//

Olyckstillbud på Bagges Torg

Under lördagens torgdag inträffade ett otäckt olyckstillbud. Den höga rutschkanan rasade plötsligt ihop. Barnen föll på varandra och bland annat fick en tolvårig flicka andra barn över sig när rutschkanan kollapsade.  Hon slog sig i sidan, stukade handleden och fick sina kläder förstörda. Hon blev chockad och skärrad.

Rutschkanan.

Vid den efterföljande undersökningen av rutschkanan visade det sig att någon obehörig öppnat den en meter långa dragkedjan som används för att tömma rutschkanan på luft när den skall demonteras. Dessutom hade sladden till kompressorn dragits ur.

Vad var det som hände med rutschkanan?
– Jag var ju inte här i Lerum, säger Christer Harling, Solkattens VD. Det som har sagts mig var att rutschkanan plötsligt tappade all luft och styrsel beroende på att någon yngling hade tagit sig före att öppna utsläppsluckan som tömmer rutschkanan – dragit ner dragkedjan och då går det fort. Det var barn uppe på och i rutschkanan. Det blev stor kalabalik. Barnen blev rädda, föräldrar som stod bredvid blev rädda och alla som såg det blev skärrade. Som väl var blev ingen allvarligt skadad, men alla blev panikslagna av det som hände.
Hur reagerade föräldrarna som stod runt omkring?
– Jag har kontakt med en del föräldrar som berättat hur hemskt dom upplevde situationen. Jag har förstått att det blev en väldigt hätsk stämning. Den personal från Solkatten som skulle övervaka hoppborg och rutschkana var på toalettbesök när det hände har det sagts mig. Det är bara att konstatera att det absolut inte blev bra.
Vad kommer ni att göra med rutschkanan nu?
-Den ligger ihoppackad och skall besiktigas av auktoriserad besiktningsman under veckan. Den kommer aldrig mer att sättas upp på torget.
Det är uppenbart att det brustit i säkerheten.
-Det är två saker i detta, säger Christer Harling. Dels var rutschkanan bristfälligt uppsatt. Den var inte fastgjord i marken. Det blåste visserligen inte men den skall ändå sitta fast. Och att det skulle bli ett sabotage det hade vi inte räknat med.

Så här säkert ska det vara, säger Christer Harling.

Har någon sett den eller de personer som tros ha saboterat rutschkanan?
-Det finns det enligt uppgift. Det är helt uppenbart att någon roat sig med att släppa ut luften. En dragkedja öppnar sig inte av sig själv. Det är ett en meter långt blixtlås med ett skydd som är fästat med kardborreband. Det krävs alltså två manövrar – ett; att öppna skyddet som är fästat med kardborreband samt två; att dra upp det en meter långa grova blixtlåset.
Hur kommer ni att göra med den framtida säkerheten på torget?
-Vi ska bli bättre i vårt säkerhetsarbete, betonar Christer Harling. Solkatten och Bagges Torg ska vara en säker plats att vara på. Sånt här får och ska bara inte hända. Rent, Snyggt och Tryggt är våra ledord. Jag blev själv förfärad när jag fick veta vad som hänt.
Vad kommer ni att göra för att kompensera barnen som fick en hemsk upplevelse?
– Den hemska upplevelsen är svår att kompensera men på lördag får alla barn under tretton år gratis glass hos Systrarna Fasth!

Text och bild: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Centrumvärdens rapport vecka 38 2020

Nästa Berättelse

Lerumsföretagarna ger underkänt i service och bemötande

Senaste artiklarna

Vattenpalatsets hjältar

Vattenpalatset personal vill inte kommentera de närmare omständigheterna kring det drunkningstillbud som