman och växtlighet. Drömparken med exotiska träd, många ”fickparker” med vackra perennplanteringar. Fickparkerna är små parker, som krypin mitt inne i staden. Jag berättade för barnbarnet och hennes man att vi i Lerum har Växtrum, som påminner om Enköpings fickparker. När vi kom hem bestämde vi oss för att göra studiebesök i Lerums alla Växtrum, som tioårsjubilerar i år.

Växtrum i Lerum
För att orientera mig gick jag in på kommunens hemsida. Där kunde jag läsa: Växtrum är ett sätt att visualisera, inspirera och bjuda in invånare, besökare och näringsidkare i arbetet med att skapa ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Vi vill stimulera till förändring genom upplevelser, kunskap och inspiration.

Jag fick veta att det finns elva unika trädgårdar, och mitt nästa steg var att hitta en karta där trädgårdarna var markerade. Inte så lätt, visade det sig. Jag googlade på ”Lerum, Växtrum och Karta” och hamnade på olika hemsidor.

Lerum.se – ingen karta som visade alla anläggningarna. När jag klickade på Växtrum länkades jag vidare till vastsverige.se, och där fick jag upp anläggningarna var för sig. Till slut hittade jag en karta där alla Växtrum var markerade – men den gick inte att skriva ut. Anläggningarna var inte systematiskt ordnade från Aludden upp till Brobacken, utan verkade vara slumpmässigt placerade på informationssidan. När jag klickade på en anläggning fick jag upp en kartbild som bara visade just den. Växtrum Tingshusparken var felplacerad på webbkartan, den hade man lagt öster om Häradsbron bakom tidigare SE-banken.

Tradgardsresan.se – där presenteras Växtrum som ”Unika, gröna oaser utefter en vacker promenadslinga längs Säveån i centrala Lerum”. Någon promenadslinga som ledde till de olika Växtrum fanns inte utmärkt. En karta markerade Aspenäsvägen 12, som är den rätta placeringen för Aluddengläntan, men hur jag skulle promenera vidare därifrån framgick inte.

Göteborg.com placerar ett Växtrum på Åvägen 4, men där finns det inte någon anläggning.

Egen karta
Eftersom broschyrerna i informationsskåpet var slut fick jag göra en egen karta, och med hjälp av den letade vi oss fram till växtplatserna.  Höga vackra stolpar av rostig corten märkta Växtrum visade att vi kommit rätt,  men något sammanhang eller röd tråd uppfattade vi inte.

De elva Växtrummen
1. Aluddengläntan. Första anhalten blev Aludden och Aluddengläntan.
2. Solens öga, som också ligger på Aludden.
3. Giardino Segreto. 
4. Nyebrotäppan. Välskött.
Nyebrotäppan

 

 

 

 

 

 


5. Aspen Sol.
Den finaste på vår resa hittills, men en märklig avsides placering som var svår att hitta. Den ligger vid hundbadplatsen där den säkert är till glädje för hundägare.

Aspen sol

 

 

 

 

 

 

6. Frödingslunden. Svår att hitta. Dåligt skyltat och svårt att orientera sig utifrån kartan. Annars en god idé med en hushållsträdgård. Saknade att de olika hushållsväxterna inte var utmärkta med en egen skylt.

Frödingslunden
Frödingslunden

 

 

 

 

 

 

 

7. Mångfalden.
8. Tingshusparken. Finaste trädgården på vår promenad. Välkomponerad och välskött.

Tingshusparken
Tingshusparken

 

 

 

 

 

 


9. Snödroppslunden.
10. Brobackenslänten och Tillväxten.
En fin plats för meditation.
11. Kraftfältet
Ligger vid stationen. En av de intressantare anläggningarna. Odling i natursand. Klimatsmart, minimal skötsel och utan stödbevattning.

Kraftfältet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olika arbetssätt
Enköping. Sedan 2007 får de som studerar till trädgårdsmästare på yrkeshögskolan skapa ”Idéträdgårdar” som examensarbete. Trädgårdarna är enormt uppskattade och välbesökta av såväl Enköpingsbor som av besökare och turister.

Lerum. I Lerum låter man trädgårdsdesigners skapa anläggningarna. Därutöver engageras frivilliga för arbetet med att anlägga rummen. I år är det runt 60 volontärer som har varit engagerade.
När man gör en jämförelse mellan de båda kommunerna är det lätt att bli imponerad av Enköping, men inte lika lätt att bli det av Lerum. Anläggningarna i Enköping var välvårdade och nästan pedantiskt skötta. Inga vissna blommor och inget ogräs. Upplevelsen av Växtrum är att det är många goda idéer, många fina och intressanta planteringar, men intrycket är att de glömts bort. Inte så välskött och till och med skräpigt på sina håll.

Turistattraktion?
Lerums tidning utnämner Växtrum till en av Lerums största turistattraktioner. Men när vi var där såg vi inte till några andra besökare. För egen del har jag aldrig hört någon nämna Växtrum, med undantag för de som arbetar med anläggningarna. När jag frågar ett tjugotal på måfå utvalda solkattenbesökare visar det sig att sju känner till Växtrum och att tre har varit där. I Enköping har man besöksräknare och vet därför att anläggningarna är välbesökta. Kanske kan Lerums kommun göra på samma sätt, för visst vore det väl intressant att veta hur många besökare man har. Och visst vore det intressant att veta hur många trädgårdsintresserade turister, som efter att ha planerat sin resa med hjälp av tradgardsresan.se, stannar till i Lerum på väg till Botaniska och Trädgårdsföreningen i Göteborg, för att uppleva Växtrum.
Det riktigt positiva som jag nu kan se och som imponerar med Växtrum är att projektet samlar ett stort antal volontärer; frivilliga som hjälper till med att iordningsställa anläggningarna.  En tanke som slår mig är att deras uppdrag kanske är för snävt, eller för otydligt formulerat. Att ha  ansvar för tillsyn och skötsel av de olika anläggningarna borde självklart kunna ingå i arbetslagens uppdrag. För som engagerad volontär vill man väl vara stolt över de anläggningar man är med  om att skapa.  Jag kan också se en växelverkan här. Anläggningar som är lätta att hitta, som presenteras på ett pedagogiskt sätt och är välskötta, lockar besökare. Och får man många intresserade besökare  kan det ge inspiration till förbättring och utveckling.

Växtrum har haft både nationella och internationella tävlingsframgångar, men jag är ändå inte särskilt  imponerad av det vi såg vid vårt besök. Däremot är jag imponerad av hur väl man lyckats väcka internationellt intresse.  Att år 2018 bli utsedd till årets samhällsbyggare i Dagens samhälles tävling och att hamna på  tredje plats i franska Green Cities Europé Award 2022 är verkligen inte illa. Då levde Växtrum säkert upp till högt  ställda krav, och med litet omsorg om anläggningarna skulle man kunna höja kvaliteten till den tidigare nivån.

Lennart Lauenstein
Lennart Lauenstein, chefredaktör

 

 

 

 

 

 


Länkar Lerum
Växtrum Lerum
Västsverige.se
Tradgardsresan.se
Göteborg.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Busskur i Sjöbo slutet för Rumänsk stöldturne

Nästa Berättelse

Danskar gästar Kammarmusiken

Senaste artiklarna