Garveriet har ställt in – nu ställer man om

Coronakrisen slog obönhörligen mot Garveriets konferens- och restaurangverksamhet under våren. Ledningen tvingades att ställa in en hel del men hösten ser ljusare ut för Flodainstitutionen.

–  Förhoppningsvis kommer lindrigare restriktioner öppna upp för oss på ett helt annat sätt, säger vd Karin Forsberg.

Garveriområdet står på flera ben verksamhetsmässigt och förutom restaurangen och konferenslokalerna huserar där också en fiskodling, ett nystartat ciderhus, flera butiker och Equmeniakyrkans lokala församling. Lägg också till att kommunen nu hyr in sig i Gulan villan på tomten, där de bedriver daglig verksamhet.

–  Det sociala tänket är en stor del av verksamheten. Nu är alla brukarna på plats och de börjar bekanta sig med omgivningarna och skapar relationer med hyresgästerna här för att se vad de kan hjälpa till med i fiskodlingen till exempel, berättar Karin Forsberg.

Garveriets VD Karin Forsberg

Den omfattande konferensverksamheten påverkades när pandemin smällde till och i april tvingades man i stort sätt stänga ner den delen. De stora luftiga lokalerna har dock medfört att mindre konferenser med upp till 30 deltagare har ägt rum, då man enligt Karin Forsberg kan sitta på coronasäkrat avstånd för varandra. Nu ser hon en ökning på konferenssidan i och med regeringens besked om att eventuellt lyfta restriktionen om 50-personsregeln den 1 oktober.

–  Det skulle göra enorm skillnad för oss, såklart. Även att bara öka till 100 personer hade gjort skillnad, då skulle vi kunna ha stand up igen vilket varit omöjligt rent ekonomiskt under rådande läge. Dessutom har flera artister hört av sig och visat ett intresse för även mindre evenemang i höst, säger hon.

I restaurangen har man anpassat serveringen med markeringar i golvet, handsprit och utspridda bord. Lunchen har fått ett nytt fokus på take away och restaurangen får ta in fler än 50 personer förutsatt att det hålls avstånd. Det har inte hållits några evenemang men Karin vågar påstå att besöksantalet trots rådande omständigheter varit förhållandevis stabilt.

–  Vi har haft många besökare som vandrat längs med Gotaleden i sommar. De stannar till och äter lunch eller tar en öl.  Om vi jämför med föregående år så har det skett en ökning, säger hon.

På sistone har även flera nya aktörer poppat upp på Garveriets område. Nu i september drar Glömda äpplen ciderhus och musteri igång verksamheten och inredningsarkitekten Gunilla Granlund på öppnar vintagebutiken Shape med både inredning och kläder av finare snitt.

–  Hon siktar på lite högre kvalitet med detta, det är inte begagnade plagg vilka som helst, säger Karin Forsberg.

Sedan i våras håller keramikstudion Matter Matter till på Garveriet, det är keramikern Pia Ahleborg  som har gjort porslin och keramik åt bland andra Järnbruket. Vidare är Mia Aarnstrand på plats med sin garnbutik, som har öppet på helgerna. I fiskodlingens tankar simmar nu arten clarias tilapias som ska säljas lokalt via Fiskeriet på Floda torg. Hantverksbryggeriet Bearded rabbit brewery brygger öl i lokalerna sedan januari 2019.

På gång i höst är en inkubator för företag gällande “foodtech” som vill satsa på hållbar mat som också har etablerat sig. Det är en fristående aktör som enligt Karin Forsberg drivs i samma anda som den övriga verksamheten.

–  Det är ju inte sakerna som gör platsen, det är människorna bakom verksamheterna, det är hantverket som är det intressanta för oss, säger vd Karin Forsberg.

Text: aron mikael sik

aron@lokalpressen.eu

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Bagges Torg har blivit en mötesplats

Nästa Berättelse

Chefen för samhällsbyggnad lämnar sitt uppdrag

Senaste artiklarna