//

Ann Sofie Hermansson och Sofie Löwenmark föreläser på biografen Vågen onsdagen den 1 juni kl 18

Ann-Sofie Hermansson Foto: Helene Bergman

Ann Sofie Hermansson tillträdde 2016 som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Hon blev känd som ”Soffan” redan i slutet av 1980-talet när hon både var SSU-ordförande och medialt synlig i det fackliga arbetet. Efter att ha tagit examen i sociologi, arbetade hon i olika politiska sammanhang för socialdemokraterna både i europeiska sammanhang, nationellt och lokalt. Under 2016 blev hon kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. På den posten stannade hon till 2018.
Hon hamnade överst på löpsedlarna när två kvinnliga muslimska debattörer väckte enskilt åtal mot henne  för grovt förtal. Anns-Sofie friades i såväl tingsrätten som i hovrätten.
Idag syns hon både som kolumnist i Göteborgs Posten och på stadens gator som skicklig renhållningsarbetare.

Sofie Löwenmark Foto: Helene Bergman

Sofie Löwenmark har varit oberoende krönikör för Expressens och för Göteborgs-Posten.
2018 vann Löwenmark Pennskaftspriset för sin granskning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, där hon visade att myndigheten bland annat finansierade våldsbejakande extremism.
Juryns motivering: ”Sofie Löwenmark får priset framför allt för sin granskning av de organisationer som erhållit bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Hon har på ett tydligt och rakryggat sätt berättat om hur flera av dessa organisationer propagerar för islamism, kvinnans underordning och hetsar mot homosexuella. Sofie Löwenmark har visat att frilansande skribenter med mod och envishet kan göra stora och svåra gräv utan att ha en redaktion som stöttar. En sann inspiration för oss andra.”
Åren 2019–2020 var hon politisk sekreterare för Demokraterna i kommunstyrelsen i Göteborg.

Lyssna på föreläsarpodden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Debatt: Västra Stambanan Göteborg – Floda – Alingsås

Nästa Berättelse

Succéfinal på föreläsningsserien Levande Demokrati

Senaste artiklarna