/////

Planförslaget blev dödsstöten för torget

I Lerums Tidning från 1990 kritiserar Gun Jansson byggnationen av torget.
I Lerums Tidning från 1990 kritiserar Gun Jansson byggnationen av torget.

Floda Torg med alla sina små affärer, däribland Skofönstret, blomstrade i slutet på 80-talet. Här fanns också två banker, en barn, herr och damaffär, en kemikalieaffär, en presentaffär, en ICA och en Konsumbutik. Men dödsstöten kom när Lerums politiker på ett fullmäktigesammanträde alldeles innan jul 1989, klubbade igenom ett planförslag om ombyggnad.
Gun Jansson som nu är 74 år, men då var ägare till Skofönstret och även ordförande i Floda köpmannaförening, minns med ilska och sorg hur hennes livsverk suddades ut av Lerums kommuns politiker.
Gun och hennes make Kjell bor fortfarande kvar i den gul tegelvillan i Hästhagen som de flyttade in i 1967.
Vi talar om hur det var i början av 1990 då ombyggnaden av Floda Torg eller som det då hette, Floda Centrum, påbörjades. Ur sina gömmor plockar Gun fram ett gulnat exemplar av Lerums Tidning från mars 1990. Hon visar mig en artikel med den positiva rubriken:
“Torget i Floda klart nästa år”
Men redan då var Gun Jansson skeptisk till ombyggnaden av torget:
Floda centrum FLYGFOTO beskuret
Flygfotot är oklart när det togs. År 1993 registrerades det i Lerums Kommuns arkiv.

– Vi ville från början att torget bara skulle fräschas upp. Lite planteringar, fasta marknadsstånd och skärmtak, men inte så drastiskt som det sedan blev. Vi ville också ha fler parkeringar och en gångbro över Säveån från Lilla Ön. Det hade varit bra om ån också hade kulverterats. Jag försökte länge få politikerna att lyssna och avstå från planförslaget men det gjorde de ju inte.
Planförslaget som Lerums politiker klubbade igenom innebar att man rev en våning på de befintliga husen vid Floda Torg för att sedan bygga två våningar istället.Gun Jansson under paraply
– Det gjorde Stiftelsen Lerumsbostäder för att få förmånliga lån i form av nybyggnadslån. Än idag tycker Gun att det var kortsiktigt och helt idiotiskt tänkt av politikerna.
– De förmånliga lånen finansierades sedan av våra skattepengar. Och inte kom det något gott ut av det här heller. Hyrorna höjdes, vårt affärskontrakt sas upp. Istället fick vi ett hyreskontrakt på en månad i taget. Men vi kunde inte ha ett lager av skor värda en halv miljon och inte veta om vi hade kvar affären om en månad.
– Förab som var ombud för Lerums bostäder erbjöd oss baracker på torget medan ombyggnaden pågick, men det var egentligen inte något alternativ. Vi och alla andra handlare på torget var förtvivlade och detta blev slutet för Floda Torg. Den som höll ut längst var herrekiperingsaffären Hercules, som hade haft sin affär i tjugofem år. Men till slut var han också tvungen att ge upp.
Av fler parkeringsplatser och en gångbro som köpmännen på torget hade önskat sig blev intet.
Gun Jansson fick ett erbjudande om att överta en skoaffär inne i Göteborg. Under alla de år som hon pendlade in till Göteborg från Floda såg hon till att göra sina dagliga inköp på Floda Torg
– Man måste vara solidarisk med de lokala handlarna om man vill ha kvar ett levande torg där man bor, säger hon vis av erfarenheten.
TEXT & BILD: HELENE BERGMAN 
 
NÄSTA ARTIKEL i serien Historien om Floda Torg kommer onsdagen den 24 september.
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

JHP-kommunikation AB

Vem dansar med Dennis?
Nästa Berättelse

Danspartner (s)ökes

Senaste artiklarna