///

Kulturkväll på Garveriet

DSC_0042FLODA Galleriet i Garveriet förvandlades under fredagen till, i tur och ordning, mathantverkskök, bageri, konstgalleri och jazzklubb. Vanilj- och chokladaromerna från glasskursen hann inte dunsta innan doften från vedugnsbakat bröd spred sig i lokalen samtidigt som ett gäng danska jazzmusiker plockade upp sina instrument och en konstutställning öppnade.

Thorkil Boisen med ett av pastellverken.
Thorkil Boisen med ett av pastellverken.

DANSKE THORKIL Boisen har, som man säger, många strängar på sin lyra. Biolog, glasstillverkare, mathantverkslärare och konstnär.
– Men jag kallar mig inte konstnär, säger han och ler.
Målar gör han i alla fall, och tillsammans med sin tolvårige son Simon Micke ställer han nu ut sina verk i galleriet. Simon går i sexan på Alléskolan och att han är en konstnärstalang står bortom allt tvivel.
Simon Micke
Simon Micke

– Jag har målat hela mitt liv. Både min mamma och min morfar är konstnärligt lagda, morfar är konstnär och konsthantverkare, berättar han.
Motiven som Simon har med på utställningen är både abstrakta och figurativa.
Simon Micke
Simon Micke

– JAG MÅLAR SAKER som jag ser och tycker verkar roliga att måla. Jag använder både acryl och olja, men föredrar olja. Det är mer känsla med olja, säger han.
Det här är hans första utställning – men förmodligen inte den sista.
– Fast egentligen satsar jag mest på fotbollen i Floda BOIF nu, säger Simon Micke.
Måleriet tänker han sig som en liten hobby i framtiden.
Christina Dahl
Christina Dahl

KÖPENHAMNSBASERADE saxofonisten Christina Dahl började lyssna på jazz som tonåring – och fastnade direkt.
– Det  var som en explosion, förklarar hon.
Hon började som liten med att spela klassisk musik, därefter klarinett. Slutligen blev saxofonen hennes huvudsakliga instrument.
Förutom att spela med sitt eget band, Christina Dahl Quartet, har danskan spelat med många andra musiker.
– Jag har också spelat olika sorters jazz, och blues och rhythm and blues. Men jag tycker inte längre det är så viktigt med genrer. Det är känslan som är viktig, säger Christina Dahl.
Just nu befinner sig hon och hennes kvartett på en turné med 50 speldatum och tack vare sin vän Thorkil Boisen – som växelvis bor i Floda där sonen Simon bor – kunde de klämma in en spelning här på vägen hem till Danmark.
– Vi spelade i Varberg igår, och innan var vi i Halmstad, Växjö och Kristianstad, berättar Christina.
HON SKRIVER SJÄLV musiken och senaste albumet Life’s Carousel (Storyville 2014) är en musikalisk berättelse om att snurra omkring i den ibland kaosartade karusell som livet är.
– Det är en berättelse om livet, om hur man kan kastas ut i kaos och ångest, men att man kan lära sig navigera och hantera sina känslor, sitt liv. Och komma ut starkare på andra sidan, säger hon.
DSC_0068
KONSERTEN PÅ GARVERIET – arrangerad av Thorkil Boisen i samarbete med föreningen Jazz i Lerum – lockade ett femtiotal lyssnare och Christina och hennes musiker – Niclas Knudsen (gitarr), Jesper Lundgaard (bas), Espen Laub von Lillienskjold (trummor) – visade att Garveriet är en perfekt lokal för dylika aktiviteter. Avspänt, lyhört och med en varm atmosfär bjöd de publiken på sköna jazztoner medan vinden och regnet fortsatte ruska i mörkret utanför.
Varmt kaffe, färsk lyxglass och nybakat bröd från vedugnen, serverat av bagarna Enikö Farkas och Michael Pettersson, förgyllde en skön fredagskväll.
Qlaez Wennberg, ordförande för Jazz i Lerum, och Thorkil Boisen planerar redan för nästa liknande evenemang.

TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se
Klicka för bildspel:


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Glass i stora lass

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Företagar-AW

Senaste artiklarna