Nu sanerar Christer Harling även kommunens mark. Men han hoppas fortfarande på en överenskommelse med kommunen att de delar lika.
-Att få bort föroreningarna efter garveriverksamheten har en hög prioritet för länsstyrelsen och för mig. Det är helhet i miljön, naturen och laxfisket. Därför tar jag bort även det som finns på kommunens mark, men jag vill helst se en överenskommelse med kommunen, säger Christer Harling.
Saneringen av kommunens mark beräknas kosta mellan 500 000 och 600 000 kronor. Harling har erbjudit sig att svara för hälften. Han vet hur komplicerat det är med ansvarsfrågan och vill ha en utsträckt hand.
Han köpte det förfallna garveriområdet 2010, av flera skäl. Som entreprenör såg han potentialen. Det centrala och vackra läget kunde användas till något annat än, fick inte förfalla och vara ett tillhåll för kriminella.
-En miljö otrygg för barn, unga och gamla. Området var rödlistat av skolbarnen precis som gångtunneln i Floda. Det var polisdistriktets mest besökta adress, säger Christer Harling, vars vision är att bland annat bygga bostäder här.
Sanering efter garveriverksamheten har gjorts i omgångar. Först utmed järnvägen, sedan produktionsbyggnaden och nu marken utmed ån som är baksidan av husen.
-Baksidan är det sista som görs, det är den som ska bli fastighetens framsida, säger Christer Harling, som steg för steg vill skapa ett område som flodaborna kan ha glädje av.
TEXT: TITTI THORSELL