Restaurang Jernbruket Vedgrill & Öl i Floda är en succés story. Sedan restaurangen startades för drygt ett år sedan har ägarna Matts Johansson och Hans Bodell haft fullt upp – och det bara fortsätter.
Restaurangen är hjärtat som pumpar ut inte bara närodlat kött och årstidsgrönsaker utan är också navet för ett mataktivistprojekt.
– Maten är på väg att bli frontrunnern, kommer att hamna i fokus,vad gäller miljötänket. Nu har vi talat om hållbarhet,klimatet, transporter, uppvärmingen av hus- nu kommer maten, säger Matts.
Och här ligger Jernbruket och dess ägare i framkant.Två ägare, Matts och Hans, som inte bara har en gedigen kunskap och passion för allt som rör sig kring mat.
De har också ett pedagogiskt intresse av att förmedla sin kunskap när de serverar sina gäster.
-Är det inte årstid för svenska tomater, ja då serverar vi inte tomater.Nu till exempel är det årstid för rotfrukter då serverar vi dom,säger Hans som är huvudansvarig för köket.
Han tillägger att de köper allt av odlare som ligger så nära som möjligt.
-Men tyvärr finns det inga odlare i Lerums kommun, vi använder oss av odlare i Halland eller Västergötland.
Men köttet köper de av Lammet& Bonden i Lerums kommun. Snart kommer Jernrukets egna grisar, som ska födas upp på ett torp i närheten för att sedan slaktas och styckas enligt konstens alla regler. Strävan är att vara självförsörjande.
KVINNOR
Att restaurangen har en plats i Flodabornas hjärtan bevisas av att restaurangen nu har fått ta emot äpplen och plommon från villaträdgårdarna.
-Ja nu börjar tiden då allt ska tas om hand enligt traditionella konserveringsmetoder,förklarar Hans.
Planeringen med leverantörerna om vilka grödor som ska odlas är redan igång.
Järnbrukets ägare vill ha den totala kontrollen över den mat de serverar. Gästerna kommer inte bara från Floda och runtomkring.
-Neej många sätter sig på tåget inne i Göteborg och kommer hit.Matts ler när han säger detta samtidigt som han är förvånad över att majoriteten av gästerna är kvinnor.
-Vi som tyckte att vi hade ett manligt koncept- ölen, elden och köttet, men nej.
Det är kvinnorna som är snabba på att snappa upp de nya strömningarna.Kvinnor är också oftast bättre på miljötänket och det är de som tar med sig männen.I ärlighetens namn har vi blivit lite överraskade.
Att tala med Matts och Hans är också att få ny kunskap.
KOSSOR
Vi har slagit oss ner vid ett av de rustika matborden i den tomma restaurangen en onsdagsförmiddagen med Säveån som granne.
Och Matts talar om kor:
-Debatten om kossan som den stora miljöfaran är en onyanserad debatt. Det handlar inte alls om kon som djur, det handlar om hela industrin som byggts upp kring kon. Kon äter, fiser och bajsar, som den gjort långt innan människan började utnyttja den. Vi behöver kon i det naturliga ekologiska sammanhanget.
Matts berättar om hur allt förändrades under 1950-talet. Det var då livsmedelsproduktionen förändrades och köttet blev billigare tack vare konstgödning, besprutningar,kraftfoder och petrokemi:
-Det är det vi betalar nu genom miljöförstöring.Innan användes 50% av hushållsbudgeten till mat. Nu är den så låg som 17%. Vad gör vi med de pengar som är över?
-Jo, fortsätter Matts,
-Vi köper prylar för pengarna, Hus till exempel och gynnar därmed bankerna och kapitalet.Vi har flyttat pengarna från bönderna och landet till kapitalet och staden. Vi måste börja tänka om!
SVENSKT
Matts och Hans är övertygade om att vi måste ändra hela vår livshållning och börja äta svenskt av kor som betat på svenska ängar. Det finns många fördelar med det. Inte bara att landskapet hålls öppet utan att korna även binder koldioxiden när de trampar ner jorden tillsammans med sitt bajs.Hans poängterar att hela matdiskussionen måste breddas:
-Maten ligger oss alla så nära,det är vårt primära behov för överlevnad.Bra mat ger oss hälsa.Det handlar om folkhälsan, naturhälsa och miljöhälsan.
Hans och Matts är måna om att hela matdiskussionen också måste gälla all den mat som slängs.
-Hela livsmedelskalkylen bygger på att mat kastas. Det gäller mellan 30 till 50% under hela produktionsledet,säger Hans och tar juicen som exempel.
– Vi pressar ut juicen ur frukten och sedan slänger vi fruktköttet,kärnorna och skalet. Det är bland annat där näringen sitter.
Vi slänger alltså naturens egna förpackningar och ersätter dom med plastflaskor där vi häller i juicen!
Restaurang Jernbruket i Floda är inte bara en framgångssaga som också skapat sex arbetstillfällen på ett år. Det är också upplevelse och äkthet. Matts och Hans är bara i början på en resa som kan ge många ringar på vattnet.
TEXT&FOTO
HELENE BERGMAN