//

GBG Beer Week till Jernbruket

Fullt med törstiga besökare.
Fullt med törstiga besökare.

Idén till GBG Beer Week föddes i Denver under Great American Beer Festival. Ölentusiasterna Fredrik Berggren och Petur Olafsson insåg att en liknande ölvecka saknades hemma i Sverige. I USA har över 70 städer en egen ölvecka. Tiden kändes mogen för att skapa en ölvecka i Göteborg med samma blandning av ölmiddagar, bryggeriturer, premiärer av nya öl och lärorika seminarier.
”Hela idén med GBG Beer Week är att göra folk mer medvetna när det kommer till öl, att visa hur mycket öl verkligen kan vara.” Säger Petur Olafsson, en av grundarna till GBG Beer Week.
Efter att ha arrangerat sin ölvecka för första gången under 2015, och då endast i Göteborgs kommun. Tänkte killarna, efter förslag från Dugges Bryggeri från Landvetter och Jernbruket Vedgrill & Öl i Floda, att det var dags att växa.
Fredrik förklarar. ”Bara för att vi har ett geografiskt avgränsat namn betyder inte det att vi vill ha en geografiskt avgränsad spridning. Att GBG Beer Week genom Dugges och Jernbruket nu för första gången tar sig utanför Göteborgs Kommun och till Floda ser vi som ett steg i rätt riktning.”
Att det blev Jernbruket i Floda som blev första restaurang att hålla i ett sådant evenemang är ingen slump. Restaurangen har funnits mindre än ett år men har redan blivit omnämnda i prestigefyllda White Guide och har jobbat upp ett mycket gott rykte. Både Petur, Fredrik och alla på Dugges kände väl till Jernbruket långt innan idén till evenemanget och de på Jernbruket kände till GBG Beer Week.
”Privat var vi intresserade av ölveckan redan innan vi öppnade restaurangen. Så, nu när vi, tillsammans med Dugges, fick chansen att göra något i Floda var det givet.” Säger Nicklas Johansson, en av ägarna till Jernbruket. Hans kollega, Hans Bodell fortsätter. ”Vår ambition är att sprida kunskap om ordentlig mat och god dryck av hög kvalitet utan bullshit. Beer Week är det perfekta sättet för oss att göra detta.”
Så, den 21 April händer det. Bryggeriet från Landvetter kommer till restaurangen i Floda och tar ölveckan från Göteborg med sig.
”Förhoppningvis tar vi med oss mer än så.” Avslutar Mikael Dugge Engström, VD och Brew Master på Dugges Bryggeri. ”Göteborg, och dess konsumenter, är ledande i Sverige när det gäller att vara nyfikna på lokalproducerad öl. Vi hoppas att vi tar med oss detta intresse till Floda och parar det med en portion riktigt gôtt käk!”
Text: Tomas Halberstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Vinnare i Gråbotalangen

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Hela Lerums Radio/RadioFloda på plats

Senaste artiklarna