/

Höstens första demokratiföreläsning Skatter och demokrati: Varför blev Sverige ett högskatteland?

Plats: Årummet Bagges Torg

Årummet

Tid: Torsdagen den 12/9 kl 18.00

På torsdag startar höstens demokratiföreläsningar. Först ut är nationalekonom Anders Bergeskog som presenterar sin bok: SVERIGES VÄG till högskatteland.

Anders Bergeskog

Anders Bergeskog är nationalekonom och verksam vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala.

Har under de senaste 22 åren arbetat med utredningar och verksamhetsutveckling inom staten. Driver nu en fristående konsultbyrå med inriktning på samhällsfrågor och organisationsutveckling.

Kom i våras ut med boken “Sveriges väg till högskatteland – utopi och verklighet under hundra år” som diskuterar när, hur och varför Sverige blev ett av de högst beskattade länderna i världen.

Han har i ett flerårigt projekt kartlagt arbetsmarknadspolitiken för att integrera personer med funktionshinder på arbetsmarknaden i ett antal OECD-länder, där de olika ländernas politik inte bara beskrivs utan även jämförs kvantitativt.

Hög skatt är något som kännetecknar Sverige. Men har Sverige alltid haft höga skatter? Om inte – när, hur och varför blev det så? Anders Bergeskog tar med dig på en resa genom den politiska och ekonomiska utvecklingen som påverkat skatterna under de senaste hundra åren och sätter in frågorna i sitt sammanhang. Med rikliga exempel synliggörs både de historiska skedena och dagens förhållanden på ett begripligt sätt.

Ett högskattesamhälle har sina för- och nackdelar. För att veta vilket måste det vara transparent. Anders Bergeskogs föreläsning ger en faktaspäckad översikt av den svenska skattehistorien.

 

Länkar:

Alltinget
Fplus
Timbro
 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Kommunstyrelsen 2019-09-04

Nästa Berättelse

Flodaloppet lördagen den 14 september

Senaste artiklarna