/

Förkylningssymtom vanligast

Pressnyhet 20200319 från Previa: Fortsatt är förkylningssymptom den dominerande sjukskrivningsorsaken. Samtidigt ökar nu sjukskrivningar för influensasymptom, dock från låga nivåer. Det visar Previa Sjuk och Frisk, Sveriges mest omfattande och dagsaktuella statistik- och analysverktyg för kort- och långtidsfrånvaro.

Förkylningssymtom vanligast.

– Många som ringer upplever en oro för utvecklingen och tar de egna symtomen på allvar och sjukskriver sig för att minska risken för smittspridning, säger Maria Steneskog Nyman, chef för Previas Sjuk och Frisk-tjänst.

Previa Sjuk och Frisk omfattar 156 000 personer på 410 företag och offentliga organisationer över hela Sverige. Sjuk-, VAB- och friskanmälan görs via telefon eller online och inkluderar sjukvårdsrådgivning och uppföljning av sjukfrånvaro.

Tillströmningen av nya frånvaroanmälningar för sjukdom och VAB uppgick även på onsdagen till betydligt högre nivåer än normalt. Den stadiga ökningen av sjukskrivningar och VAB-anmälningar gör att korttidsfrånvaron sammantaget fortsätter öka.

– Utvecklingen gör att korttidsfrånvaron ökar ganska dramatiskt. Den är nu cirka åtta procent, normalt ligger korttidsfrånvaron på cirka två procent, säger Lennart Sohlberg, analytiker på Previa.

Av de som anmält har:
53 % förkylningssymtom
16 % vård av sjukt barn
6 % influensabesvär
2 % huvudvär eller yrsel
1 % lung- och luftvägsbesvär
22 % övriga symtom

Läs mer på previa.se

Lerums Nyheter begärde i tisdags att få ta del av antalet sjukanmälningar bland kommunens personal, men har ännu inte fått något svar. Kommunen anlitar Previa företagshälsovård och ingår i den statistik som redovisats ovan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Centrumvärdens veckorapport vecka 11

Nästa Berättelse

Centrumföreningen planerar utkörning

Senaste artiklarna

Succé för Mr Singh!

Redan vid öppningsdags köade lerumsborna coronasäkert utanför den nya indiska restaurangen Mr