Insändare: Rädda bina!

Photo by Dmitry Grigoriev on Unsplash

I Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. Det är dåliga nyheter för oss människor eftersom 30 procent av all mat vi äter pollineras av bin och andra insekter. Bina lider brist på mat och boplatser och skadas av kemiska bekämpningsmedel. Kortklippta gräsmattor, igenvuxna betesmarker och mindre blommande landskap gör att födan minskar.

Det finns mycket vi som kommuninvånare och Lerums kommun kan göra för att hjälpa bin och andra insekter. Gräsytor, planteringar och vägkanter har stor potential att omvandlas till blommande bufféer för vilda pollinatörer. Att fasa ut kemiska bekämpningsmedel, gynna ekologiska lantbrukare och erbjuda ekologisk mat i kommunala verksamheter är andra insatser som kan göra stor skillnad.

Som en del i den nationella kampanjen Operation Rädda Bina uppmanar Lerums Naturskyddsförening Lerums kommun att anta en handlingsplan för att gynna bin och andra pollinatörer. Planen bör se över möjligheten att skapa fler blommande marker, sätta stopp för användning av kemiska bekämpningsmedel och prioritera ekologisk mat vid kommunala upphandlingar. Många kommuner runt om i landet har redan antagit handlingsplaner. Nu är det hög tid för Lerum att göra detsamma.

Foto: Damien TUPINIER

Som privatpersoner har vi också stora möjligheter att göra en insats genom att köpa ekologiska varor, undvika kemikalier i trädgården, inte gödsla gräsytor, plantera bivänliga blommor eller sätta upp bihotell. Låt oss tillsammans rädda bina, våra vilda trädgårdsmästare!

Lerums Naturskyddsförening
Olov Holmstrand, ordförande

1 Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Högsta betyg för Solkatten

Nästa Berättelse

Parasollen i Gråbo blir förvaltningsbyggnad med restaurang

Senaste artiklarna

Ingen deponi i Vråssered

Insatserna från kommunen, Naturskyddsföreningen  och från olika aktionsgrupper  har gett resultat. Länsstyrelsens

Vi delar sorgen

Sedan lunchtid idag flaggar Lerums Kommun och Solkattens köpcentrum på halv stång