/

"Japan – Indien – Sverige" på Öijared den 3 november kl 17

Fredag 3 november 2017 kl. 19.00

Öijared Resort Öijaredsvägen 59
Connecting worlds – Vänskapskonsert

 Ett fascinerande möte mellan nordisk jazz, japansk musik och indisk klassisk musik – och mellan virtuoser i tät improviserad dialog över såväl indiska ragor som svensk folkton.
 Improvisation och gränsöverskridande samarbeten är kännetecknande för Anders Hagberg, och hans projekt inkluderar ofta musiker från olika genrer och kulturer samt även andra konstformer, som dans och bild. Han har turnerat över hela världen med grupper som Yggdrasil, Mynta och egna band, samt med musiker som Marilyn Mazur, John Tchicai mfl. Hans internationella samarbeten inkluderar artister från Japan, Brasilien, Västafrika, USA.
 Sedan flera decennier har han haft ett nära samarbete med många av de främsta indiska musikerna och turnerar regelbundet i Indien som solist.
 Han har också skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort många album i eget namn som fått grammis-nomineringar och priser. Anders Hagberg arbetar som universitetslektor i improvisation på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.
 Suranjana Gosh är en av få kvinnliga tablaspelare från Indien. Hon är en mästerlig musiker, utbildad i Kolkata i den nordindiska klassiska musiken. Med en knivskarp precision, ofta i halsbrytande tempon, framför hon karaktäristiska rytmiska mönster från den nordindiska musiken både på tabla, en tonal trumma, men också vokalt, så kallad mouth percussion.
 Suranjana Gosh har samarbetat med musiker från ett brett spektra av genrer som indisk raga, svensk folkmusik, blues, jazz, flamenco, sakral musik, opera och mycket annat. Förutom sin musikergärning i Indien har hon under det senaste femton åren även samarbetat med en rad svenska musiker, till exempel Erik Steen, Lena Willemark och Ale Möller.
 Karin Nakagawa föddes i Tokyo och har i dag sin bas både i Tyskland och Japan. Uppväxt i en musikfamilj började hon spela piano redan som treåring, och bytte till 25-strängad koto när hon var tolv år. Hon har sedan utbildat sig vid Tokyo University of Arts, där hon studerat traditionell 13-strängad koto, shamisen och japansk sång.
 I dag är hon en av få experter på 25-strängad koto, där hennes inspiratör och läromästare är professor Keiko Nosaka (Souju Nosaka). Välkänd för sin stora bredd inom improvisationsområdet har Karin Nakagawa samarbetat med musiker från både österländska och västerländska musiktraditioner. Hon jobbar också gärna med berättare, skådespelare, dansare och konstnärer över hela världen. Hon har turnerat i över 20 länder. I Sverige har hon tidigare även samarbetat med Lena Willemark och Anders Jormin.
 
Karin Nakagawa – koto, sång
Suranjana Ghosh – tabla, mouth percussion
Anders Hagberg – flöjter, sopransaxofon
Arrangör: Musik i Lerum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Bävern Gustav förtvivlad

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Fynd i diariet

Senaste artiklarna