///

Insändare: Rondeller i Gråbo

Nu har jag behärskat mig i flera år, men nu går det inte längre. Kanske för att jag har lite extra tid över nu för tiden. Jag har strukit det mesta i min almanacka, men häromdagen tog jag bilen till Lerum för att uträtta ett ärende. Åker 190:an från Stannum och genom första rondellen när man tar till höger mot Gråbo Centrum. Ganska ok. Gräsbevuxen, inte påkostad, men inte vanvårdad. Vägverket är ansvarigt har jag för mig. Då kan man inte förvänta sig planteringar eller stenskulpturer.

Nästa rondell har varit vanvårdad, men buskarna har rensats bort sedan ett par månader och skyltar med glada tillrop berättar att snart ska här bli blommor! Den som lever får se.

Så kommer jag till själva infarten till Gråbo Centrum, Mjörnbotorget. Här har varit höga risiga buskar, delvis vissna året om, omgärdade av maskrosor och annat ogräs.

Rondell Gråbo
Rondell Lerum

 

 

 

 

 

 

Före jul fick jag plötsligt se att buskarna kapades av män i skyddsutrustning. Funderade över varför inte buskarna togs upp med rötterna? Nu blev det en stubbåker istället. Fick höra att dessa stubbar skulle ligga till grund för julens ljusslinga. Visst var det vackert när det var mörkt, men bara då. Nu står stubbåkern brun och spretig och välkomnar oss till Gråbo.

Jag fortsätter min färd mot Lerum. Stenkullen – fina rondeller – konstnärligt placerade stenar och blommor – in mot Lerum – smakfulla planteringar i rondellerna. Bagges torg – en färgsymfoni! Jag begriper att centralorten ska vara lite extra tillgodosedd, men vad har vi gjort i Gråbo för att förtjäna denna skillnad?

Hälsningar

Iréne Johansson

5 Comments

 1. Ja och går man tillbaka var föregångaren till Gråbo- Stora Lundby så var vi det rika centret med den finaste kyrkan och hade otroligt mycket mark under oss, mot Rannebergen, Surte, ut på Västgötaslätten och Lerum var en liten avkrok med en minimal träkyrka, tills en rik person skulle begravas där, så kanske är det en hämd för att vi en gång i tiden var de rika, välbesutna och Lerum den fattiga orten. Och det får vi känna på, så nu har vi känt på styvmorsskapet, dags ge oss samma behandling och värdering som resten av kommunen

 2. Så länge jag kan minnas,har det alltid varit mer noga,med Lerums centrum än omnejden.
  Har varit Gråbo bo i ca 15 år och det känns som att “vi ska vara glada” för det vi får, vi är inte lika,viktiga…

  Pia

 3. Det var ju verkligen ett icksproblem. Jag vill betala för raka vägar utan farthinder eller utsmyckning!

  Stenarna kan också vara farliga om det blir halka och någon glider in i dem.

  För ett tiotal år sedan valde en småländsk kommun att slösa skattebetalarnas pengar på en “fin” damm i en rondell. Så blev det frosthalka och en bilist höll på att drunkna.

  Nej. Tag bort ALLA gupp, knölar och midjor så vi som faktiskt betalar för allt (vita cis-män i första hand) kan komma fram.

  Lär barnen och deras föräldrar trafikvett och respekt för oss som betalar allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Lerums kommun halverar hyran för vissa lokaler

Nästa Berättelse

Nya djärva fiskgrepp!

Senaste artiklarna