///

Nytt företagshus i Gråbo

I Gråbo byggs just nu ett företagshus vid Lekstorps Industriväg. Byggnaden, som uppförs av Gimgården AB, kommer att ägas av en lokalbostadsrättsförening där husets företagare är medlemmar. Fördelarna är många. Respektive företag kommer att äga sin del men genom föreningen hjälps de åt att sköta och underhålla fastigheten. Här får man det bästa av två världar. Företagaren är fri att disponera sin egen yta och investerar till sig själv, men får samtidigt gemenskapen med andra och hjälp att sköta fastigheten. IMG_7584
Gråbo först
Gråbo blir först i kommunen med detta nya relativt nya koncept som dock är vanligt i andra delar av landet. I Stockholmsområdet är drygt 2/3-delar av nyproduktionen det så kallade ”hyrlängor”.  Lokalen som nu byggs i Gråbo är på totalt tusen kvm och kommer att vara indelad i fem delar om tvåhundra kvm vardera. Lokalerna kan anpassas till lager, produktion eller kontor – allt efter köparnas egna önskemål. BRF Hammare & Spik heter föreningen som bildats. Namnet ger en fingervisning om vilka entreprenörer som visat intresse i första läget.
Nollenergi!
Hallen blir inget lågprisbygge men konceptet gör att månadskostnaden blir låg. Hallen blir välisolerad och uppvärmningen kommer att ske med moderna värmepumpar och en nära 250 kvm stor solcellsanläggning.
Anläggningen på taket producerar all den ström som på årsbasis krävs för värme och varmvatten. Gimgården S1 med solcellerDetta blir kommunens största solcellsanläggning och gör att hela byggnaden klassas som nollenergifastighet. Eftersom solcellsanläggningen finns med redan i köpet så tillkommer ingen extra kostnad för uppvärmning och varmvatten, vilket gör att driftskostnaderna blir extremt låga. Två av modulerna utrustas med oljeavskiljare vilket gör dem extra lämpliga för verksamheter som hanterar oljor, kemikalier eller tvättar.
Lennart Lauenstein
Chefredaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Mera stuns i politiken!

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Pressklipp 2016-09-20

Senaste artiklarna