/

Krönika: Systemteknikaffären – fortsättning följer

Lerums kommun meddelar att kommundirektör Håkan Pettersson lämnar sin tjänst. Anledningen anges vara att kommunen går in i en ny fas med nya utmaningar. Beslutet kom samma dag som tingsrätten i Alingsås fastställt förlikningsavtalet mellan Systemteknik AB och Lerums kommun.

Kommunen godkänner samtliga fakturor från Systemteknik och ska  betala 3,2 miljoner kronor för utfört arbete och därtill 1,2 miljoner kronor i dröjsmålsränta. Håkan Pettersson har varit kommundirektör under hela tvisten och har under kommunstyrelsen haft det övergripande ansvaret för förvaltningens hantering.

Vilka fler är ansvariga?
Kommundirektör Håkan Pettersson har redan lämnat kommunen. Vilka fler är ansvariga?
Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Henrik Ripa och sektorschef Maria Sigroth?
Henrik Ripas efterträdare Dennis Jeryd?
Kommunjuristen? Var det rimligt att ge juristen fullmakt att ansvara för hela processen. Var det rätt av juristen att agera utan att kontinuerligt hålla kommunstyrelsen informerad?

Vilket ansvar ligger på dåvarande kommunstyrelsen, som först i juni 2017 genom kommunalrådet Rutger Fridholm, efterfrågade information i ärendet.

Redan från början gick det snett. Kommunstyrelsen hade beslutat om att tillsätta en extern utredare för att bedöma anklagelserna mot Systemteknik. Det märkliga är att kommunstyrelsens beslut inte efterföljdes. Bra två dagar efter beslutet polisanmälde  chefen för sektor samhällsbyggnad Maria Sigroth med Henrik Ripas godkännande Systemtekniks ägare för grovt bedrägeri. Systemteknik hade arbetat för kommunen i tjugo år och företaget var väl känt av kommunen. Varför var det så bråttom med polisanmälan? Den frågan bör ställas till Henrik Ripa och Maria Sigroth.

 Efter 14 månaders polisutredning lades förundersökningen mot Systemtekniks ägare ner, inget brott hade begåtts. Då borde  kommunen ha betalat fakturorna för utfört arbete. Varför fortsatte kommunen att bestrida Systemtekniks krav? Enbart advokatkostnaderna för kommunens fortsatta hantering av ärendet uppgår till nära åtta miljoner kronor.

Inte bara Systemteknik som har kostat
Kostnaden för Systemteknikaffären närmar sig 10 miljoner kronor. Och det finns fler ”affärer” där felaktiga juridiska bedömningar fått ekonomiska konsekvenser. Kommunens husköp i Sjövik kostade två miljoner kronor i avgift för felaktig hantering av upphandlingen. En felaktig uppsägning av hyresavtal kostade 500 tusen kronor. Uppenbart är att Lerums kommun saknar rutiner och kompetens som säkerställer en ansvarsfull hantering av den här typen av ärenden.

Alexander Abenius protesterade
Under sin tid som oppositionsråd protesterade kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius mot att kommunen föreslog ett hemligt förlikningsavtal med Systemteknik. Tillsammans med oppositionsrådet Renée Jeryd har han nu lyckats få företrädarna för de olika partierna i kommunstyrelsen att ställa sig bakom ett förlikningsavtal som avslutar den långdragna tvisten. Alexander Abenius protesterade även mot hanteringen av upphandlingen i Sjövik och mot uppsägningen av hyresavtalet.

Lennart Lauenstein
Lennart Lauenstein, chefredaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Elvis på Lilla Ön - 16 augusti

Nästa Berättelse

Musik i Lerum - Höstprogram

Senaste artiklarna