Det finns platser där själen och naturen möts. Platser där kroppen slappnar av och tankarna kan sväva fritt. Platser där ”Ögon känsliga för grönt”, som Barbro Hörberg sjöng på 70-talet, får sitt lystmäte. En sådan plats är Lilla Ön mitt i Säveån i Floda.
En oas i grönt på Lilla Ön
I slutet på 1920-talet byggde den dåvarande bussägaren och chauffören Gunnar Axelsson och hans fru Ellen sig ett hus att bo i på Lilla Ön. Huset var supermodernt för den tiden. En envåningsbyggnad i den strama funkisstilen.
Arkitekturen utmärkte sig i släta, ljusa, oftast putsade, odekorerade fasader och platta tak.
Samtidigt byggde Gunnar ett av de största bussgaragen i Sverige på Lilla Ön.
Även det i funkisstil. Helt naturligt eftersom Gunnar körde bussen mellan Floda och Tollered.
Många är det, som än idag minns Gunnar och hans buss.
Byggnaderna i funkisarkitektur i en våning finns kvar på Lilla Ön, men har fått helt nya funktioner. I boningshuset finns ett café med uteplatser i den stora trädgården. En butik har tagit plats i bussgaraget.
VÄNINNOR
Två kvinnliga företagare är i full färd med att skapa en levande oas på Lilla Ön.
Lena Dirfors och Sandra Fasth, gamla barndomsvänner som nu jobbar tillsammans i var sitt företag.
Dessutom finns Linda Kerbosch med sin akupunktur och aromamassage i ett av caféets bakre rum. Och inte att förglömma; Carina Angervall som är caféets servitris.
Från början var detta Lenas dröm, att kunna kombinera det som är bäst i vardagen – jobb, trädgård och en känsla av frihet.
– Eftersom hemmafrun är avskaffad så måste jag ju jobba, men jag kunde ju försöka få det så likt som möjligt, skrattar hon.
– Här kan jag ju låtsas att jag är lite ledig, säger Lena, ser sig runt, pekar på trädgården och säger att här finns en gräsmatta där hon kan sticka tårna i gräset när hon vill.
– Här kan jag gå ut och andas.
BUSSGARAGET
Lena berättar hur det hela startade:
– Min dotter jobbade på det lilla caféet, som redan fanns här, förra sommaren. Jag kom hit då och då och blev förälskad i Lilla Ön. Här skulle jag själv vilja vara. Jag tjatade och tjatade på fastighetsägaren för jag ville hyra det gamla bussgaraget och göra om det till en inredningsaffär.
Så småningom fick vi klartecken och fria händer att skapa. Vi ritade upp vår vision och i den ingick också caféet. Jag kontaktade min barndomsvän Sandra Fasth, som är delägare i Kaffedoppet i Lerum.
– Jag nappade direkt, säger Sandra, eftersom jag länge närt en dröm om att ha ett sommarcafé. Det går inte i Lerum eftersom de lokalerna inte lämpar sig för ett utekafé. Dessutom bor jag själv i Floda och känner naturligtvis för Lilla Ön.
De gamla väninnorna slog sig alltså samman i ett gemensamt projekt men med varsitt företag, samstämda och vana vid att förverkliga sina idéer. Resultatet är att på kort tid har de fått igång sina verksamheter.
Lenas och Sandras koncept verkar fungera, man handlar i Lenas affär och fikar i Sandras café med hembakat.
RINGBLOMMOR
På Lilla Ön finns också ett växthus, en köksträdgård där sallader, potatis och andra grönsaker odlas. Råvaror som används i caféet.
– Nu odlar vi också ringblommor för att kunna dekorera tårtor med, säger Lena förtjust.
I trädgården, mellan de två låga funkishusen, finns också en utescen. Här har redan en allsångskväll ägt rum och ett rockband har spelat. Fler musikaktiviteter är inplanerade under sommaren.
Sandra väntar nu med spänning på att få alkoholtillstånd.
– Jag tänkte servera ett glas vitt vin till räkorna. Men det var lättare sagt än gjort. Utbildningen som jag var tvungen att gå för att kunna ansöka om serveringstillstånd för alkohol har kostat mig närmare 20 000 kronor. Fast då har jag förstås lärt mig alkohollagen och att blanda drinkar bland annat. Brandmyndigheten och polisen har synat lokalerna och jag har haft god hjälp av Sektor stöd och omsorg på Lerums kommun, berättar Sandra.
De två väninnorna ser fler möjligheter med Lilla Ön.
Lena, som snart är certifierad i Feng Shui vill möblera trädgården så att borden står i kraftposition.
– Och den nya bron, mellan Floda centrum och Lilla Ön, inbjuder till öppenhet och tillgänglighet. Sedan vi fick den passerar människor genom vår trädgård, säger Lena som kallar vattnet som omringar Lilla Ön för ett jadebälte i god Feng Shui anda. Och i detta jadebälte vill Sandra, som ska simma Vansbrosimmet, anordna ett ösim, alltså en simtävling runt Lilla Ön.
Tanken är att Lilla Ön ska vara öppen året runt. Redan nu kommer människor hit och inte bara Flodabor.
– Ja hit till Lilla Ön kommer människor bara för att andas. Det är förvånansvärt många som kommer åkandes från Partille och Sävedalen. Ja, till och med från Alingsås, säger Lena stolt.
TEXT&BILD HELENE BERGMAN