Kaffedoppet firar 70 år

Video: Kaffedoppet Film: Göran Hartman.
Den 15 oktober smäller det! Då firar Lerums enda hembageri 70 år och det kommer givetvis att märkas. Lokalpressen tog en pratstund med Sandra Fasth som också är den tredje generationen som driver det hemtrevliga konditoriet inne i Solkatten.
Kaffedoppet. Foto: Tommy Holl
– Vi kommer att bjuda på kaffe och tårta till alla kunder under jubileumsveckan, från torsdag till söndag, under ordnade former såklart. Det kommer även att finnas extra fina erbjudanden såklart. Sen hoppas jag att vi har premiär för vårt nya bageri i samma veva, berättar Sandra Fasth.
Även om surdegsbröd bakas i konditoriet redan idag, blir det snart en helt ny avdelning med enbart surdegsbakning av bröd och limpor och då i en riktig stenugn. Man har även möjlighet som besökare att ”se in” i bageriet för att uppleva hur det går till i ett surdegsbageri.
– Just nu håller de på att installera sprinklers, men när det är klart så kör vi! Då kommer vi även att köra igång med vårt nya ”grab-and-go”-koncept som är en liten obemannad butik där man swishar, tar sitt bröd och går.

Idén om en grab-and-go kom i samband med coronaläget, då Sandra tänkte att folk antagligen inte ville komma in i butiken. Genom att istället packa in brödet snyggt och prydligt, så kan kunder swisha, ta sitt bröd och sedan bege sig vidare istället. Hon som många andra företagare har fått tänka om när coronan tog fart i Sverige

Kaffedoppet. Foto: Tommy Holl
– Vi tappade cirka 45 procent av vår omsättning under mars och april. Nu är det lite bättre, men vi är långt ifrån där vi var innan. Men man får hitta andra lösningar. Vi fick en större uteservering så att folk kunde sitta ute, folk fick swisha istället för att betala inne i butik, och vi har kört många hemleveranser. Sen har vi fått lite reducerad hyra för lokalen och annan stöttning från Christer Harling som äger fastigheten till exempel, som verkligen uppskattas.

KAFFEDOPPET STARTADES AV Sandras mormor och morfar Ruth och Rune redan 1950. Därefter drevs det av hennes mamma och idag driver hon Kaffedoppet själv tillsammans med sina tre vuxna barn som alla jobbar med henne i kaféet. Förhoppningen är att någon av dem tar över Kaffedoppet och med det blir den fjärde generationen som driver det anrika konditoriet.

Sandra Fasth. Foto: Tommy Hill
För drygt ett år sedan körde Sandra även igång ett lunch- och salladsställe vid namn Systrarna Fasth, som hon äger tillsammans med sina tre systrar (därav namnet) – även om det är hon själv som driver verksamheten.
– Vi tog över lokalen bredvid och satsade på luncher med allt från paj, sallad, milkshakes och varma mackor. Det finns alltså något till frukost, lunch och middag egentligen, säger Sandra.
– Dessutom håller vi på att renovera källaren där till ett riktigt restaurangkök, så vi kommer om dryga två veckor kunna servera varm mat också. I lagom tid till 70-årsfirandet hoppas jag! Man får satsa när det går dåligt har någon sagt, ha ha. Det är då alla idéer kommer, avslutar hon och skrattar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Rösta på webben

Nästa Berättelse

Centrumvärdens rapport vecka 42

Senaste artiklarna