I sju medborgarintervjuer har Floda Nyheter fångat upp lokala frågor till våra lokala politiker. Här nedan kan du läsa de olika partiernas svar i sin helhet.
Frågorna vi ställde var: Har du varit i Floda? Hur ofta besöker du Floda?
Företagande/jobb: Hur ska ni öka egensysselsättningen i Floda och därmed minska pendlingen? Hur involveras företagarna i Floda – och övriga utanför Lerums centrum – i kommunens utveckling? Vad hände med de 1 000 nya jobben ni lovade Lerum till 2015?
Skolan: Nu hyr man in städpersonal i förskolan istället för att anställa. Varför? Centralskolans framtid – finns en långsiktig plan och hur ser den ut? Vad gör ni för att minska grupperna i förskola och i skola?
Kultur/fritid: Blir det någon ny sporthall? Finns det några planer på ett allaktivitetshus för barn och ungdomar i Floda?
Trafikmiljö: Varför händer ingenting beträffande kända trafikfaror och trafikproblem? Exempel: Järnvägsövergången Drängseredsbadet. Den farliga korsningen i centrum vid Missionskyrkan samt gångvägen till centrum. Cykelvägen till Flodala. Otryggt stationsområde – övervakningskamera i tunneln? E20-motet runt bron– trafiklösning: rondeller? När ska tunneln under järnvägen (Brovägen) åtgärdas, den som översvämmas gång på gång?
Miljöarbete: Hur ska Lerum uppnå målet att bli ledande miljökommun?
Bostäder: Hur planerar ni för att äldre som säljer villan ska kunna bo kvar där de har sitt sociala liv och sina vänner, men nära service, kommunikationer och kultur?
Så här svarade de:
Socialdemokraterna. Dennis Jeryd:
Jag besöker Floda i alla fall några gånger i månaden, oftast för att handla i någon av de nya butikerna. En promenad på Floda-Nääs sjöpromenad (som jag faktiskt var med och invigde) blir det flera gånger om året.
Företagande/jobb: Det är svårt för en kommun att skapa jobb men vi kan ge förutsättningar. Därför vill vi att det byggs mer bostäder nära kollektivtrafiken för att ge underlag för mer handel. Det är också viktigt att kommunen är aktiv och har dialog med de olika företagsföreningarna och upplyser om vilka möjligheter det finns att jobba nära hemmet. Satsningar som t.ex. Småföretagarhuset i Floda är jätteviktiga i detta sammanhang. Vi vill se fler kontors- och företagshotell i hela kommunen. Jag har själv arbetat hemifrån i många år och det man saknar mest är den sociala, att ha någon att fika med eller äta lunch med. När barnen blev lite äldre så hyrde jag ett rum på Nääs fabriker och då var det framför allt möjligheten att ha någon att prata med som lockades mest.
Det finns ett antal olika mötesplatser som soppluncher och där kommunen bjuder in till träffar med alla företagsföreningar redan idag men jag tycker att vi måste utöka detta rejält. Där kan kommunen och även vi politiker vara mer aktiva att föra en dialog med alla företagare. Kommunstyrelsen gör företagsbesök i princip varje månad men jag tycker att vi måste utöka detta och skulle jag få förtroendet att bli kommunstyrelsens ordförande efter valet så är företagarfrågorna en fråga som jag kommer att lägga högt på dagordningen och se till att vi utökar träffarna och företagsbesöken.
De 1 000 nya jobben: tyvärr var det ännu en fråga där de borgerliga partierna lovar en sak men sedan inte avsätter en krona för det och då är det ju inte så konstigt att det inte händer något.
Skolan: Vi går till val på att våra anställda ska ha en lön som det går att leva på, bra arbetsvillkor och en god arbetsmiljö. Alla ska erbjudas heltidsanställning och ingen visstidsanställning längre än två år. Så självklart ska städningen gå tillbaka till kommunal regi. Tidigare ingick städpersonalen i skolornas trygghetsteam och att lägga ut städningen på entreprenad har inneburit att städningen blivit sämre och att de inte ingår i trygghetsteamen längre. Dessutom har vi fått indikationer på att en ny städupphandling kommer att bli många miljoner dyrare. Därför vill vi ta tillbaka städningen i kommunal regi.
Centralskolans framtid: Vi väntar fortfarande på en utredning om skolorna i Floda och har inte fått den. Men med tanke på att grupperna både i förskolorna och i skolorna är stora i Floda (och i resten av kommunen) så är det inte aktuellt för oss att stänga en förskola eller skola. Vi vill att Centralskolan ska ligga kvar.
Förskolorna i Floda har flest barn i grupperna i hela kommunen med över 19 barn/avdelning i snitt och ”första platsen” i kommunen har Vitsippan med 21 barn/avdelning. Vi kommer att minska grupperna i förskolan så att det blir max 15 barn/grupp och ännu färre barn i de mindre grupperna. Vi kommer att bygga minst 20 nya avdelningar innan 2018. Elevantalet ska minska med 5 barn i stora klasser och vi ska anställa minst 50 nya lärare och pedagoger innan 2018. Till skillnad från de borgerliga partierna som lovar något liknande så har vi finansierat detta fullt ut.
Kultur/fritid: Vi lovade en ny hall i Floda redan i valet 2010 och står fast vid det. Det behövs nya hallar även i Lerum och Gråbo och vi vill ha en snabb dialog med föreningarna så att vi får fram en optimal kombination av hallar i kommunen.
Planer på ett allaktivitetshus i Floda: ja, det här är också en fråga som vi drivit under många år men aldrig fått gehör för från de borgerliga partierna. Lerums kommun ska ha bra fritidsgårdsverksamhet i alla kommundelar och de ska vara öppna när ungdomarna behöver dem.
Trafikmiljö: Det är många viktiga frågor detta men de ligger inte direkt på den politiska sidan utan är förvaltningsfrågor. Vad som däremot ligger på den politiska sidan är att den borgerliga majoriteten sparat in på anslagen till Sektor samhällsbyggnad så därför har det fått dragit ned på drift och underhållsfrågor. Det är bl.a. därför som skötseln av planteringar och grönytor blivit sämre i år och det tar längre tid innan hålen i gatan lagas. Vi Socialdemokrater vill att Floda, och hela kommunen, är rent och snyggt.
När det gäller Flodamotet så vet jag att det kommer att göras åtgärder där bland annat för att det ska bli möjligt att stanna med buss vid motorvägsmotet. Att förlänga Lerumssnabben till Floda och Tollered är en fråga som vi lyft och nu har Västtrafik valt att lyssna på oss och kommer att införa detta i slutet på 2015.
Miljöarbete: Att som den borgerliga majoriteten har gjort att dra in alla pengar till visionsarbetet kommer inte att hjälpa till. Det gäller nu att sluta prata och lägga pengarna på exempelvis ett visionspussel på kommunhusets vägg, utan istället göra insatser. I vår budget för 2015 satsar vi på att öka kollektivresandet. Vi vill ha fria resor för pensionärer i lågtrafik. Alla Lerums ungdomar som börjar i gymnasiet 2015 ska få ett kollektivtrafikkort. Alla våra anställda ska erbjudas att köpa ett årskort på Västtrafik och vi ska införa ett hyrcykelsystem. Vi vill ha kraftiga satsningar på bio, vind och solenergi.
Vi vill ha ett eller flera kommunägda vindkraftverk.
Materialåtervinning sparar ändliga resurser. Du ska inte behöva åka iväg till en, i många fall smutsig, återvinningsstation utan vi vill att du ska kunna lägga återvinningen i ett fack i din vanliga soptunna. Dessutom vill vi bygga en ny återbruksanläggning centralt i Stenkullen.
För att man ska kunna göra klimatsmarta val så vill vi satsa på en ännu bättre energi– och klimatrådgivning och får att kunna göra hållbara val vill vi erbjuda konsumentvägledning i samarbete med Konsument Göteborg.
Lerums kommun ska ha ett naturvårdsprogram där skapandet av fler våtmarker och biologisk mångfald är viktiga. Tätortsnära skogsnatur ska värnas och inte kalavverkas. En ny skogsbruksplan ska tas fram och kommunens skogsmark ska skötas på ett modern ekologiskt sätt.
Vi vill att alla skolor och förskolor ska vara giftfria. Det arbetet ska vara klart under mandatperioden. Vi kommer också att öka andelen ekologisk odlad mat som kommunen serverar med tre procent per år.
Bostäder: Detta är också en fråga som vi har drivit under många år. Det handlar framför allt om att det saknas bostäder för att ha möjlighet att kunna flytta någon annanstans. Vi ska påbörja byggandet av minst 300 nya hyreslägenheter före 2018. Det ska också finnas särskilda boenden, seniorbostäder och trygghetsbostäder i hela kommunen. För att man ska kunna bo i en kommundel och kunna ta del av t.ex. service och kultur i en annan så kommer vi att införa att pensionärer ska få åka avgiftsfritt i kollektivtrafiken i lågtrafik.
Moderaterna. Oskar Ahlman:
Jag besöker Floda varje dag eftersom jag bor i Floda.
Företagande/jobb:
Lerum är en kommun med drygt 3 500 företagare i 400 olika branscher. Flertalet är småföretagare och många är enmansföretag. Vårt mål är fler arbetstillfällen på hemmaplan för att slippa utpendling. Vi ger möjligheter till nyetablering i attraktiva områden med bra kommunikationer och en god kommunal service. Vi har vänt trenden och klättrat 33 platser i Svenskt näringslivs ranking. RUT och ROT har skapat många vita jobb och kommer skapa fler arbetstillfällen. M vill:
- Stödja nyföretagande.
- Satsa på Ung Företagsamhet i samverkan med gymnasiet.
- Snabbare hantering av mark och planprocesser.
- Utveckla näringslivsenheten på kommunen och öka tillgängligheten.
- Underlätta för små företag att vara med i kommunens upphandlingar.
- Stimulera nätverk som till exempel företagsträffar och soppluncher samt föreläsningar.
- Skapa mötesplatser mellan näringsliv och forskning med fokus på miljöfrågor.
- Skapa möjligheter för nya företagsetableringar.
- Bygga ett motorvägsmot från E20 i Lerums centrum för handeln, miljön och Lerumsborna.
Skolan: Vi har upphandlat städning på skolor och förskolor i hela kommunen. Vi sparar ett antal miljoner på detta. Det var klagomål på städningen inledningsvis. I dagsläget fungerar det bra, vi har en bra dialog med städföretaget.
När det gäller Centralskolan och övriga skolor håller förvaltning akut på med detta. Det måste byggas och förändras när det gäller både skolor och förskolor. tex göra Hästhagen och Berghult större på olika sätt, ev 1-9 skolor, MEN detta är inte klart i dagsläget.
För att minska barngrupper: bygger nya förskolor. Tyvärr har överklaganden resulterat i att 6 avdelningar inte har blivit byggda vilket annars hade minskat barngrupperna med nästan ett barn. Nu tittar vi på nya placeringar på flera ställen i kommunen.
Kultur/fritid: Ja, det ska bli en idrottshall och mötesplats i Gråbo samt en Arena för idrott kultur och möten i Lerum vid gymnasiet.
Nej, inget allaktivitetshus för barn och ungdomar i Floda planeras.
Trafikmiljö: Kommunen arbetar tillsammans med trafikverket för att skapa trygga miljöer genom nya gång och cykelvägar samt nya trafiklösningar. Tyvärr är länsstyrelsen väldigt negativ till att sätta uppövervakningskameror på offentliga platser
M vill:
- Arbeta för att få fler poliser i Lerums kommun.
- Utveckla ett nära samarbete med polisen.
- Anlita väktare för att öka tryggheten nattetid.
- Fortsatt nolltolerans mot brott.
- Öka trafiksäkerheten utanför skolor och förskolor.
- Fortsätta att utveckla arbetet med kvinnofrid, samt stöd för barn i hemmiljöer där våld förekommer.
- Förbättra tryggheten på tåg och bussar under kvällar och nätter.
- Utöka belysningen och montera kameror på otrygga platser.
Miljöarbete: Vår vision är att Lerum ska vara Sveriges ledande miljökommun 2025 och den naturliga mötesplatsen för invånare, företag och forskning inom miljöområdet.
Transporter: I Lerum sker två tredjedelar av alla transporter med bil. För att öka tillgängligheten i samhället och möjliggöra ett klimatsmart liv behöver det bli enkelt och tilltalande att transportera sig också på andra sätt än med bil. Hållbara transporter är utpekat av kommunstyrelsen som ett prioriterat område för att utveckla Lerum.
Energi: Den nyligen antagna energiplanen har som mål att den förnybara energin i Lerum ska öka till 40 procent till år 2020. Det kräver att det byggs vindkraft. Solenergin är ett bra komplement men kommer inte att kunna leverera så mycket energi på så kort tid. När det gäller att minska energianvändningen har Lerum arbetat mycket framgångsrikt och målet för 202 är nästan redan uppnått.
Klimat: Lerum har ännu inte någon klimatanpassningsplan. Det är viktigt att en sådan tas fram för att kunna säkra ett tryggt samhälle och minska riskerna och skadorna vid extremt väder, stigande vattennivåer, skred och ras i Lerum.
Giftfri miljö: Frågan rörande de mängder av miljögifter som barn och unga utsätts för har blivit allt mer uppmärksammad. I Lerum har arbetet startat för att ta fram en handlingsplan för att minska nivåerna av gifter som barn utsätts för i förskolan. Det nationella miljömålet ”En giftfri miljö” bedöms som väldigt svårt att uppnå, miljögifter finns överallt och arbetet behöver ske på en mängd olika ställen samtidigt. Att minska gifterna i förskolan är ett första steg till ett giftfritt Lerum.
Vad vill M göra?
- Förverkliga visionen om Sveriges ledande miljökommun 2025.
- Satsa på sol-, vind- och vattenenergi.
- Bygga fler passivhus och plus-hus (hus som producerar mer energi än de förbrukar).
- Fokusera på samhällsplanering som präglas av grön-blå gestaltning – mer grönska och vatten i stadsbilden.
- Utveckla stadslivet i centralorterna och stärka miljövärdena i omgivningarna.
- Minska de fossila koldioxidutsläppen till 1,5 ton (idag 2,5 ton) per invånare och år till år 2020. Ingen uppvärmning ska ske med fossila bränslen.
- Öka andelen förnybara drivmedel.
- Erbjuda gymnasieutbildningar med fokus på miljöfrågor.
- Öppna en återvinningscentral i Stenkullen.
- Vi ska säkerställa att vi har giftfria skolor och förskolor.
- Ta fram en kemikalieplan.
Bostäder: Lerum ska erbjuda ett varierat boende, med villor, hyreslägenheter, bostadsrätter, ägarlägenheter och trygghetsboenden. Samtidigt ska kommunens karaktär av villasamhälle bevaras. Fler lägenheter gör att äldre kan bo kvar i Lerum när de säljer sina hus och att det finns bostäder för ungdomar när de flyttar hemifrån.
M vill:
- Möjliggöra byggnation av fler lägenheter i kommunen nära kollektivtrafik.
- Uppmuntra byggnation av hyresrätter.
- Bevara kommunens karaktär av villasamhälle genom att koncentrera byggnationen av högre hus till centrum.
- Stimulera byggnation av energieffektiva passiv- och plushus för ett hållbart boende.
- Planera nya byggnationer av hus i samklang med naturen.
- Förbättra IT-infrastrukturen för möjlighet till snabbt bredband för alla.
Det som är på gång nu är: Herrgårdsbacken ca 80 bostäder nära centrum, Missionskyrkans tomt ca 40. I Centrum förs en dialog med Floda Torg kring utveckling av bostäder dels på men även i direkt anslutning till torget. Alla nyproducerade lägenheter uppfyller mycket höga tillgänglighetskrav och utgör därmed en god boendemiljö för alla, även äldre.
Folkpartiet, Lill Jansson:
Det klart att jag har varit i Floda. Jag promenerar där, går till tandläkaren, besöker vänner och handlar ibland. Just nu är jag ofta i Floda eftersom Folkpartiet har sin valstuga där. Missa inte den.
Företagande/jobb: Bäst är om vi ger stöd till de föreningar och organisationer som finns i Floda redan idag, och som stöttar företagare och inte minst nyföretagare. Exempel på det är Nyföretagarcentrum och Floda BID. Kommunens förvaltning behöver inte vara bäst på allt, vi kan verka genom att verka genom andra. Kommunen bjuder in till samtal i olika sammanhang. Alltifrån kommundelsträffar till träffar med mer specifika grupper, t ex företagare. Det görs en hel del, men det klart att kommunen kan bli ännu bättre på att lyssna in vad medborgarna vill och vilka idéer som finns. Folkpartiet vill att kommunen ska bli ännu bättre på just medborgarinflytande och det står också i budgeten för nästa år att vi ska bli bli det. Till att börja med kan vi ta reda på hur och i vilka sammanhang invånarna i kommunen vill vara med att påverka. Bara för att kommunen bjuder in till kommundelsträffar, betyder ju inte det att det är bästa sättet att bjuda in till dialog på. Och bara för att det ibland inte kommer så många till träffar kommunen bjuder in till, behöver det inte innebära att människor inte vill påverka. Det kan ju finnas bättre sätt till både form och innehåll. På det området har vi en del att utveckla. De tusen nya jobben: här satte kommunfullmäktige ett orealistiskt mål, det lär inte bli några 1000 nya jobb till nästa år.
Skolan: Tanken med att lägga ut städet på entreprenad är att det ska bli billigare än om kommunalt anställd personal städar, och att man på så vis kan få mer pengar över till förskollärare. Här gäller det dock att följa upp för att se om det verkligen blir billigare. För Folkpartiet finns inget egenvärde i att lägga ut verksamheter, eller delar av verksamheter, på entreprenad. Centralskolans framtid? Nej, det finns ingen långsiktig plan. Förvaltningen har i uppdrag att presentera ett sådant förslag, utifrån förväntat elevunderlag, undervisningskvalitet m m. Minskade barn/elevgrupper: när det gäller förskolan är problemet att vi inte har tillräckligt med lokaler, vi behöver helt enkelt fler förskolor. Det har vi misslyckats med att få fram i tillräcklig takt. Arbetet med att minska grupperna, dvs se till att det byggs fler förskolor, behöver prioriteras mer än det gjorts hittills. När det gäller mindre grupper i skolan, och då i första hand på lågstadiet, är det en fråga vi behöver prata mer med skolledning och lärare om. Kan man organisera sig på ett annat sätt än idag, kan man prioritera annorlunda?
Kultur/fritid: Folkpartiet vill ge stöd till en multisportarena vid Novahallen Planer på ett allaktivitetshus i Floda? Nej.
Trafikmiljö: De här frågorna har jag svårt att svara på. Våra tjänstemän på Sektor samhällsbyggnad har mycket på gång och jag vet inte i detalj hur prioriteringsordningen ser ut. Bättre att fråga dem.
Miljöarbete: Mycket ska göras. Det kan handla om att våra lokaler ska byggas på ett sätt som skadar miljön så lite som möjligt. Eftersom vi har mycket vatten i kommunen, sjöar och inte minst Säveån, behöver nya byggnationer byggas på ställen som klarar att vattennivån höjs, vilket den kommer att göra i framtiden. Det handlar även om saker i vardagen, som att maten som serveras i skolan och äldreomsorgen ska vara ekologisk och närodlad. En viktig del är att öka kollektivtrafikåkandet. Men om människor ska välja buss eller tåg istället för bil mer än idag, då behöver kollektivtrafiken bli ännu smidigare att använda. Tätare turer, mer synkade turer om man t ex ska byta buss, enklare att betala. Här finns finns mycket att göra, servicen kan bli betydligt bättre. Inte minst måste vi se till att våra pendelstationer får vara kvar. Det är en ödesfråga.
Bostäder: Vi ska se till att det byggs bostäder som passar äldre människor, t ex i Floda centrum. Lägenheter där är på gång. Vi planerar för nya bostäder i så väl Floda och Lerum, som i Gråbo och Olstorp. Nu gäller mindre snack och mer verkstad.
Centerpartiet, Eva Andersson:
Jag är ganska ofta i Floda, handlar i Djurnära och åker till Floda på möten bl.a. Garveriet, lilla ön och till sparbankens gamla lokal. Då passar jag på att handla på ICA. Jag har även vänner som bor i Floda. Min dotter gick också på Montessoriskolan.
Företagande/jobb: Det är småföretagarna som skapar jobben och Centerpartiets politik vill skapa förutsättningar för att ha möjligheter för småföretag att kunna starta och utvecklas. Därför arbetar vi på med att minska kostnader i form av sänkta egenavgifter och sänkta arbetsgivaravgifter. Vi har drivit på så det nu är halverade arbetsgivaravgifter för unga (15 procent) och jobbar på för att ytterligare kunna sänka till (10 procent). Även att skapa enklare regler. Halverad moms på restaurangmat tycker vi är en rättighet när maten i ICA har endast 12 procent moms.
När det gäller företagsamheten i Floda så gynnas den av Centerpartiets politik och vi vill att bredbandsutvecklingen utvecklas positivt så det möjliggör att kunna arbeta hemifrån och för de som har företag, kunna etablera sig på hemmaplan i sin hemmiljö. Att stödja föreningar som stöttar start till nyföretagande är en viktig åtgärd för ett ökat småföretagande.
Kommunen inbjuder till soppluncher på NÄÄS samt träffar med företagarföreningar med jämna mellanrum. Är även ute på företagsbesök. Kommunen har ingått partnerskap i BID Floda där det sker utveckling av Floda ihop med det lokala näringslivet och fastighetsägarna.
Det finns ett inriktningsmål i näringslivsstrategin som säger att det ska skapas 1000 nya arbetstillfällen i kommunen fram till och med 2015. Det är ett nedbrutet GR mål som säger att i GR området mellan 2007-2020 skapa 40 000 nya arbetstillfälle. Det betyder nedbrutet att Lerums kommuns andel av dessa arbetstillfällen är ca 3 000 över hela perioden mellan 2007-2020. Alltså ca 250 nya arbetestillfällen per år.
Näringslivsstrategin togs i början av 2012 och räknar man fram till 2015 så betyder det att inriktningsmålet är 1000 nya arbetstillfällen. Hur kommunen ska jobba för att nå det inriktningsmålet finns beskrivet i Näringslivsstrategin som finns på kommunens hemsida.
Skolan: Det går i linje med vår politik, att där det går att konkurrensutsätta verksamheter så ska kommunen pröva detta. Det gäller dock att säkerställa och följa upp att de krav som kommunen ställer vid upphandling så att avtal följs. Det har gjorts en städupphandling när det gäller skola och omsorg.
Centerpartiet vill göra det möjligt att servera bra mat till våra barn och äldre och vi vill att den ska vara närproducerad. Vi har drivit igenom att det är vår svenska miljö och djurskyddslagstiftning som ska ligga till grund när maten upphandlas till skola och omsorg. Att maten serveras samma dag den är lagad är något vi strävar efter att uppnå.
Centralskolans framtid: förvaltningen har ett uppdrag att se över hela skolsituationen i Floda. Den kommer upp på kommunstyrelsens bord inom det närmaste. Då ska KS ta fram en plan på hur man långsiktigt vill utveckla skolorna i Floda
Små barn har större behov av färre barn i grupperna. Detta är ett mål som kommunen inte lyckats uppnå på grund av för få förskolor. Förvaltningen har en plan på utbyggnader samt nybyggnation av förskolor som gör att målet kan nås. Centerpartiet har en klar inriktning på att detta mål måste nås, med prioritet.
När det gäller skolan så fokuserar Centerpartiet på att ge rätt resurser och tidigt upptäcka elever med särskilda behov. Att elever ska kunna ha studiero för att kunna nå uppställda mål ser vi som en nödvändighet. Här måste det finnas en flexibilitet när det gäller antal elever i grupperna.
Kultur/fritid: Ny sporthall på sikt, men i dagsläget prioriteras hall i Lerum och Gråbo. Allaktivitetshus: Centerpartiet har motionerat om att ha mötesplatser för unga. Vi ser det som viktigt att det även i planeringen finns med att få till denna möjlighet.
Trafikmiljö: Jag får återkomma med vad som händer med trafikfrågorna, frågor som är relevanta och behöver få svar. Centerpartiet går till val på att vi vill lyfta in Cykelväg till Flodala i investeringsbudgeten så snart som möjligt under den kommande mandatperioden.
Miljöarbete: Vi måste satsa mer på förnyelsebara energikällor. Solenergi, bioenergi, vatten, vind. Vi har bra cykelvägar men behöver se till att utveckla så man t.ex. kan cykla säkert på GC väg till Göteborg även från Tollered via Floda-Lerum-Jonsered. Arbeta för att spårkapaciteten ökas med tvår spår norr om Aspen så pendeltrafiken kan gå på den befintliga banan med kvartstrafik. Se till att arbeta med pendelparkeringar. Få till en ny återvinningscentral med ett återbruk i Stenkullen. Se till så vi arbetar med att få till en giftfri vardag.
Bostäder: För det första måste man lyssna på pensionärerna eller de årsrika. Man ska ha möjlighet att välja hur man själv vill ha det och kunna påverka sin egen livssituation. För Centerpartiet är det viktigt att man ska kunna bo kvar på den ort man levt sitt liv om man så önskar. Att om man är över 85 år ska få plats på ett boende när du vill. Centerpartiet arbetar för att kunna tillgodose alternativa boendeformer Att det ska finnas trygghetsboende, trygga boenden i alla kommundelar centralt och nära till service är för Centerpartiet en självklarhet.
Kristdemokraterna, Christian Eberlein och Cecilia Hellström:
Vi bor båda i Floda, Christian i Berghult och Cecilia i Hästhagen.
Företagande/jobb: Vi som politiker kan, och ska, skapa goda förutsättningar för att etablera ny (samt utveckla befintlig) företagsverksamhet i kommunen. Något av det viktigaste är att arbeta med att göra Floda attraktivt. En viktig del i detta är ett välkomnande och hjälpande nyföretagarklimat.
I fokus för oss Kristdemokrater står även ett levande centrum. Floda består av ca 8 000 invånare och behöver ett fungerande och attraktivt centrum för sin utveckling. Det finns många spännande initiativ på gång i Floda. Vi som kommun bör vara med och stötta och samarbeta med alla de parter som verkar för en god utveckling i Floda. Givetvis är järnvägsfrågan en mycket viktig pusselbit i detta som måste lösas snabbast möjligt.
Floda med sin geografiska närhet till E20 bör vara mycket attraktivt för att etablera verksamheter. Att se över möjligheten till att frigöra kommunal och attraktiv mark för expansiva företag ligger också framför oss. Vi ser också vikten av att fortsätta att utveckla arbetet med Cultural planing.
1000 nya jobb är en bra målsättning. Om vi skall ge människor chans att jobba i hemkommunen måste vi jobba utifrån en tydlig målbild. Vad vi i Kristdemokraterna vill bidra med är en genomtänkt småföretagarpolitik i kommunen. Vi behöver det! Vi har inte sett någon redovisning eller statistik på vad som skett, men skulle gärna vilja se det.
Skolan: Här står självklart barnens bästa och hälsa i fokus! Vi Kristdemokrater ser inget egenvärde i att anlita privata entreprenörer om det inte visar sig vara billigare och bättre. Visar det sig att fasta kommunala tjänster ger bättre kvalitet ska vi naturligtvis välja detta! Igen – barnens bästa styr vårt val! Vi Kristdemokrater vill minska storleken på barngrupper i förskola och på fritids genom att höja maxtaxan med 100 kronor.
Kultur/fritid: Den hall som finns idag drivs via Floda Nova som är en fantastisk förening med ett högt ideellt engagemang. Engagemanget räcker dock inte till för att på egen hand producera en ny hall som Floda så väl behöver. Här måste vi som politiker ta vårt ansvar. Vi i Kristdemokraterna anser att en sporthall i Floda är en prioriterad fråga och är lika viktigt här som någon annan stans i kommunen!
I dagsläget finns det inga planer på ett allaktivitetshus men det är någonting som vi Kristdemokrater tar med oss. Det är ett bra förslag ur många perspektiv.
Trafikmiljö: Vi Kristdemokrater går till val på att åtgärda ett antal viktiga trafikfaror i kommunen, bland annat kring avfarterna vid E20 i Floda. Dessa finns nu med i budgetförslaget för 2015. Något måste göras åt järnvägsövergången vid Drängseredsbadet – detta vill vi se över. Den farliga korsningen i centrum vid Missionskyrkan samt gångvägen till centrum behöver det också tas ett helhetsgrepp om framöver. Vi Kristdemokrater arbetar för att cykelvägen till Flodala kommer att ingå när åtgärder runt avfarterna vid E20 görs. För oss är dessa frågor viktiga!
Miljöarbete: Frågor som rör infrastruktur, företagande och miljöfrågor hänger ihop. Lerums kommun ska avstå från att investera i verksamheter med stor miljöpåverkan samt undvika exploateringar i skyddsvärd natur. Att Lerum ska klättra i rankingen som ledande miljökommun är något vi idag arbetar för och ska fortsätta arbeta för.
Bostäder: Idag finns ett underskott på bostadsrätter i Floda. Det planeras att byggas nya bostadsrätter centralt i Floda både via kommunala och privata initiativ. Rent generellt måste vi som politiker tänka igenom hur vi handlägger samt den tid det tar att handlägga denna typ av ärenden.
Vänsterpartiet, Magnus Pettersson:
Jag (Magnus) bor i Floda. Anette Holgersson (nr 1 på vår lista) bor också i Floda likaså Ulf Andersson (#2), Olof Ask (#5), Lena Hansson (#8), Pernilla Wöntner (#12) och Ulla-Britt Caping Salas (#17). Frida Olsson (#14) bor i Tollered. Så 8 av 18 är från Floda/Tollered.
Företagande/jobb: Vi vill satsa på fler lokala jobb dels genom att kommunen aktivt verkar för att företag ska etableras på lämpliga lägen. Helst ser vi nya företag inom branscher som miljöteknik eller liknande. Vi vill införa en företagslots och att kommunen deltar i att etablera en grön företagsinkubator, gärna i samarbete med Lerums Gymnasium och Chalmers/GU.
Vi tror att företagarna kan engageras mer. Men tyvärr svarar kommunen inte upp till företagarnas behov eller önskemål.
De 1 000 jobben: vi är i opposition så det känns som en irrelevant fråga. Vi tror att en mer engagerad kommun, samt en aktiv politik för tillväxt inom boende kommer att leda till fler jobb och företag.
Skolan: Vi var emot inhyrd personal. Vi kommer att återkommunalisera städ i skolan om vi får bestämma.
Centralskolans framtid: om kommunens tätorter växer som planerat med 1 procent per år plus kompensation för att Alliansen inte arbetat för detta sedan flera decennier. Vi vill att samhällena förtätas med fler centrala bostäder. Då kommer Centralskolan att behövas. En aspekt som inte togs med i diskussionen är att barn ska kunna gå till skolan på egen hand, vilket talar för Centralskolan.
Minskade grupper: det finns inga genvägar: Alliansen har sparat sönder en fungerande skola. Vi vill satsa, men eftersom skatteunderlaget (pga Alliansens låga tillväxtambitioner) är för lågt måste vi tyvärr höja skatten. Exakt hur mycket och hur länge har vi inte räknat på men vi kommer inte att pruta på barnens rätt till god kvalitet i utbildningen. Vårt mål är en riktad temporär satsning och att det ökade skatteunderlaget (genom ökad inflyttning och kvarboende) kommer att kunna ge oss möjlighet att sänka skatten sedan.
Kultur/fritid: Vi har inte beslutat hur vi står i sporthallsfrågan. Ett ungdomens hur eller liknande har stått i vårt lokala valprogram i många år. Idrotten är ganska väl tillgodosedd med lokaler. Vi kan tänkas prioritera ett kulturhus eller mer ”allmänt” ungdomens hus.
Trafikmiljö: Varför händer ingenting? Därför att det är stora avstånd mellan kommunikationsknutpunkter, bostäder, arbetsplatser och affärer. Tyvärr har Alliansen misskött frågan om utbyggnaden av stambanan vilket även det leder till mer biltrafik än vad vägarna är byggda för. Vi vill förtäta samhällena, bygga ut kollektivtrafiken och prioritera de oskyddade trafikanterna – på bilarnas bekostnad. Det är en rättighetsfråga och en miljöfråga.
Exempel: Järnvägsövergången Drängseredsbadet: Den tillhör Trafikverket, men området mellan stationen och badet skulle kunna fixas till. Den farliga korsningen i centrum vid Missionskyrkan samt gångvägen till centrum: Typiskt exempel på när biltrafiken får högsta prioritet. Cykelvägen till Flodala: Den vill vi bygga. Otryggt stationsområde: I samband med att stambanan byggs ut och vändspåren byggs om kan man – om man är taktisk och förhandlar med Trafikverket – säkert få till en lösning som tillgodoser dessa behov. Tyvärr har Alliansen smällt igen den dörren för ungefär 8 år sedan…
E20-motet runt bron: Detta var på tapeten för 15 år sedan. Vet inte varför det inte byggs.
Tunneln under järnvägen (Brovägen) som översvämmas gång på gång: Bra fråga. Det ser vi som ett operativt beslut och inte politiskt. Jag tror dessutom att det är Trafikverkets ansvar.
Miljöarbete: Genom att börja jobba med det på riktigt. Om Alliansen får styra fortsätter det med mycket snack och ingen verkstad. Vi har föreslagit: vegetarisk dag i skolan, kött som tillval i alla sammanhang där kommunen köper måltider, solceller på kommunhuset, investering i lokal vindkraft, kompletteringsbussar från stationerna, en lokal miljöapp, att kommunens pensionsfonder investeras lokalt och grönt, tätare samhällen vilket minskar transportbehoven, fler lokala jobb vilket minskar utpendlingen och mycket annat.
Bostäder: Göteborgsregionen växer med 1 procent per år. Lerum med 0,5 procent. I Lerum finns nästan bara villor. Vi vill bygga ikapp de förlorade decennierna och sedan bygga i den takt som Göteborgsregionen växer. Eftersom det främst saknas hyresrätter ska detta prioriteras. Likaså mindre och billigare bostäder. Vi vill även bygga bostadsrätter, kooperativa hyresrätter och s.k. bygg-gemenskaper.
Miljöpartiet, Rutger Fridholm:
Jag har varit många gånger i Floda. Sommaren 1984 började jag som rektor för Alléskolan, Berghult och Tollered. 1991 blev jag områdeschef för alla skolor i Floda. 1993 blev jag områdesansvarig och då även ansvarig för förskolor och fritidsgård.
2000 lämnade jag Floda för att bli planeringsledare på skolförvaltningen.
Nu är besöken inte så många, men handlade nyss på plantskolan och är då och då i Garveriet och lyssnar på spännande föredrag.
Företagande/jobb: Detta får vi ta itu med när vi vinner valet. Nuvarande ledning har inte lyckats
Skolan: Helt galet! Alliansens övertro på outsourcing!!! Om vi får bestämma backar vi dessa beslut.
Centralskolans framtid: kommunstyrelsen har begärt en plan för Floda skolor men den dröjer. Vi i MP kan inte tänka oss att man lägger ned Centralskolan. Den behövs!
Minskade grupper: vi i MP vill höja skatten med 25 öre vilket ger 15 miljoner till nya tjänster i förskola och skola plus 2 Mkr för extra lärarlönehöjning.
Kultur/fritid: Närmast planeras en sporthall vid gymnasiet. Vi i MP vill först få ett allaktivitetshus i Lerum vid gymnasiet och därefter ett i Floda och ett i Gråbo
Trafikmiljö: Dessa frågor måste göras något åt! Övervakningskamera i stationstunneln kanske är en lösning. E20-motet runt bron: en rondell på norra sidan som löser upp situationen där måste prioriteras. Tunneln under järnvägen (Brovägen) som översvämmas: anser det vara angelägen fråga.
Miljöarbete: Med en bättre miljöpolitik än vad som förts under den moderata ledningen.
Bostäder: I Floda centrum kommer det att uppföras en hel del bostäder, både hyres- och bostadsrätt.
Öppna Hela Lerum, Matti Tiks:
Jag är i Floda ofta, besöker regelbundet seminarier på Garveriet, köper pizza, har vänner i Floda.
Företagande/jobb: Svår fråga (att öka sysselsättningen på hemorten), kanske genom fler etableringar i centrum och utbyggnad av den samma. Bygg fler bostäder!
Vi har inte lovat några tusen jobb, skall bli intressant att se hur dagens politiker och tjänstemän skall lösa detta!
Skolan: Varför man hyr istället för att anställa personal – det undrar vi också, barnen är vår framtid och skolan tillhör den kommunala kärnverksamheten. Slopa dubbelt ledarskap, så frigör man resurser till skolan och sluta med att slänga pengar i ”svarta hål” så som bl.a en skola för mycket i Gråbo= 100 mkr + Frödingförskolan som såldes för en spoostyver + lyxrenovering av kommunhuset= 100mkr, ja listan är lång på felaktig hantering av skattemedel.
Om Centralskolans framtid: vet ej, kommer att undersöka detta, kanske det finns en dold agenda i kommunhuset?!
För att minska grupperna i förskola och i skola: se svaret på första frågan om skolan. Pengar skall gå i första hand till våra kärnverksamheter, inte till en politisk lekstuga med vårdslös pengahantering. Det är lätt att leka om man inte behöver ta ansvar för det man gör. Nu skall den ena kommundirektören tydligen sluta men kommer att anställas som konsult! Totalt slöseri med skattemedel igen!
Kultur/fritid: Vi måste sanera ekonomin först, vi kan tyvärr inte lova en ny sporthall idag. Beträffande allaktivitetshus: att få vettig fritidssysselsättning för våra barn och ungdomar är A och O. Varje skattekrona spenderad på den gruppen är en väl använd skattekrona. Men återigen: vi har en skuldryggsäck på en miljard som måste lättas.
Trafikmiljö: Alla ovanstående frågeställningar avseende trafikmiljön måste vidarebefordras till Tekniska kontoret, så att tjänstemännen får svara på frågorna med frågeställningen: När skall ni göra något? Måste någon skadas eller dö innan något händer?
Miljöarbete: Det är så att Lerum inte blir bättre i det avseende, tvärtom sämre. Det hade varit bättre att satsa pengarna på reellt miljöarbete i stället för ett svindyrt miljöpussel på kommunhusväggen. Åter igen pengar i sjön.
Bostäder: Det behöver byggas både seniorbostäder lika väl som en- och tvårumshyreslägenheter för kommunens ungdomar. SNABBT! Men trögheten hos förvaltning och oenighet hos politikerkollektivet innebär att allt går segt. För att säga det rent ut: i Lerums kommun gör man inget fort och fel, man gör allt långsamt – men ändå fel.
Sverigedemokraterna, Aron Emilsson:
Jag har varit i Floda ett flertal gånger. Besöker orten med jämna mellanrum, då jag har bekanta som bor där.
Företagande/jobb: Sverigedemokraterna vill arbeta för ett gott näringslivsklimat och gör stora satsningar på småföretagen. Vi vill helt slopa den allmänna löneavgiften för företag med upp till nio anställda och minska eller helt slopa sjuklöneansvaret för småföretagare. Dessutom vill vi utöka starta-egetbidraget.
Lokalt har vi också föreslagit satsningar på samverkan mellan gymnasiet och näringslivet, satsningar på turismen och att behålla hantverksutbildningarna på Nääs, vilket vi tror hade gynnat och skapat förutsättningar för ett än mer levande företagsliv i området.
Kommunen bör fortsätta med – och utveckla – företagsträffarna, hålla en tät dialog med företagarna och se över om man bättre kan involvera företagen som remissinstans.
Sverigedemokraterna har från början sagt att kommunen inte kan lova 1 000 nya jobb i Lerum till 2015. Kommunen kan skapa en del tjänster inom offentlig sektor, men fyra av fem jobb skapas inom småföretagen. Därför behöver vi skapa goda förutsättningar för företag att bildas och växa.
Skolan: Det är en följd av den styrande majoritetens beslut om att kommunen inte ska driva denna verksamhet själva. Sverigedemokraterna har förespråkat att kommunen borde driva lokalvården på egen hand, inte lägga ut den på entreprenad.
Centralskolans framtid: det är svårt att säga, men vår utgångspunkt är att skolan ska vara kvar och utvecklas, inte avvecklas.
Ett av våra viktigaste vallöften är att vi vill prioritera kärnverksamheten, däribland skolan, framför allt. Vi vill se mindre grupper, framförallt i de lägre åldrarna och ökad vuxennärvaro. Skola, omsorg och samhällsbyggnad kommer att prioriteras från vår sida.
Kultur/fritid: En ny sporthall kan det bli, men under förutsättning att vi först täckt de behov som finns inom skola, vård och omsorg. Det går före i vår prioritering. Vi har inte drivit något förslag om allaktivitetshus i Floda i dagsläget, men vi ser mycket positivt på att barn och unga har en meningsfull fritid. Fritidsgårdarna spelar en viktig roll, men ett allaktivitetshus kan vara en god idé som vi gärna diskuterar med boende och aktiva i Floda.
Trafikmiljö: När det gäller de specifika trafikfrågorna kan vi på rak arm inte svara på i vilket steg nödvändiga åtgärder befinner sig idag. Klart är att nämnda platser behöver en mer trafiksäker lösning. Det otrygga stationsområdet: trygghet är ett av våra ledord, såväl kommunalt som nationellt. Det gäller inte minst trygghet på gator och torg. Av den anledningen anser vi att kommunen bör se över de miljöer som kan kännas otrygga och åtgärda dessa miljöer ur ett trygghetsperspektiv. Övervakningskameror kan vara en åtgärd, men det handlar till exempel också om bra belysning.
E20-motet runt bron: vi har generellt sagt att vi kommunalt i första hand prioriterar skola och omsorg framför större infrastrukturpolitiska projekt, men kommunen bör söka gemensamma lösningar med regionen och Trafikverket och undersöka möjligheterna till delfinansiering av större infrastrukturpolitiska projekt.
Tunneln under järnvägen som översvämmas: vi är medvetna om problemet och ödmjuka för att vi behöver en stabil lösning, men från vår sida kan vi i nuläget inte svara på när långsiktiga åtgärder kan vara på plats.
Miljöarbete: Det kommer att krävas många åtgärder och kloka beslut för att nå fram till visionen. Vi säger ja till Lerum som ledande miljökommun – på riktigt. Det innebär att vi kommer att behöva skifta fokus. Vi säger ja till vår naturmiljö och nej till vindkraftsexploatering. Landskapet, djurlivet och fastighetsägarna ska vara trygga i sin livsmiljö och kommunen i sin attraktionskraft. Vi vill se ett starkt naturvårdsfokus i kommunens natur- och skogsvårdsplaner och att svensk djurskyddslagstiftning och närproducerade varor prioriteras vid upphandling. Minskad kemikalieanvändning i kommunens verksamheter är också ett mål vi kommer att arbeta för.
Bostäder: Sverigedemokraterna vill se fler boendeformer i både Lerum, Floda och Gråbo. Kommunen behöver fler hyresrätter för både unga som flyttar hemifrån och äldre som vill sälja villan, men bo kvar på orten. Vi behöver också fler platser på äldreboendena och inte minst trygghetsboenden.